6 Ιαν 2013

Καλαμάτα: Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας

Η γεωγραφική θέση της πόλης
Η Καλαμάτα, παλαιότερα Καλάμαι, είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο δήμος Καλαμάτας έχει πληθυσμό 70.130 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου), στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Είναι σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς και διοικητικό κέντρο του νομού Μεσσηνίας. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα και στο προάστιο της πόλης την Βέργα χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι όπου υπάρχουν υπέροχα bars και clubs με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και την πόλη της Καλαμάτας.
Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε είναι:
Η θέα από το κάστρο - Καφέ
  • Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, το σύμβολο της πόλης. Είναι μια μικρή βυζαντινή εκκλησία (μέσα 11ου-12ος αι.) με μερικές τοιχογραφίες του 14ου αι.
  • Το φράγκικο Κάστρο προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης
  • Το πάρκο σιδηροδρόμων βρίσκεται στα νότια του κέντρου της πόλης και είναι υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Στο Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας φυλάσσονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, τα οποία χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.
  • Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος (εγκαινιάστηκε το 1873), ο οποίος είναι και ο μητροπολιτικός ναός της πόλης και του νομού.  
Έκθεμα από το υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο


Ο ναός της Υπαπαντής
Πανοραμική άποψη του λιμανιού
Εντυπωσιακή η εικόνα της πόλης τις νυχτερινές ώρες
Οι καφετέριες της παραλίας


Ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης


Η κεντρική πλατεία της πόλης
Travel Tips
  1. Αρκετά καλή η αγορά της πόλης. Αξίζει να αγοράσετε τοπικά προϊόντα (λάδι, σαπούνια, μαντήλια).
  2. Αν είστε λάτρης του ποδηλάτου προσπαθείστε να βρείτε τρόπο να κάνετε βόλτα στην πόλη με το συγκεκριμένο μέσο αφού το δίκτυο ποδηλατοδρόμων είναι αρκετά καλό.
  3. Επισκεφτείτε το φρούριο που έχει γίνει καφέ-μπαρ 5 λεπτά έξω από την πόλη για την ανατολή του ήλιου αλλά και για βραδυνό ποτό. Η θέα είναι μαγευτική.
  4. Η νυχτερινή ζωή της πόλης είναι εντυπωσιακή (αν αναλογιστούμε και τον πληθυσμό) και οικονομική με δεκάδες μπαρ (beach bar για το καλοκαίρι) κατά μήκος της παραλίας αλλά και στους πεζόδρομους γύρω από την αγορά.
  5. Κάντε ένα πέρασμα από το πάρκο της πόλης όπου βρίσκεται το υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο και βγάλτε φωτογραφίες μέσα στα βαγόνια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24