24 Ιουν 2014

Κριτική για το βιβλίο "Αγάπα τη ζωή" του Ray Kluun (2ος Διαγωνισμός Ελεύθερης Γραφής)

5η Συμμετοχή  από την Αγγελική Παπαθανασίου



    Πριν λίγους μήνες έπεσε  στα χέρια μου το βιβλίο του Ray Kluun με τίτλο «Αγάπα τη ζωή» από τις εκδόσεις Λιβάνη.
    Το βιβλίο περιγράφει τη  ζωή ενός ζευγαριού του Στέιν και της Κάρμεν που είχαν τα πάντα στη ζωή τους. Επιτυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα, όμορφο και μεγάλο σπίτι, οικονομική άνεση, φίλους αλλά και τη Λούνα την τρίχρονη κόρη τους. Στη ζωή όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η ζωή τους αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη όταν διαγνώστηκε στην Κάρμεν καρκίνος στο στήθος. Οι ισσοροπίες  ανατρέπονται.
     Η Κάρμεν θα ξεκινήσει την άνιση μάχη με την αρρώστια. Ο Στέιν θα σταθεί δίπλα της  αλλά δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την κατάσταση. Λυγίζει. Βλέπει την όμορφη Κάρμεν να αλλάζει και του είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί αυτή την εικόνα. Είναι νέος και θέλει να ζήσει και να γευτεί όλες τις χαρές της ζωής. Η Κάρμεν όμως  δεν μπορεί να του προσφέρει πλέον αυτά που επιθυμεί. Μοιραία απομακρύνονται. Εκείνη βρίσκει στήριξη στους φίλους και στη μητέρα της αλλά της λείπει ο Στέιν.

Ray Kluun
     Τελικά η αγάπη τους θα σταθεί δυνατή να τους ενώσει μέχρι το τέλος; Θα καταφέρουν να συμβιβαστούν με την αρρώστια και να ζήσουν ευτυχισμένες στιγμές;
      Έχω διαβάσει και άλλα βιβλία με ανθρώπους που καταθέτουν την εμπειρία τους μετά από μια περιπέτεια υγείας. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η περιγραφή  των γεγονότων δεν γίνεται από αυτόν που πάσχει αλλά από αυτόν που συμβιώνει με τον ασθενή. Γνωρίζουμε τα συναισθήματά του, τους φόβους και τις αγωνίες του. Θυμώνουμε με κάποιες ακραίες συμπεριφορές του, δικαιολογούμε κάποιες αντιδράσεις του. Άλλωστε η ασθένεια και ο φόβος του θανάτου, δοκιμάζουν τον άνθρωπο και τον αλλάζουν.
     Θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο που θα συγκινήσει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Παράλληλα ,διαβάζοντας το θα συνειδητοποιήσουμε ότι στη ζωή τίποτα δεν μένει το ίδιο για πάντα. Πρέπει να ζούμε έντονα το κάθε λεπτό της με τις καλές αλλά και κακές στιγμές γιατί απλά έτσι είναι η ζωή και πρέπει να την αγαπάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24