24 Μαΐ 2014

ΣΚΙΑΘΟΣ – Η κοσμοπολίτισσα των Σποράδων!!!




Μετά από τα αφιερώματά μας σε Σκόπελο και Αλόννησο, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε εκτενώς στο τρίτο (από τα 4 – το τέταρτο είναι η Σκύρος) νησί των Σποράδων που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο δημοφιλές και κοσμοπολίτικο με παγκόσμια φήμη για πολλούς λόγους. Αυτοί οι λόγοι το κάνουν ξεχωριστό και εμάς, τους βολιώτες, τυχερούς που έχουμε σε απόσταση αναπνοής αυτό το διαμάντι.



Γενικές πληροφορίες
Το Μπούρτζι
Η Σκιάθος είναι το κοντινότερο νησί των Σποράδων από τη στεριά. Απέχει 41 ν.μ. από τον Βόλο και μόλις 2,4 ν.μ. από τις ακτές του Πηλίου. Η έκτασή του είναι 48 τ.χλμ. Είναι το 4ο σε έκταση νησί του συμπλέγματος (μετά από Σκύρο, Σκόπελο και Αλόννησο) αλλά το γνωστότερο και πιο πυκνοκατοικημένο με πάνω από 6.000 μόνιμο πληθυσμό (απογραφή 2011).






Κάστρο
Ιστορία
Η Σκιάθος κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους (μέχρι το 1100 π.   Χ.) από τους Πελασγούς, έναν προελληνικό λαό που κατέβηκε από τη Θράκη, αν και υπάρχουν αναφορές ότι κατοικούταν ήδη από τους Κάρες. Στη συνέχεια πιστεύεται ότι κατοικήθηκε από Κρήτες, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στη σημερινή Σκόπελο. Κατά τα Αρχαϊκά και κλασικά χρόνια (1100 – 338 π.Χ.) κατοικήθηκε από μια ιωνική φυλή, τους Χαλκιδείς που έφτασαν στο νησί στην πορεία τους προς την Χαλκιδική, χτίζονταν μια πόλη στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, η οποία ήταν περιτειχισμένη με τείχος. Η πόλη παρουσιάστηκε πάλι στο προσκήνιο την περίοδο των Περσικών Πολέμων το 480 π.Χ. όταν οι Έλληνες που περίμεναν στο Αρτεμίσιο τον περσικό στόλο, ειδοποιήθηκαν από τους σκιαθίτες με πυρσούς. Λίγα χρόνια μετά μάλιστα, το 478/7 π.Χ. η πόλη της Σκιάθου ακολούθησε την Αθήνα στη γνωστή ως συμμαχία της Δήλου. Η πρώτη μεγάλη καταστροφή του νησιού προήλθε από τον Φίλιππο ο οποίος την περίοδο του Β’ Μακεδονικού Πολέμου το 200/199 π.Χ. δίνει διαταγή να καταστραφεί τόσο η Σκιάθος όσο και η Σκόπελος ώστε να μην πέσουν στα χέρια του αντίπαλου ναυτικού. Γρήγορα όμως το νησί ανασυγκροτήθηκε και ανέκτησε το δημοκρατικό πολίτευμα. Τα βυζαντινά και ενετοκρατικά χρόνια (330 – 1538) είναι κάπως θολά όσον αφορά το νησί αφού αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι αποτελούσε τμήμα του Μακεδονικού θέματος και ότι είχε έδρα επισκόπου που ανήκε στη Μητρόπολη Λάρισας. Το 1276 καταλήφθηκε από το Βυζάντιο αλλά ουσιαστικά ποτέ δεν ασκήθηκε πραγματική βυζαντινή εξουσία αφού το νησί μαστιζόταν από πειρατικές και τούρκικες επιθέσεις. Το 1453, με την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, οι σκιαθίτες επιλέγουν την ενετική προστασία με στόχο να γλιτώσουν από τις συνεχείς επιθέσεις. Αυτό συνεχίζεται μέχρι το 1538, όταν και μην αντέχοντας την καταπίεση από τους ενετούς, κάποιοι εκ των έσω παρέδωσαν το νησί στον πειρατή Μπαρμπαρόσσα.
Παραλία Λαλάρια
Το 1540 αρχίζει η τουρκική κατοχή στο νησί με την εγκατάσταση του Τούρκου διοικητή Βοεβόδα και άλλων τούρκων αξιωματούχων. Με τα χρόνια όμως οι ντόπιοι αξιωματούχοι ανέλαβαν όλο και περισσότερες εξουσίες και ο τουρκικός πληθυσμός μειώθηκε κατά πολύ. Το αίσθημα της ελευθερίας όμως οδήγησε τους σκιαθίτες, που είχαν ήδη αναπτύξει σημαντική ναυπηγεία, να συμμετέχουν στη νικηφόρα ναυμαχία του Τσεσμέ στο πλευρό του ρώσου ναυάρχου Αλεξίου Ορλώφ αλλά και να ενισχύσουν τον έλληνα θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του νησιού είναι η δημιουργία της πρώτης ελληνικής σημαίας με άσπρο σταυρό σε γαλάζιο φόντο τον Σεπτέμβριο του 1807 στην Ιερά Μόνη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μετά το 1821, οι σκιαθίτες πήραν μέρος στην επανάσταση τόσο με τα πλοία τους όσο και μέσω τα βοήθειας που προσέφεραν σε πάνω από 30.000 πρόσφυγες. Τελικά η Σκιάθος αποτέλεσε τμήμα του πρώτου ελληνικού κράτους μετά το τέλος της επανάστασης.
Σήμερα, το νησί έχει αποκτήσει μια κοσμοπολίτικη όψη και εκμεταλλευόμενο τις φυσικές ομορφιές του θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Το παλιό λιμάνι
Παραλίες
Οι Κουκουναριές και η λίμνη Στροφιλιά
Η Μεγάλη Άμμος, οι Κουκουναριές, τα ιδιόμορφα Λαλάρια, το Μανδράκι, ο Βασιλιάς, οι Αχλαδιές, ο Πλατανιάς, το Σκλήθρι, οι Ζορμπάδες, η Αγία Ελένη, ο Ξέρξης και τα Κεχριά είναι κάποιες από τις πάνω από εξήντα όμορφες παραλίες που αγκαλιάζουν το νησί. Οι Κουκουναριές είναι η πιο διάσημη παραλία της Σκιάθου, γνωστή και με το όνομα Χρυσή Άμμος.
Το στέκι της νεολαίας, Βρωμόλιμνος
Προσφέρει μοναδική ευκαιρία για ξεκούραση κι απόλαυση, αφού το πασίγνωστο δάσος των Κουκουναριών σταματάει λίγα μέτρα απ’ τη θάλασσα. Στην ανατολική πλευρά του ακρωτηρίου Καλαμάκι βρίσκονται τρεις όρμοι, εκ των οποίων ο γνωστότερος είναι ο όρμος της Καναπίτσας κι οι άλλοι δύο είναι το Σκληθρί και η Τζανεριά, με υπέροχες παραλίες. Πολύ διάσημη παραλία, που συγκεντρώνει περισσότερο νεολαία, είναι ο Βρωμόλιμνος, στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου Καλαμάκι, με ήρεμα, κρυστάλλινα νερά και υπέροχη λεπτή άμμο. Η παραλία Τρούλος έχει πάρει το όνομά της απ’ το νησάκι που βρίσκεται εκεί και μοιάζει με τρούλο. Βρίσκεται, δε, στον δρόμο προς τις Κουκουναριές. Γνωστό θέρετρο με υπέροχη παραλία είναι και αυτό της Αγίας Παρασκευής. Στο τέλος του κεντρικού δρόμου, και αφού περάσετε τις Κουκουναριές, μην παραλείψετε τη Μικρή και Μεγάλη Μπανάνα, γιατί απλώς θα έχετε χάσει την απόλυτη εμπειρία που θα σας προσφέρει ένα απ’ τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα. Παράλληλα, στη Μικρή Μπανάνα μπορείτε να κάνετε γυμνισμό.

Μικρή και Μεγάλη Μπανάνα


Αξιοθέατα
Το σπίτι του Παπαδιαμάντη
Αρκετά και τα αξιοθέατα που θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε. Το πιο γνωστό ίσως είναι το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που αναβιώνει το πνεύμα του 19ου αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, που θεωρείται μοναδικό στο είδος του. Πανέμορφη είναι η λίμνη Στροφιλιά ακριβώς πίσω από την παραλία των Κουκουναριών με υπέροχη βλάστηση και απίστευτη ηρεμία. Τέλος, το νησάκι του Μπούρτζι, βρίσκεται στην πόλη της Σκιάθου και συνδέεται με μια γέφυρα με αυτή.

Βόλτα στη χώρα

 Διασκέδαση
Οι ξακουστές μαξιλάρες

 Η Σκιάθος μπορεί να χαρακτηριστεί ως η Μύκονος του βόρειου Αιγαίου αφού η νυχτερινή ζωή της είναι ιδιαιτέρως έντονη. Νυχτερινά κλαμπ, Beach bar, μοντέρνες καφετέριες και έξαλλη νεολαία χαρακτηρίζουν το νησί. Οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες σε συνδυασμό με τους πολλούς έλληνες φοιτητές συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό που συνεπαίρνει και τον πιο δύσπιστο.



Πηγές πληροφοριών:
 http://www.skiathos.gr/
http://el.wikipedia.org/wiki/skiathos
http://www.skiathos-tours.gr/
http://skiathosinfo.com/

1 σχόλιο:

who is online

Ad24