26 Μαΐ 2014

ΣΚΥΡΟΣ – Το νησί των αντιθέσεων

Χορηγός Επικοινωνίας: www.visit-skyros.gr


Όπως διάβασα σε αρκετά σχετικά αφιερώματα, τη Σκύρο είτε την λατρεύεις και δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτήν είτε σε αφήνει τελείως αδιάφορο και απλά δεν ξαναπηγαίνεις. Αυτή είναι η μία αντίθεση…η αντίθεση των συναισθημάτων που προκαλεί. Η άλλη αντίθεση αφορά την φυσιογνωμία της όπως θα διαπιστώσετε ευθύς αμέσως!!!



Γενικά στοιχεία

Λιναριά
Η Σκύρος είναι το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων, το οποίο διοικητικά ανήκει στην Εύβοια. Θαρρείς και είναι ο φτωχός συγγενής που δεν τον παίζουν τα αδέρφια του. Αλλά μόνο αυτό δεν είναι!!! Μοιάζει με ένα πλαγιαστό οχτάρι, σαν δύο νησιά που ενώνονται με μια στενή λωρίδα στεριάς. Το βόρειο τμήμα θα μπορούσε να είναι κομμάτι της Σκιάθου ή των υπόλοιπων Σποράδων αφού είναι γεμάτο πευκοδάση. Αντίθετα το νότιο τμήμα μοιάζει σαν να ξέφυγε από τις Κυκλάδες και να ανέβηκε βορειότερα αφού είναι πιο γυμνό. Απέχει 35 χλμ από την Εύβοια, έχει έκταση περίπου 210 τ.χλμ και πληθυσμό λίγο πάνω από 2.500 κατοίκους. Χαρακτηρίζεται από τους πολλούς ορεινούς όγκους αλλά και από το ήπιο κλίμα. Χώρα του νησιού είναι η Σκύρος, στην ανατολική ακτή και στα δυτικά υπάρχει το βασικό λιμάνι του νησιού, η Λιναριά.


Μυθολογία και Ιστορία
Η ελληνική μυθολογία κάνει αρκετές αναφορές στην Σκύρο. Ο Θησέας πέθανε στην Σκύρο ενώ ο Νεοπτόλεμος, γιός του Αχιλλέα ήταν από το νησί σύμφωνα με τον Σοφοκλή. Ο Αχιλλέας παρέμεινε κρυμμένος στο νησί από τη μητέρα του Θέτις για να τον εμποδίσει να πολεμήσει στην Τροία. Για να γίνει αυτό τον έντυνε κορίτσι και τον μεγάλωνε ανάμεσα στις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη. Εκείνη την περίοδο απέκτησε τον Νεοπτόλεμο. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο Αχιλλέας λεηλάτησε το νησί για να τιμωρήσει τον Λυκομήδη για τη δολοφονία του Θησέα.
Άγιος Γεώργιος ο Σκυριανός
Όσον αφορά το ιστορικό κομμάτι, σημαντική ήταν η συμβολή του νησιού στην Επανάσταση του 1821 αφού εκεί κατέφυγαν πολλοί έλληνες αναζητώντας βοήθεια και ασφάλεια, συντηρούνταν ομάδες ενόπλων ελλήνων και αρβανιτών. Πολλοί σκυριανοί πήραν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις ενώ θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρίας. Γενικά, η Σκύρος αποτελεί ένα από τα πρώτα μέρη που ελευθερώθηκαν με την Επανάσταση αφού από το 1821 και έπειτα απέκτησε την αυτονομία της.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νησιού είναι η ταφή του διάσημου Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, ο οποίος πέθανε σε γαλλικό πλοίο νοσοκομείο που ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του νησιού κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τάφος Ρούπερτ Μπρουκ

Αξιοθέατα - Παραλίες

Παραλία Αχερούνες
Το νησί χαρακτηρίζεται από τις πολλές φυσικές ομορφιές αλλά και την ιδιαίτερη παράδοση που αποτυπώνεται στα πολλά τοπικά ήθη και έθιμα. Αξίζει να επισκεφτείτε το κάστρο που βρίσκεται πάνω από την χώρα αλλά και τις πολλές μεσαιωνικές εκκλησίες όπως του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού αλλά και την Παναγία του Κίτσου όπως και τα διάφορα μοναστήρια που είναι διάσπαρτα στο νησί.
Πολλές και οι πανέμορφες παραλίες κυρίως στο βόρειο και κεντρικό μέρος του νησιού. Πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές της Κύρα Παναγιάς, το Πεύκο, τα Γυρίσματα, η Καλαμίτσα, οι Αχερούνες και ο Άγιος Φωκάς.
Εντυπωσιακή είναι η πρωτεύουσα του νησιού που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε λόγο κάτω ακριβώς από τη σκιά του επιβλητικού κάστρου και αποτελείτε από πολλά κατάλευκα σπιτάκια.

Παραλία Κυρά Παναγιά

Πρόσβαση

Μέσα στο νησί, η πρόσβαση στα διάφορα χωριά γίνεται με το οδικό δίκτυο που σε γενικές γραμμές είναι καλό και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Υπάρχει τοπική συγκοινωνία με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων ανάμεσα στη χώρα και στη Λιναριά (περίπου 11 χλμ απόσταση). Επίσης, κυκλοφορούν και ορισμένα ταξί. Με την υπόλοιπη Ελλάδα, η Σκύρος συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι της Κύμης, στην Εύβοια. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Το νησί διαθέτει και αεροδρόμιο στη στρατιωτική βάση του νησιού σε απόσταση 17 χλμ από την χώρα. Οι πτήσεις είναι κυρίως εγχώριες ενώ το καλοκαίρι υπάρχουν και πτήσεις τσάρτερ.

Η υπέροχη χώρα της Σκύρου
Παρότι λιγότερο διαφημισμένο σε σχέση με τα άλλα 3 νησιά των Βορείων Σποράδων, η Σκύρος αξίζει την προσοχή των επισκεπτών ιδιαίτερα αν αναζητούμε ήσυχες και ποιοτικές διακοπές.

Πηγές πληροφοριών
http://www.skyros-island.gr/
inskyros.gr
http://el.wikipedia.org/wiki/σκύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24