19 Φεβ 2014

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1η



Το ελληνικό El Clasico




  23 Δεκεμβρίου 2013, οι 2 αιώνιοι αντίπαλοι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, αναμετρώνται στο πρώτο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς, με φόντο την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος.
   Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός φαινόταν αστάματητος, καθώς μέχρι εκείνη την στιγμή μετρούσε 23 συνεχόμενες νίκες χωρίς να είχε χάσει από κανέναν σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ ο Νταμπλούχος Ελλάδος Παναθηναϊκός ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί, ψάχνοντας την χαμένη του ταυτότητα.
   Το momentum μέχρι εκείνη την ημέρα ευνοούσε σαφέστατα τους ερυθρόλευκους αλλά όμως οι πράσινοι ήταν αυτοί, όπου με την αμυντική τακτική του Αργύρη Πεδουλάκη πήρε το ροζ φύλλο του αγώνα, εμποδίζοντας όλα τα επιθετικά ατού του Γιώργου Μπαρτζώκα και δίνοτας ταυτόχρονα ζωή στην συνέχεια των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων.  
  
Μετά από σχεδόν 2 μήνες το βράδυ της Πέμπτης (20/2/2014) θα δώσουν το επόμενο μεγάλο ραντεβού τους στην Euroleague, δίνοντας παράσταση σε όλη την μπασκετική Ευρώπη, με φόντο την διεκδίκηση της προνομιούχο 2ης θέσης στον Ε’ ομίλου του top16, όπου οδηγεί στο πλεονέκτημα έδρας στα playoff. Για την ιστορία οι 2 αιώνιοι αντίπαλοι θα αναμετρηθούν για 8η φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με τους ερυθρόλευκους να έχουν 5 νίκες έναντι 2 των πρασίνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1997, το 2002 και το 2009, όταν και υπήρξε εμφύλιος μεταξύ των 2 ομάδων, το τρόπαιο της Euroleague είχε καταλήξει σε ελληνικά χέρια.
  
Οι δύο ηγέτες των ομάδων
Από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλαδος μέχρι και σήμερα διαδραματίστηκαν πολλά γεγονότα κατά την διάρκεια των πρώτων 6 αγωνιστικών του
top16, με το momentum αυτήν την χρονική στιγμή να ευννοεί ξανά τον Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, καθώς τις τελευταίες 3 αγωνιστικές μετράει ισάριθμες νίκες, ενώ οι πράσινοι έχουν αντίστοιχα ισάριθμες ήττες.  
   Τα ερωτήματα, καθώς οδεύουμε προς τις πύλες του Ο.Α.Κ.Α. είναι πολλά όπως επίσης και στο γεγονός στο ότι η αγωνία αυτών των μεγάλων παιχνιδίων ολοένα και αυξάνεται. Έτσι λοιπόν μέσα σε όλα αυτά τα γεγονότα σήμερα θα αναλύσουμε το μεγάλο El Clasico της Ευρώπης, όπου θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
  
Η ταυτότητα του Παναθηναϊκού φάνηκε από την περσινή χρονιά που δεν είναι άλλη από την καταστροφή των επιθέσεων του αντιπάλου και την εκμετάλλευση των αδύνατων σημείων στην επίθεση του. Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι οι πράσινοι διαθέτουν μία ομάδα που αρέσκεται να παίζει στο set παιχνίδι, δηλαδή στο 5 εναντίον 5, με ασφαλώς αργό tempo. Ο Αργύρης Πεδουλακης κατά την διάρκεια των τελευταίων 2 μηνών μείωσε αισθητά το rotation, γίνοντας ταυτόχρονα ομάδα 7 - 8 παικτών, αύξησε το χρόνο συμμετοχής του Lasme και του Gist, με τον δεύτερο να είναι αυτήν την στιγμή ο καλύτερος αμυντικός της Ευρώπης παίρνοντας την θέση του πρώτου, έδωσε πρώτο ρόλο στο Φώτση περιορίζοντας κατά πολύ τον Μαυροκεφαλίδη, περιόρισε το Maik Batiste σε λιγότερο χρόνο και το κυριότερο κατάφερε και μείωσε τον χρόνο συμμετοχής του Διαμαντίδη μέσω του φορμαρισμένου Kari ξεκουράζοντας τον σημαντικά. Ο Παναθηναϊκός όμως μέσα σε αυτό το διάστημα παρουσίασε σημαντικά προβλήματα στο επιθετικό του κομμάτι, πράγμα που φάνηκε κατά πολύ στα 3 τελευταία παιχνίδια, καθότι έχει μονοδιάστατες λύσεις, όπως στο ότι στηρίζεται συνέχεια στο σουτ (κυρίως τρίποντα) σχεδόν μέσα από αλλεπάλληλα pick nroll χωρίς να έχει παιχνίδι μέσα στο low post. Αυτό σαφώς αποτελεί μεγάλο ρίσκο, όχι μόνο στον συγκεκριμένο αγώνα αλλά για ολόκληρη την χρονιά. Το επιθετικό πρόβλημα των πρασίνων με βάση το όσα βλέπουμε μέχρι στιγμής το υπερκαλύπτει η αμυντική του τακτική (σε συνδυασμό με τον έλεγχο των ριμπάουντ) με πρώτο τον Gist, όπου η παρουσία του γενικά φέτος θεωρείται επιβεβλημένη.  

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  
Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Πρωταθλητής Ευρώπης μετά την ισχυρή αγωνιστική του κάμψη κατάφερε και ανέβασε ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, όπως φάνηκε και από την διακύμανση των σκορ στις τελευταίες 3 αγωνιστικές. Η αγωνιστική ταυτότητα των ερυθρολεύκων δεν είναι μυστική, καθότι διαθέτει μία ομάδα που αρέσκεται να παίζει σε γρήγορο και υψηλό tempo, θέλοντας να βάλει εύκολα καλάθια στο fast break, ύστερα από καλές άμυνες και τον έλεγχο των ριμπαόυντ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ερυθρόλευκοι αποτελούν την καλύτερη ομάδα στο transition παιχνίδι στην Ευρώπη, βάζοντας σε αυτό και την Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα ακόμα στοιχείο που έχει προστεθεί στην επιθετική γραμμή των ερυθρολεύκων είναι η αποτελεσματικότητα στο set παιχνίδι, είτε από αλλεπάλληλα pick nroll, έχοντας κύριο εκφραστή τον Σπανούλη, είτε δημιούργώντας στο low post, με τους Περπέρογλου, Πρίντεζη, Danston και Begic να έχουν τον πρώτο λόγο. Η γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, σαφώς για τους Πρωταθλητές Ευρώπης, δημιουργεί εύκολα καλάθια, είτε με ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, είτε μέσα στο ζωγραφιστό. Αμυντικά οι ερυθρόλευκοι παρουσιάζονται βελτιωμένοι, με κύριο στοιχείο το κλείσιμο των διαδρόμων και της ρακέτας, όπως φαίνεται και από τον Μ.Ο. πόντων που έχει δεχτεί τις τελευταίες αγωνιστικές. Τέλος η επιστροφή του Petway είναι πέρα για πέρα σημαντική, διότι προστίθεται έξτρα ενέργεια σε άμυνα και επίθεση όπως επίσης και στο γεγονός το rotation που εφαρμόζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας γίνεται πιο ορθολογικό.

Γκιστ και Πρίντεζης, δύο παίχτες κλειδιά σε άμυνα και επίθεση

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

   Η πρώτη ευρωπαϊκή πράξη είναι γεγονός, όπου όπως αναφέραμε και πριν το momentum αυτήν την στιγμή το διαθέτουν οι ερυθρόλευκοι χωρίς όμως ωστόσο να διαφαίνεται ξεκάθαρα ποιος είναι το φαβορί του αγώνα, διότι μιλάμε για το El Clasico της Ευρώπης. Ούτε λίγο ούτε πολύ η εικόνα των πρασίνων θα είναι γνωστή, με εφαρμογή της αμυντική τους τακτικής μπροστά στα επιθετικά ατού των ερυθρολεύκων, με πρώτο στόχο την καταστροφή του Σπανούλη σε συνδυασμό βέβαια με τον έλεγχο των ριμπάουντ, το περιφερειακό του σουτ και την επιθετική εκμετάλλευση των αμυντικών αδυναμιών του αντιπάλου. Αν όμως οι Πρωταθλητές Ευρώπης και κυρίως ο Γιώργο Μπαρτζώκας καταφέρει να βρει λύσεις απέναντι στα αμυντικά τρικ του Αργύρη Πεδουλάκη όπως ο ρυθμός του αγώνα (πηγαίνοντας σε υψηλό tempo και σε μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων), ο έλεγχος των ριμπάουντ, οι επιθετικές επιλογές μέσα στο ζωγραφιστό, είτε από το low post  είτε με διεισδύσεις και η γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, δίνοντας ελεύθερα σουτ, είναι σίγουρο ότι η ομάδα του Πειραιά θα έχει τον πρώτο λόγο στην αναμέτρηση. Ο αγώνας για τους πράσινους είναι σημαντικός γιατί σε ενδεχόμενο νίκης ξαναμπαίνει στην διεκδίκηση της 2ης θέσης, ενώ με ήττα μπαίνει σε κίνδυνο όσον αφορά την συμμετοχή του στα playoff. Όσον αφορά για τους ερυθρόλευκους τα πράγματα είναι λιγότερο περίπλοκα, διότι σε ενδεχόμενο νίκης επί του αιώνιου αντιπάλου παίρνει σημαντικότατο προβάδισμα για την 2η θέση χωρίς να θεωρείται σίγουρη η κατάληψη του, γεγονός που θα φανεί μετά από τους αγώνες που θα ακολουθήσουν (Φενέρ, Αρμάνι). Σε περίπτωση ήττας δεν θα αποτελέσει καταστροφή για τους ερυθρόλευκους και αυτό διότι θα είναι πάλι εντός στόχων.
   Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται λίγο πριν το μεγάλο ραντεβού που θα διεξαχθεί στην αρένα του Ο.Α.Κ.Α. Άραγε ποιος από τους 2 θα επικρατήσει; Η αμυντική προσήλωση του Νταμπλούχου Ελλάδος ή επιθετική μηχανή των Πρωταθλητών Ευρώπης; Υπομονή η απάντηση τα μεσάνυχτα της Πέμπτης...

Ο ΜΠΑΣΚΕΤΟΦΙΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24