2 Οκτ 2013

Η ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ



  
 Μπάγερν Μονάχου. Μία ομάδα, ένας σύλλογος, ένας οργανισμός που ακολουθείται πιστά από εκατομμύρια φιλάθλους, όχι μόνο στη χώρα της Γερμανίας αλλά και από εκατομμύρια θαυμαστές σε όλη την υφήλιο.
   46 χρόνια μετά την δημιουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και πιο συγκεκριμένα το 1946 ιδρύεται το αντίστοιχο μπασκετικό τμήμα της Μπάγερν Μονάχου για να ανοίξει τον δικό της δρόμο των επιτυχιών, όπως έπραξε η ποδοσφαιρική ομάδα από την δεκαετία του ’60 και μετά.
   Η μοίρα όμως έπαιξε το δικό της παιχνίδι με την πάροδο του χρόνου καθώς η ομάδα μπάσκετ του Μονάχου είχε εντελώς αντίθετη πορεία με αυτήν του ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα να μείνει στην αφάνεια για σχεδόν 4 δεκαετίες.
  
Η δεκαετία του ’50 και του ’60 καταγράφεται ως η πιο επιτυχημένη περίοδος των Βαυαρών με αποκορύφωμα την κατάκτηση των 2 μοναδικών πρωταθλημάτων Γερμανίας, το 1954 και το 1955. Το 1956 με αντίπαλο την τότε δύναμη του ιταλικού μπάσκετ, Lancia Brozen, έγινε, ίσως, η πιο μεγάλη προσέλευση φιλάθων σε ανοικτό γήπεδο, όπου ο αριθμός έφτασε στις 40.000. 10 χρόνια αργότερα το 1966 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Basketball Bundesliga (BBL), της πρώτης σε τάξη Εθνικής κατηγορίας μπάσκετ στη χώρα, ενώ 2 χρόνια αργότερα το 1968 κατέκτησε το κύπελλο Γερμανίας, όπου έμελλε να ήταν ο τελευταίος της καθώς με αργά και βασανιστικά βήματα έχανε από την αίγλη της με αποκορύφωμα το 1974, όπου και έπεσε στην δεύτερη κατηγορία. Από εκείνη την περίοδο και μετά η ομάδα του Μονάχου έζησε μαύρες στιγμές στην ιστορία της, φτάνοντας να παίζει ακόμα και σε περιφερειακά πρωταθλήματα, με μία πολύ μικρή εξαίρεση την διετία 1987 - 89, όποτε και επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία, χωρίς όμως να θυμίζει σε τίποτα την ομάδα του παρελθόντος.

1. Ούλι Χένες


Το 2008 όμως αποτέλεσε την χρονιά που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας αυτής της ομάδας. Μεγάλος εμπνευστής του νέου Βαυαρικού μπασκετικού project, ο Ουίλι Χένες, σημερινός Πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου και ένας εκ’ των ζωντανών θρύλων των γερμανικών ποδοσφαιρικών γηπέδων, όπου μαζί με τους ιθύνοντες της Βαυαρικής ομάδας έθεσαν ως στόχο την άνοδο της ομάδας στην πρώτη κατηγορία και την επιστροφή στην κορυφή του γερμανικού μπάσκετ.
 
2. Ντίρκ Μπαουερμαν

Το ερώτημα που τέθηκε τότε ήταν ποιος θα αναλάμβανε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Μα φυσικά, ο κορυφαίος γερμανός προπονητής με θητεία στην Ελλάδα (Απόλλων Πατρών, Δάφνη), Ντιρκ Μπάουερμαν, όπου το 2010 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας δηλώνοντας ότι το Βαυαρικό project είναι μία <<ιστορική ευκαιρία για το γερμανικό μπάσκετ>> και τον εμπνευστή της Ουίλι Χένες να θέλει να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα των μπασκετικών φιλάθλων της.
   Την πρώτη χρονιά, στην season 2010 – 2011, η ομάδα του Μονάχου με οδηγό τον γερμανό προπονητή, με βοηθό έναν δικό μας, τον Γιάννη Χριστόπουλο και με πρωταγωνιστές τους Steffen Hamann (παίκτης της χρονιάς της Α2 Γερμανίας) και Demon Greene (πρώην παίκτης του Αμαρουσίου) κατέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες τον τίτλο της Α2 Γερμανίας με ρεκόρ 32 – 2. Η επιστροφή στην πρώτη κατηγορία του BBL ήταν πλέον γεγονός.
   Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, την season 2011 – 2012, οι Βαυαροί καταλαμβάνουν την 5η θέση του πρωταθλήματος, ενώ στα playoffs αποκλείονται από την προημιτελική φάση από την Artland Dragons με 3 – 2 νίκες. Εκείνη την περίοδο μάλιστα η Βαυαρική ομάδα συμμετείχε για πρώτη φόρα στην ιστορία της στους ομίλους του Eurocup, μέσω wildcard. Μία κίνηση όπου σε συνδυασμό με την δυναμική του ονόματος αύξησε κατά πολύ το budget της ομάδας για τα επόμενα χρόνια.   

3. Σβέτισλαβ Πέσιτς


Παρότι εκείνη την χρονιά οι βλέψεις των Βαυαρών ήταν διαφορετικές οι ιθύνοντες της ομάδας στήριξαν τον γερμανό προπονητή, αλλά όμως τον Σεπτέμβριο του 2012 οι δρόμοι τους χωρίζουν λόγω διαφορών που είχαν ως προς την εξέλιξη του project. Νέος στρατηγός των Βαυαρών, ο άνθρωπος που οδήγησε την Εθνική Γερμανίας στην κατάκτηση του πρώτου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ο άνθρωπος που δημιούργησε την τότε δύναμη του γερμανικού μπάσκετ στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, την Άλμπα Βερολίνου, κατακτώντας 4 φορές το πρωτάθλημα Γερμανίας. Τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, όπου με αστέρι έναν πρώην ερυθρόλευκο, τον Yotam Halperin, κατάφερε να κάνει την πρώτη υπέρβαση κατακτώντας την 4η θέση στην regular season, ενώ στα playoffs έφτασε μία νίκη μακριά από τους τελικούς χάνοντας με 3 – 2 νίκες από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γερμανίας, Brose Baskets, παίρνοντας ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στην ιστορίας της, το εισιτήριο για την φετινή Euroleague συμμετέχοντας στον ίδιο όμιλο με τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό.
 
4. Το ρόστερ της Μπάγερν Μονάχου

   Το φετινό roster της Μπάγερν Μονάχου απαρτίζεται από 16 παίκτες, με αρχηγό τον Steffen Hamann και με πρώτα αστέρια τους αμερικανούς, John Braynt και Malcolm Delaney, όπου με άξιους συμπαραστάτες, τους Bryce Taylor, Deon Thompson, Chevon Troutman, Nihad Djedovic και Boris Savovic, οι Βαυαροί δείχνουν να αποτελούν την νέα δύναμη που ανατέλλει στο γερμανικό μπάσκετ. Μία νέα δύναμη, όπου ο Σβέτισλαβ Πέσιτς, στην νέα εποχή, θα επιδιώξει να την οδηγήσει στην γη της επαγγελίας, που είναι η κατάκτηση του γερμανικού πρωταθλήματος και να την εκτοξεύσει εκεί που πραγματικά ονειρεύεται ο εμπνευστή της και πρόεδρος της, Ούλι Χένες, στην νέα υπερδύναμη, όχι μόνο του γερμανικού αλλά και του ευρωπαϊκου μπάσκετ.
   Άραγε η μπασκετική Μπάγερν Μονάχου θα είναι συνεπής με την ιστορία τα επόμενα χρόνια; Η απάντηση σίγουρα θα δοθεί μετά από πολύ καιρό, όμως για ένα πράγμα θα είναι σίγουρη μέχρι να φτάσει στην τελική απάντηση. Ότι ήρθε για να διεκδικήσει και να μείνει στην κορυφή για πάντα γιατί πολύ απλά το μέλλον της ανήκει...   


Ο ΜΠΑΣΚΕΤΟΦΙΛΟΣ!!!




3 σχόλια:

  1. Τεράστια ομάδα στο ποδόσφαιρο, ανύπαρκτη στο μπάσκετ.Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο μπασκετόφιλος είναι πολύ μπροστά...

    http://www.gazzetta.gr/basketball/article/555187/sta-hnaria-toy-podosfairoy

    Giovanni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24