15 Μαρ 2014

300: The Rise of an Empire (2014, ελληνιστί «300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας»)



Βαθμολογία 3 / 5 




Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, η συνέχεια της επικής παραγωγής «300» του 2007 έρχεται να χρησιμοποιήσει την ελληνική ιστορία και μυθολογία και να την προσαρμόσει στα δικά της θέλω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Παρότι μοιάζει να μην προσφέρει κάτι καινούργιο σε σχέση με το πρώτο μέρος, συνεχίζει επάξια την παράδοση των περιπετειών που στηρίζονται στην ελληνική κληρονομιά και παρότι κατακρεουργούν την ιστορία, μας κάνουν υπερήφανους γιατί ακόμα και σήμερα κάνουμε εντύπωση ως λαός.



Η ταινία μας περιγράφει (με ζωηρά χρώματα – κυρίως σε αποχρώσεις του κόκκινου) την προσπάθεια του Αθηναίου πολιτικού και στρατηγού Θεμιστοκλή (Sullivan Stapleton) να ενώσει όλες τις πόλεις κράτη της αρχαίας Ελλάδας ενάντια στον κοινό εχθρό, τους Πέρσες υπό την ηγεσία του Ξέρξη και της αρχιστράτηγού του, Αρτεμισίας (Eva Green). Μετά από μερικά flash back μαθαίνουμε ότι ο Θεμιστοκλής σκότωσε τον Δαρείο στη μάχη του Μαραθώνα και ότι η Αρτεμισία τυφλωμένη από εκδίκηση θα οδηγήσει τον Ξέρξη στην θεοποίηση και στην λυσσαλέα μάχη ενάντια των ελλήνων με στόχο την εκδίκηση (που και η ίδια αναζητά απεγνωσμένα). Έτσι το σκηνικό μετά από τις Θερμοπύλες μεταφέρεται στη θάλασσα με την μάχη στο Αρτεμίσιο και την τελική ναυμαχία της Σαλαμίνας όπου μια χούφτα ελληνικά πλοία, ο Θεμιστοκλής και ένα άλογο (!!!) κρίνουν την τελική έκβαση της μάχης.
Καλλιτεχνικά η ταινία είναι σχεδόν άρτια αλλά δεν προσφέρει κάτι καινούργιο σε σχέση με τους «300» που πραγματικά αποτελούσαν καινοτομία της εποχής. Ίδια σκηνοθετική προσέγγιση με πολλά slow motion, πολύ αίμα, εντυπωσιακά σκηνικά και οπτικά εφέ, πολύ ωραία και γυμνασμένα κορμιά και ολίγον από άγριο σεξ!!! Επικές σκηνές μάχης που αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό την στρατηγική εξυπνάδα των ελλήνων έναντι του περσικού στόλου των εκατοντάδων πλοίων. Καλός ο Stapleton αλλά όχι καθοριστικός όπως ο Gerald Butler στους «300», εντυπωσιακή και τρομακτική η Eva Green ως Αρτεμισία με πολύ χαρακτηριστική έκφραση και φυσικά γοητευτική και επιβλητική (μέχρι την τελική μάχη που μου φάνηκε κάπως καρικατουρίστικη) η Lena Headey (έχει πάρει το κολάι από το Game of Thrones). Αν προσθέσουμε τον μισό-επιβλητικό μισό-αστείο Ξέρξη (Rodrigo Sandoro) και αρκετά καλογυμνασμένα κορμιά να περιστοιχίζουν όλους αυτούς τότε καταλαβαίνετε γιατί έχουμε μια εμπορική επιτυχία των 45 εκ. δολαρίων σε λίγες ουσιαστικά μόνο μέρες. Στην Ελλάδα μάλιστα άνοιξε το πρώτο τριήμερο προβολών με σχεδόν 160.000 εισιτήρια σε Αθήνα και επαρχία. Καθόλου άσχημα για τον Θεμιστοκλή.



Εν κατακλείδι, η συνέχεια μιας τεράστιας επιτυχίας, κατώτερης του πρώτου μέρους και χωρίς νέα στοιχεία αλλά διατηρώντας την εντυπωσιακή της δημιουργία, σίγουρα θα ικανοποιήσει τους fans των επικών ταινιών δράσης. Οι υπόλοιποι δεν χάνετε τίποτα να το απολαύσετε ειδικά στην 3D έκδοσή του που είναι εντυπωσιακή.

Ιστοσελία ταινίας:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24