17 Οκτ 2013

“The Walking Dead” Industry




  • Βοήθησαν στην προώθηση της ανάρτησης: 
          1) The Walking Dead - Greece (1)
          2) The Walking Dead - Greece (2)
          3) The Walking Dead- Greek Fan Club
          4) The Walking Dead: Survival Instincts 
          5) http://periplanomenazombia.wordpress.com/
                 
Όπως ίσως έχετε ήδη καταλάβει τα koalakia είμαστε (άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο) λάτρεις των ξένων σειρών εδικά όταν αυτές συνοδεύονται από εντυπωσιακά εφέ, τρομερές σκηνοθεσίες και καλογυρισμένα επεισόδια που ξεφεύγουν από τα όρια της κλασικής τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του ’90 και των επιτυχημένων sitcoms και προσεγγίζουν την ποιότητα μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών (βλ. Game Of Thrones).  Καλό είναι επίσης να υπάρχει ένα background, πέρα από τη σειρά (βιβλία, κόμικς κτλ κτλ) ώστε η σειρά να προσθέτει στο ήδη γνωστό brand name του τίτλου.



 Σίγουρα το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σειράς με τα στοιχεία που περιγράφω παραπάνω είναι το «Game of Thrones» με το οποίο έχουμε ασχοληθεί αρκετά και θα ασχοληθούμε ξανά. Με αφορμή όμως την πρεμιέρα της 4ης σαιζόν μιας άλλης τέτοιας σειράς, σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα μίνι αφιέρωμα στο «The Walking Dead» που από μόνο του αποτελεί μια μικρή βιομηχανία. Βιβλία κόμικ, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτική σειρά είναι μερικά από τα βασικά προϊόντα του franchise που λέγεται WD. Για να δούμε λοιπόν, λίγα πράγματα για το καθένα!!!



Τηλεοπτική Σειρά

 Η σειρά έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2010 με το επεισόδιο – πιλότο σε πειραματική βάση και με 6 επεισόδια να έχουν προγραμματιστεί για τον πρώτο κύκλο από την καλωδιακή τηλεόραση AMC. Χωρίς πολλά λόγια, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 ξεκίνησε η 4η σαιζόν που θα έχει 16 επεισόδια. Σύνολο επεισοδίων για τα 4 χρόνια 51. Καθόλου άσχημα για μια σειρά πρόκληση με υψηλές απαιτήσεις που όμως κέρδισε το στοίχημα. Απόδειξη οι τηλεθεάσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Σαιζόν
Μέσος αριθμός θεατών
1η
5,24 εκ.
2η
6,90 εκ.
3η
11,42 εκ.
4η (πρεμιέρα)
16,1 εκ.

Η σειρά ανήκει στον Frank Darabont και βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ των Kirkman, Moore και Adlard. Η υπόθεση…η σειρά ακολουθεί την πορεία του σερίφη Rick Grimes (Andrew Lincoln) και την ομάδας ανθρώπων που τον ακολουθούν, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να κρατηθούν ζωντανοί από τη μετα-αποκαλυπτική καταστροφή που έχει χτυπήσει τη γη και έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε ζόμπι, έρχονται αντιμέτωποι τόσο με τους Walkers (ζόμπι περιπατητές!!) όσο και με ζωντανούς εγκληματίες. Το βασικό ζητούμενο στη σειρά είναι να αποτυπωθούν με τον σκληρότερο τρόπο τα διλλήματα που έχουν οι πρωταγωνιστές (που όπως μπορείτε να φανταστείτε είναι πολλοί και αλλάζουν συνεχώς λόγω απωλειών) στην προσπάθειά τους από τη μια να κρατηθούν ζωντανοί και από την άλλη να διατηρήσουν όση ανθρωπιά μπορούν. Τα σκηνικά και οι τοποθεσίες αλλάζουν κατά τη διάρκεια των 4 σαιζόν. Αρχικά, το γκρουπ τοποθετείται στα περίχωρα της Ατλάντα και στην ίδια την πόλη όπου φημολογείται ότι υπάρχει μια περιφραγμένη ζώνη, κάτι που όπως φαντάζεστε αποδεικνύεται ουτοπικό. Άλλα σκηνικά είναι ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός της ομάδας, μια αγροικία όπου κατοικούν αρκετοί επιζώντες (που αργότερα θα γίνουν πολύτιμα μέλη της ομάδας) και μια πρώην φυλακή που είναι και η τωρινή οικία των επιζώντων. Βασικό κλου της σειράς το χωριό που έχει στήσει «ο Κυβερνήτης» (David Morrisey) το οποίο ενώ φαντάζει όαση, ουσιαστικά είναι περισσότερο επικίνδυνο από τον έξω κόσμο. Η ομάδα του κυβερνήτη αποτελεί για αρκετά επεισόδια, τον αντίπαλο πόλο ζωντανών απέναντι στην ομάδα του Σερίφη και δημιουργεί ίσως το πιο ενδιαφέρον υπο-σενάριο  κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων ετών.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της σειράς, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι το απρόσμενο σενάριο που ναι μεν πατάει σε τετριμμένα των ταινιών με ζόμπι αλλά πέρα του βασικού πρωταγωνιστή, όλοι οι υπόλοιποι είναι ή δείχνουν να είναι αναλώσιμοι. Δεύτερο βασικό προτέρημα της σειράς είναι το εκπληκτικό μακιγιάζ των ζόμπι που αποφεύγουν τον κίνδυνο να δείχνουν καρικατούρες και να προκαλούν γέλιο αντί για τρόμο. Στα μειονεκτήματα, η αργή εξέλιξη του σεναρίου σε ορισμένα σημεία του που οφείλεται στην προσπάθεια των δημιουργών να διατηρήσουν το ενδιαφέρον σε επόμενα επεισόδια.
Όπως και να έχει, η σειρά αποτελεί μοναδική στο είδος της, είναι απίστευτα καλοφτιαγμένη (πως θα σας φαινόταν η ιδέα για μια σχετική ταινία) και ελπίζουμε να συνεχιστεί για ακόμα περισσότερες σαιζόν (ήδη ακούγεται ότι η 5η σαιζόν είναι στα σκαριά).


Comic Book

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η ιδέα για την τηλεοπτική σειρά ήταν η επιτυχημένη έκδοση κόμικ των Kirkman, Moore και Adlard που πρωτοκυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2013 και έκτοτε έχει δημιουργήσει πολλούς και φανατικούς αναγνώστες.
Έχουν εκδοθεί 115 τεύχη σε τόμους των 6 τευχών με χαρακτηριστικό γνώρισμα τον τίτλο του κάθε τόμου που αποτελείται αυστηρά από 3 λέξεις (Τόμος 1: Days Gone Bye, Τόμος 2: Miles Behind Us κ.ο.κ.). Τελευταίος τόμος ο νούμερο 18 που κυκλοφόρησε 18 Ιουνίου 2013 με τον επόμενο να αναμένεται στις 19 Νοεμβρίου 2013. Η υπόθεση που περιγράφεται στα κόμικς είναι παρόμοια με της σειράς αφού η σειρά έχει βασιστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις εμπνεύσεις του Kirkman, γεγονός που ενθουσίασε τους φανατικούς αναγνώστες των βιβλίων. Στα βιβλία (όπως και στην σειρά) δεν αναφέρεται η αιτία που προκάλεσε την επιδημία (κυβερνητικό έργο άραγε ή κάτι άλλο). Τα ζόμπι σε αντίθεση με αρκετές τελευταίες ταινίες (World War Z) είναι τα κλασικά αργοκίνητα καράβια που είναι επικίνδυνα μόνο όταν βρίσκονται σε ομάδες ή όταν προκαλούν έκπληξη στο θύμα. Τα προσελκύει ο θόρυβος και φυσικά η φρέσκια σάρκα των ζωντανών. Πέρα από τους μηνιαίους τόμους, κυκλοφορούν και άλλες συλλεκτικές συλλογές με τα τεύχη σε μορφή βιβλίων (12 τεύχη σε ένα βιβλίο) ή deluxe εκδόσεις με 24 τεύχη ανά έκδοση.

Αν είστε λάτρεις των κόμικς, η σειρά προσφέρει μια καλή ευκαιρία να εμπλουτίσετε τη συλλογή σας.

The Walking Dead: The Game

Από τα By-products της σειράς δε θα μπορούσε να λείψει και η μεταφορά στις βιντεοκονσόλες. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2012 και αποτελείται από 5 επεισόδια που κυκλοφορούσαν σταδιακά μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Αν λοιπόν είστε κάτοχος Xbox 360, Playstation 3, H/Y μπορείτε να μπείτε στο πετσί του ρόλου και να αντιμετωπίσετε ορδές από ζόμπι. Το βασικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι ότι σε αντίθεση με άλλα παρόμοια παιχνίδια, δεν εστιάζει 100% στις μάχες με τα ζόμπι (ποιος ξεχνάει άλλωστε το θρυλικό Resident Evil) αλλά δίνει βάση στο συναισθηματικό κομμάτι και στη σκιαγράφηση χαρακτήρων. Πως το πετυχαίνει αυτό?? Δεν έχετε παρά να αγοράσετε το παιχνίδι και να το διαπιστώσετε. Οι χαρακτήρες είναι μοναδικοί για το παιχνίδι και βασικός ήρωας είναι ο καθηγητής Lee Everett. Οι μόνοι χαρακτήρες των βιβλίων και της σειράς που κάνουν guest εμφάνιση είναι ο Hershell Greene, Shawn Greene και ο Glenn.
Μέχρι το τέλος του 2012 είχαν πουληθεί περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια αντίτυπα των 5 επεισοδίων της σειράς και αυτή η επιτυχία αναγέννησε το παρακμάζον είδος των παιχνιδιών περιπέτειας. Τον Ιούλιο του 2013 η εταιρία παραγωγής κυκλοφόρησε το παιχνίδι «400 days» σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει κάποια κενά στο σενάριο και να προετοιμάσει το έδαφος για τη δεύτερη σαιζόν που θα ακολουθήσει. 3

Merchandise

Νομίζω περιττό να αναφέρω ότι πίσω από τα 3 βασικά προϊόντα του συγκεκριμένου brand κρύβονται πολλά, μα πάρα πολλά ψιλολοίδια που απευθύνονται στους φανατικούς και όχι μόνο της σειράς (κατά βάση). Πέρα από τα κλασικά μπλουζάκια, κούπες, μπρελόκ, πόστερς, κυκλοφορούν μινιατούρες με τους ήρωες της σειράς, ημερολόγια, επιτραπέζια, συλλεκτικές κάρτες, κοστούμια (καλή ιδέα για τις απόκριες) και το καλύτερο…το σπαθί της Michonne (της αγαπημένης μου ηρωίδας από τη σειρά)!!! Οπότε όποιος θέλει να μου κάνει δώρο…του στέλνω με mail τη διεύθυνσή μου!!



Αυτά τα ολίγα για μια από τις πιο αγαπημένες και καλογυρισμένες σειρές των τελευταίων ετών. Οι λάτρεις των ζόμπι της ακολουθούν φανατικά, οι λάτρεις των περιπετειών ευλαβικά και οι υπόλοιποι πρέπει σίγουρα να τη δοκιμάσουν. Που ξέρετε…μπορεί να σας αρέσει!!!

Για όσους επιθυμούν να το ψάξουν λίγο περισσότερο το θέμα...ιδού μερικά χρήσιμα links:

Kαι φυσικά το ελληνικό fan club της σειράς!!!

Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε στο γκάλοπ του blog Μας για τον αγαπημένο σας ήρωα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24