20 Ιουν 2014

MUNDIAL 2014 - The story so far....



Το 20ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ξεκίνησε στη χώρα που μπορεί να μην το γέννησε, αλλά το γέμισε με πινελιές μαγείας και φαντασίας. Η Βραζιλία, λοιπόν, φιλοξενεί για δεύτερη φορά το μουντιάλ, την διοργάνωση που καθηλώνει εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Η μπάλα της διοργάνωσης  δεν είναι άλλη από την «Brazuca», που σημαίνει «εθνική υπερηφάνεια για τον τρόπο ζωής των Βραζιλιάνων», κάτι που χρησιμοποιούν στην «χώρα του καφέ» για να δείξουν το πως αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο και τα συναισθήματα. 32 ομάδες απ` όλη την υφήλιο συγκεντρώθηκαν στην λατινική Αμερική για να χρωματίσουν το φετινό παζλ του μουντιάλ. Οι οχτώ όμιλοι που δημιουργήθηκαν περιλαμβάνουν από τέσσερις ομάδες με τις δύο πρώτες να προκρίνονται στην φάση των 16, όπου θα υπάρχουν νοκ-άουτ αγώνες.
Τον πρώτο όμιλο συγκροτούν η διοργανώτρια Βραζιλία, το Μεξικό, η Κροατία και το Καμερούν. Μέχρι στιγμής το Καμερούν είναι το ξεκάθαρο αουτσάιντερ με τις άλλες τρεις ομάδες να παλεύουν μέχρι τελικής πτώσης. Πιο αναλυτικά η Βραζιλία στηρίζεται στον μικρό της Μάγο Νεϊμάρ που καλείται να σηκώσει στις πλάτες του το φορτίο των Πελέ, Σώκρατες, Ρομάριο, Ριβάλντο, Ρονάλντο και άλλων βιρτουόζων της στρογγυλής θεάς. Από την άλλη το Μεξικό του εκπληκτικού εξαδάκτυλου τερματοφύλακα Οτσόα και η σκληροτράχηλη Κροατία των Όλιτς και του νέου άσσου της Μπαρτσελόνα Ράκικιτς δείχνουν ότι θα παραδώσουν ακριβά το τομάρι τους με το μεταξύ τους παιχνίδι να χαρακτηρίζεται δικαίως ματς ζωής ή θανάτου.
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα: Βραζιλία-Κροατία 3-1, Καμερούν-Μεξικό 0-1, Βραζιλία- Μεξικό 0-0, Κροατία-Καμερούν 4-0.    

Η εκπληκτική επέμβαση του Οτσόα στην κεφαλιά του Νειμάρ



Στον δεύτερο όμιλο συμμετέχουν η κάτοχος του παγκοσμίου κυπέλου Ισπανία, η φιναλίστ Ολλανδία, η Χιλή του Αλέξις Σάντσες και η πολύ σκληρή για να πεθάνει Αυστραλία. Όπως κάθε μεγάλη διοργάνωση έτσι και αυτή έχει τις εκπλήξεις της με μεγάλη έκπληξη-απογοήτευση να αποτελεί την κορεσμένη από τίτλους Ισπανία που φαίνεται ότι έχει κάνει πια τον κύκλο της και πάει πρόωρα σπίτι της. Από την μία, η Ολλανδία των Ρόμπεν και Φαν Πέρσι πήραν εκδίκηση για τον προηγούμενο χαμένο τελικό επικρατώντας 5-1 της άμοιρης Ισπανίας και από την άλλη, η μαχητική Χιλή αποτελείωσε την Ισπανία. Τέλος, η Αυστραλία απλά δήλωσε παρόν στο μουντιάλ με μια πολύ καλή εμφάνιση κόντρα στην Ολλανδία. Χιλή και Ολλανδία συνεχίζουν το ταξίδι στην Βραζιλία.      
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα: Ισπανία-Ολλανδία 1-5, Χιλή-Αυστραλία 3-1, Χιλή- Ισπανία 2-0, Ολλανδία-Αυστραλία 3-2.
 
Ο πιο ιπτάμενος Ολλανδός ίπταται κόντρα στην Ισπανία


Τον τρίτο όμιλο αποτελούν η Κολομβία, η ομάδα των μαύρων διαμαντιών Τουρέ και Ντρογκπά Ακτή Ελεφαντοστού, τα μηχανάκια της Ιαπωνίας και η αμυντικογενείς Ελλάδα με τον εμβληματικό πια αρχηγό της Γιώργο Καραγκούνη. Ένας εντελώς αδιάφορος όμιλος με την μέτρια Κολομβία να ηγείται και τις άλλες τρεις να παλεύουν μέχρι το τελευταίο παιχνίδι για την πρόκριση.
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα: Κολομβία-Ελλάδα 3-0, Ιαπωνία-Ακτή Ελεφαντοστού 1-2, Κολομβία-Ακτή Ελεφαντοστού 2-1, Ελλάδα-Ιαπωνία 0-0.
 
Μετά τον αγώνα με την Ιαπωνία, οι Έλληνες παίχτες χειροκροτούν τους φιλάθλους για την υποστήριξή τους


Τον τέταρτο όμιλο-φωτιά απαρτίζουν Αγγλία, Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα και Ιταλία. Η σοβαρή Ιταλία με φυσικό ηγέτη της το τελευταίο μεγάλο δεκάρι Αντρέα Πίρλο φαίνεται πως εύκολα ή δύσκολα θα περάσει στην επόμενη φάση. Η Αγγλία όπως πάντα μόνο μέλι μέλι και από τηγανητά τίποτα. Ακόμα μια φορά δεν αποτελεί έκπληξη ότι απέτυχε ακόμα και για τους ίδιους τους Άγγλους που την χλευάζουν. Η Ουρουγουάη του εκπληκτικού επιθετικού Σοάρες και η Κόστα Ρίκα του φιλόδοξου Κάμπελ είναι έτοιμες να διεκδικήσουν την πρόκριση στο τελευταίο τους παιχνίδι με Ιταλία και Αγγλία αντίστοιχα.
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα: Αγγλία-Ιταλία 1-2, Κόστα Ρίκα-Ουρουγουάη 3-1, Ουρουγουάη-Αγγλία 2-1.
  
Η αξία του νικητή φαίνεται από την αξία του ηττημένου: Ο Σοάρες παρηγορεί τον Τζέραρντ


Στον πέμπτο όμιλο ανήκουν η Γαλλία, Ελβετία, Εκουαδόρ και Ονδούρες. Η Γαλλία χωρίς τον σούπερ σταρ Ριμπερί στην αποστολή της και η ταλαντούχα Ελβετία φαντάζουν τα αδιαφιλονίκητα φαβορί. Το Εκουαδόρ του άσσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Βαλένσια και οι Ονδούρες απλά συμπληρώνουν το καρέ των ομάδων.  
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα: Γαλλία-Ονδούρες 3-0, Ελβετία-Εκουαδόρ 2-1, Ουρουγουάη-Αγγλία 2-1.
 
Ο Μπενζεμά πανηγυρίζει το γκολ εναντίον των Ονδούρων

Τον έκτο όμιλο συμμετέχουν η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, η Βοσνία Ερζεγοβίνη του Τζέκο της Μάντσεστερ Σίτυ, το Ιράν που δεν έχει καταφέρει ποτέ να προκριθεί στην επόμενη φάση και η Νιγηρία με αστέρι της τον Βίκτορ Μόουζες της Λίβερπουλ στον οποίο ο Κέσι στηρίζει πολλά. Πέρα της Αργεντινής όλες οι ομάδες θα παλέψουν μέχρι το τέλος.
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα: Αργεντινή - Βοσνία Ερζεγοβίνη 2-1, Νιγηρία-Ιράν 0-0.
  
Ο Μέσι πανηγυρίζει έξαλλα το γκολ εναντίον της Βοσίνας Ερζεγοβίνης



Τον έβδομο όμιλο απαρτίζουν Γερμανία, Πορτογαλία, Γκάνα και ΗΠΑ. Η Γερμανία είναι ένα από τα ισχυρά φαβορί με το περίφημο χταπόδι ήδη να προβλέπει την κατάκτηση του μουντιάλ από αυτή. Είναι σοβαρή ομάδα, πειθαρχημένη όπως πάντα και πλήρης σε όλες τις γραμμές. Η Πορτογαλία του σούπερ σταρ Ρονάλντο απογοήτευσε στην πρεμιέρα απέναντι στους Γερμανούς όπου διασύρθηκε με 4-0. Οι ΗΠΑ του Κλίσμαν έδειξαν «καρύδια» απέναντι στην Γκάνα και επικράτησαν.
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα: Γερμανία-Πορτογαλία 4-0, ΗΠΑ-Γκάνα 2-1, Ουρουγουάη-Αγγλία 2-1.
 
 
Για ακόμα μια φορά ο Πέπε αρνητικός πρωταγωνιστής που με την αποβολή του έκανε πιο εύκολο το έργο της Γερμανίας
Τον όγδοο και τελευταίο όμιλο συγκροτούν το Βέλγιο, η Κορέα, η Αλγερία και η Ρωσία. Το Βέλγιο με το αστείρευτο ταλέντο και με μια υπερπλήρης ομάδα σε όλες τις γραμμές: Από τον Κουρτουά έως τον Φελαϊνί και τον Αζαρ είναι το μεγάλο ερωτηματικό του τουρνουά για το μέχρι που μπορεί να φτάσει. Στη Ρωσία το μεγαλύτερο αστέρι της είναι ο προπονητής της Φάμπιο Καπέλο που καλείται να κάνει μια αξιοπρεπή παρουσία στο μουντιάλ και κατόπιν να ανανεώσει και να φτιάξει μια μεγάλη ομάδα. Αλγερία και Κορέα θα παραδώσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους απ` ότι φαίνεται και από τα πρώτα τους παιχνίδια.
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα: Βέλγιο-Αλγερία 2-1, Κορέα-Ρωσία 1-1.
  
Απίθανη κεφαλιά του Φελαϊνή, στο καναβάτσο ο Μπολί


Ως απολογισμό των μέχρι τώρα παιχνιδιών, οι Λατινοαμερικάνικες ομάδες έχουν κλέψει την παράσταση με το πόσο παθιασμένα αναζητούν την νίκη. Βλέπουμε τον Σοάρες να κλαίει στο τέλος με λυγμούς μετά την νίκη επί της Αγγλίας, την Κόστα Ρίκα με τον Κάμπελ ηγέτη να τρελαίνεται μέσα στο γήπεδο και την Χιλή να βγάζει απίστευτα αποθέματα ψυχής απέναντι στην Ισπανία.
Επίσης, βλέπουμε το τέλος της εποχής του ισπανικού ποδοσφαίρου όπου το passing game με την χωρίς νόημα κατοχής της μπάλας παραχωρεί την θέση του στην ταχυδύναμη και το τρανζίσιον, δηλαδή την γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, που σε συνδυασμό με την καλή τεχνική των χαφ, που παραμένει και τώρα η πιο νευραλγική θέση στο ποδόσφαιρο, δίνει τα τέλεια αποτελέσματα. Τρανό παράδειγμα η Ολλανδία του Φαν Γκάαλ που τόλμησε να αλλάξει το παραδοσιακό 4-3-3 των ουράνιε σε ένα πολυσύνθετο 5-3-2 με παίχτες τεχνίτες και μηχανάκια. Πάντως, είναι ωραίο μέσα από τον καθρέφτη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που είναι αναμφισβήτητα το μουντιάλ, να παρατηρείς πως το 4-4-2 (είτε με ρόμβο είτε στην ευθεία) της δεκαετίας του 90 και αρχές του 2000 μετατράπηκε σε 4-3-3 και 4-3-1-2  για να δούμε ένα 5-3-2 ή 3-5-2 αν προτιμάτε εν έτει 2014.
Τέλος, ας ελπίσουμε να συνεχιστεί το θέαμα, το καλό ποδόσφαιρο και οι συγκινήσεις στην Βραζιλία και η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ομάδα να πάρει το πολύτιμο τρόπαιο σπίτι της.





By Giovanni
20-6-2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24