27 Οκτ 2013

The Conjuring (2013 – ελληνιστί «Το κάλεσμα»)



Βαθμολογία 4,5 / 5





Επιτέλους!!!!! Ένα θρίλερ που άξιζε τα λεφτά του!! Και σκεφτείτε ότι δύσκολα μου αρέσουν αυτές οι μεταφυσικές αηδίες με τα πνεύματα, τα φαντασματάκια και τις πόρτες που ανοιγοκλείνουν λες και από πίσω είναι ο Ξαρχάκος που φωνάζει «Βαγγέληηηηηη». Και όμως, η συγκεκριμένη ταινία μπορεί να μην προσφέρει κάτι διαφορετικό ή πρωτότυπο αλλά είναι τόσο καλοφτιαγμένη που σίγουρα θα αποτελεί ορόσημο των θρίλερ για τα επόμενα χρόνια.







Η υπόθεση αρκετά συνηθισμένη και απλή. Μια εφταμελής οικογένεια (5 κόρες έχει ο άνθρωπος…αυτό από μόνο του συνιστά θρίλερ) μετακομίζει σε ένα σπίτι κάπου στη μέση του πουθενά και προσπαθεί να το αναστηλώσει. Warren (παρεμπιπτόντως, πρόκειται για υπαρκτά πρόσωπα που έπαιρναν μέρος σε μεταφυσικές συνεδρίες και εξορκισμούς – η Lorrain μάλιστα είναι εν ζωή και χρησιμοποιήθηκε ως σύμβουλος για την ταινία ενώ έκανε και μια cameo εμφάνιση στο φίλμ).
Όλα βαίνουν καλώς μέχρι που ανακαλύπτουν ένα κρυμμένο υπόγειο όπου υπήρχαν διάφορες παλιατζούρες και το πνεύμα προηγούμενου ενοίκου. Όταν τελικά τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα, δράση αναλαμβάνει το ζεύγος
Θα ξεκινήσω από το μοναδικό αρνητικό στοιχείο που εντόπισα και αυτό δεν είναι άλλο από την σχετικά αργή εξέλιξη της υπόθεσης. Στα πρώτα 40 περίπου λεπτά της ταινίας δεν γίνεται κάτι συνταρακτικό παρά χτίζεται η υπόθεση  και γνωρίζουμε τους χαρακτήρες (όχι σε βάθος, μη νομίζετε, τα απολύτως απαραίτητα!!). 


Θα μπορούσε ίσως αυτό το διάστημα να περιοριζόταν κατά 10-15 λεπτά αλλά no problem. Η συνέχεια αποζημιώνει τους ψιλοαδιάφορους θεατές μέχρι εκείνο το σημείο. Εξαιρετικό στήσιμο από τους δημιουργούς (σκηνοθεσία James Wan και σενάριο από τους Chad και Carey Hayes), ίσως η καταλληλότερη σκηνοθεσία που θα μπορούσε να υπάρξει για τη συγκεκριμένη ταινία με καθαρά πλάνα στα οποία ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται κάθε γωνιά του σπιτιού, δόσεις από Blair Witch Project σε πολύ λίγες σκηνές και αρκετές αφορμές για να πεταχτείς από την καρέκλα σου. Εξαιρετικές και οι ερμηνείες από τους ηθοποιούς και ειδικότερα από την Vera Farmiga που υποδύεται την Lorrain Warren αλλά και από τους υπόλοιπους (Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston και τα 5 πιτσιρίκια). Ένα ακόμα θετικό της ταινίας είναι ότι το καστ είναι αρκετά μεγάλο για τέτοια ταινία αφού στο σπίτι τελικά μαζεύονται καμιά 12αριά άτομα (η οικογένεια, το ζεύγος των εξορκιστών, ένας βοηθός τους, ένας αστυνόμος- χωρίς να υπολογίζουμε τα πνεύματα!!) και γίνεται καλό νταλαβέρι!!
Το ζεύγος Warren με τη δράση του μας προσφέρει τροφή για ακόμα ένα πολύ καλό θρίλερ μετά το Amityville. Ο βαθμός που έβαλα παραπάνω μπορεί να φαίνεται πολύ υψηλός αλλά συγκρίνω με σχετικές ταινίες του είδους και μου φάνηκε σωστός. Σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε 1,5 περίπου ώρα για να την δείτε και το καλύτερο θα ήταν να το κάνετε με παρέα! Έχει τρελό γέλιο, πιστέψτε με!!!


To Πραγματικό ζεύγος Warren
 ΥΓ: Μου έχει καρφωθεί η ιδέα για ένα αφιέρωμα στο ζεύγος Warren!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24