14 Φεβ 2013

Flight (2012 – ελληνιστί «Η πτήση»)


Βαθμολογία 4 / 5






    Ξέρετε ποιο είναι ένα από τα λάθη που ίσως θα έπρεπε να αποφύγετε στη ζωή σας? Κατά τη διάρκεια πτήσης να παρακολουθήσετε ταινία με θέμα αεροπορικό ατύχημα. Κάπως έτσι την πάτησα εγώ λοιπόν με τη συγκεκριμένη ταινία. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει και η θετική πλευρά σε αυτή την επιλογή. Μπαίνετε στο «πετσί του ρόλου» που λένε, αφού είναι πιο εύκολο να κατανοήσετε τις αντιδράσεις των επιβατών. Anyway
    Αποφάσισα να δω τη συγκεκριμένη ταινία για δύο λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Denzel Washington. Θέλετε και ανάλυση επί τούτου? Δε νομίζω ότι χρειάζονται πολλές συστάσεις!! Ο δεύτερος λόγος είναι η συμμετοχή της ταινίας στις λίστες των OSCAR (πάλι μέσω Denzel). Σας πληροφορώ λοιπόν ότι η επιλογή μου δικαιώθηκε (παρά το γεγονός ότι την ώρα που προσγειωνόμασταν κοιτούσα έξω να δω μη πάρουμε σβάρνα κανένα καμπαναριό....). Η έκπληξη με τη συγκεκριμένη ταινία είναι ότι δεν εστιάζει στο αεροπορικό ατύχημα αποκλειστικά αλλά παίρνοντας αφορμή από αυτό το γεγονός θίγει δύο πολύ σημαντικά θέματα, τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας από τους καλύτερους πιλότους της εταιρίας του αλλά και ένας από τους πιο προβληματικούς με διαλυμένη οικογένεια και σοβαρό εθισμό στο αλκοόλ και στην κοκαΐνη. Πριν τη μοιραία πτήση λοιπόν, κάνει χρήση όλων των ουσιών που μπορούσε να βρει μπροστά του. Το εντυπωσιακό είναι ότι όχι μόνο δεν επηρεάζεται αρνητικά η ικανότητα και η κρίση του αλλά μετά από ένα μηχανικό πρόβλημα στο αεροπλάνο αναγκάζεται να πραγματοποιήσει μια εκπληκτικά δύσκολη αναγκαστική προσγείωση με τον τελικό απολογισμό των θυμάτων να είναι ο μικρότερος δυνατός υπό τις δεδομένες συνθήκες. Η έρευνα που θα ακολουθήσει θα τον φέρει αντιμέτωπο με αντικρουόμενα συναισθήματα αφού από τη μια θεωρείται ήρωας από την άλλη θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημά του και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο...δημόσια!! Παράλληλα γνωρίζει μια ναρκομανή η οποία βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης. Το συγκεκριμένο γεγονός βοηθάει να τονιστεί το πρόβλημά του όπως γρήγορα θα αντιληφθεί ο θεατής.
 
 
    Αρκετά όμως με την υπόθεση, αλλιώς δε θα καταφέρω να αποφύγω τα spoilers. Αυτό που ξεχωρίζει καλλιτεχνικά στην ταινία είναι όντως η ερμηνεία του Denzel που καταφέρνει να ενσαρκώσει έναν πολύ δύσκολο χαρακτήρα ο οποίος είναι μονίμως πιωμένος αλλά παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις με νηφαλιότητα (???). Βλέπουμε τα ξεσπάσματα, τα σημεία στα οποία πιάνει πάτο αλλά και πόσο γρήγορα ξανασηκώνεται. Ίσως το γεγονός αυτό να είναι και η καταδίκη του αφού τον βοηθάει να καλύπτει το πρόβλημά του ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Άλλα ενδιαφέροντα σημεία είναι οι ερμηνείες δύο βοηθητικών ρόλων, της κοπέλας (Kelly Reilly) που βρίσκεται δίπλα του αντιμετωπίζοντας με τελείως διαφορετικό τρόπο το παρόμοιο πρόβλημα που έχει αλλά και του dealer του, ο οποίος ενσαρκώνεται από τον εκπληκτικό John Goodman που προσφέρει μια νότα γέλιου στο βαρύ σκηνικό. Η σκηνοθεσία δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, αν και η σκηνή της αναγκαστικής προσγείωσης είναι πολύ προσεγμένη και δυνατή. Βοηθάνε επίσης πολύ τα πολλά κοντινά στο πρόσωπο του Denzel που δείχνουν την ένταση και κατάντια στην οποία βρίσκεται.
    Βλέποντας την ταινία αυτή κατάλαβα γιατί ο Washington επιλέχθηκε να είναι υποψήφιος για το OSCAR Α' Αντρικού Ρόλου και αν η ταινία δεν ήταν τόσο αντιοσκαρική από τη φύση της, ίσως να το έπαιρνε κιόλας (λέτε να το πάρει και να εκτεθώ??). Επίσης, σημαντικό θεωρώ και το μήνυμα που περνάει στο τέλος μέσα από δύο πολύ δυνατές σκηνές. Το μήνυμα είναι ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα είναι να το παραδεχτεί ο ίδιος πρώτα και να αναζητήσει βοήθεια. Οι δυσκολίες του πρώτου διαστήματος αντικαθίστανται από εσωτερική ηρεμία και επίλυση πολλών προσωπικών προβλημάτων. Ελπίζω να μην σας ψυχοπλάκωσα, απλά θεώρησα ότι η συγκεκριμένη κριτική θα έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αξιολόγηση με ανάλαφρο ύφος. Δείτε την και δε θα χάσετε....!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24