4 Οκτ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΒΙΟΧΗΜΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ BLOCKBUSTER ΤΑΙΝΙΩΝ MARVEL!! (Μέρος 1ο)



Είχα από καιρό την ιδέα να ασχοληθώ με το φαινόμενο που ονομάζεται Marvel ειδικά στο θέμα του κινηματογράφου, που είναι και το φόρτε μου. Πάντα γνώριζα ότι υπάρχουν πολλές σειρές ταινιών που βασίζονται σε κόμικς της Marvel. Με μια γρήγορη ματιά όμως στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι οι ταινίες είναι ακόμα περισσότερες από αυτές που περίμενα. Και που να δείτε τι έχει ανακοινωθεί για τα επόμενα 2-3 χρόνια…..

Η Marvel είναι μια αμερικανική εκδοτική εταιρεία κόμικς και λειτουργεί από το 1939 όταν και ιδρύθηκε από τον Martin Goodman με την ονομασία Timely Comics. Marvel ονομαζόταν το πρώτο περιοδικό που κυκλοφόρησε εκείνη την χρονιά και προς τιμή του ονομάστηκε έτσι ολόκληρη η εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Παράλληλα έκανε και την πρώτη τεράστια επιτυχία της με τους Fantastic 4, για να ακολουθήσουν ήρωες όπως ο Spiderman, οι X-MEN, ο Hulk, ο Iron Man και ο Captain America. Αυτό που ξεχώριζε στους ήρωες της Marvel και τους έκανε τόσο αγαπητούς στο κοινό ήταν το γεγονός ότι ουσιαστικά ήταν καθημερινοί άνθρωποι με τα γνωστά ανθρώπινα προβλήματα που απλά τύχαινε να έχουν μια υπεράνθρωπη δύναμη. Η δύναμη και η αγοραστική αξία της εταιρείας είναι τόσο μεγάλη που το 2009 εξαγοράστηκε από την Disney με τίμημα σχεδόν 4,5 δις δολαρίων. 


Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στους ήρωες που έγιναν ταινίες και μάλιστα με περισσότερες από μία συνέχειες. Ακόμα και με αυτόν τον περιορισμό όμως, η λίστα είναι αρκετά μακροσκελής!!! Για να ξεκινήσουμε λοιπόν….


CAPTAIN AMERICA (1944, 1990, 2011, 2014…2016)

Ο πρώτος υπερήρωας που έγινε ταινία το μακρινό 1944 και συνέχισε με ακόμα 3 ταινίες. Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε συμμετοχές του σε άλλες ταινίες αλλά σε αυτές που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένες σε αυτόν. Ως ήρωας ο Captain America αποτελεί το alter ego του Steve Rogers, ενός αδύναμου και άτολμου άνδρα ο οποίος μετά από ένα επιστημονικό πείραμα αποκτά τις υπερδυνάμεις που θαυμάζουμε στην μεγάλη οθόνη. Το γεγονός ότι δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου μας ωθεί να κάνουμε τον συνειρμό ότι αποτελούσε μια προσπάθεια της εταιρείας για τόνωση του πατριωτικού πνεύματος και ανύψωση του ηθικού των αμερικανών στρατιωτών και πολιτών αφού ουσιαστικά είναι η προσωποποίηση του αμερικανικού έθνους. Χαρακτηριστικό της δημοφιλίας του είναι το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως ο 6ος πιο δημοφιλής ήρωας κόμικ από την IGN, έγκριτη διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερωμένη σε video games, ταινίες κτλ.
Οι δυνάμεις του ουσιαστικά δεν είναι υπερφυσικές απλά είναι τονισμένες χάρη στο πείραμα που αναφέρθηκε παραπάνω. Δύναμη, ταχύτητα, ευελιξία, αντοχή, αντανακλαστικά, δυνατότητα ίασης τον μετατρέπουν στην απόλυτη πολεμική μηχανή. Επίσης, έχει αυξημένες τις δυνατότητες μάχης και τακτικής στο στίβο μάχης. Το βασικό του όπλο είναι η ασπίδα του που την χρησιμοποιεί τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση και είναι ουσιαστικά άφθαρτη. Οι αντίπαλοί του ήταν δεκάδες όλα αυτά τα χρόνια και συνήθως αντιπροσώπευαν αντίπαλα καθεστώτα όπως ο ναζισμός, ο νεοναζισμός, ο κομουνισμός και ο αναρχισμός. Άλλωστε είπαμε ότι η πολιτική και εθνική υπόσταση του ήρωα είναι σημαντική!





THE PUNISHER (1989, 2004, 2008)

O τιμωρός είναι ένας ήρωας της Marvel που πρωτοεμφανίστηκε σε βιβλίο του SpiderMan αλλά το 1989 απέκτησε δικό του franchise με 3 τελικά ταινίες. Παίζει το ρόλο του εκδικητή και στρέφεται κατά το έγκλημα. Οδηγούμενος από τη δολοφονία της γυναίκας του και των 2 παιδιών του από τη Μαφία, χρησιμοποιεί κάθε είδους όπλο στη μάχη του ενάντια στο έγκλημα. Ο Frank Castle, όπως είναι το όνομά του, ειδικεύεται στις πολεμικές τέχνες, στις αστικές μάχες και σε μια μεγάλη ποικιλία όπλων. Dolf Lundgren, Thomas Jane και Ray Stevenson είναι οι 3 ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τον συγκεκριμένο ήρωα στις 3 ταινίες που πρωταγωνιστεί. Παρότι δεν είναι από τους πιο λαμπερούς ήρωες της Marvel, το γεγονός ότι έχουν αφιερωθεί πάνω του 3 ταινίες, δείχνει την δυναμική του που πάντως τα τελευταία χρόνια επισκιάστηκε από άλλους ήρωες.



FANTASTIC FOUR (1994, 2005, 2007…2015, 2017)

Οι Fantastic 4 είναι μια ομάδα υπερηρώων την Marvel που εμφανίζεται στα βιβλία της από το 1961 ενώ το 1994 γυρίστηκε και η πρώτη σχετική ταινία χωρίς όμως ποτέ να βγει στις αίθουσες ή στα βιντεοκλάμπ. Η ομάδα δημιουργήθηκε όταν μια διαστημική πτήση στην οποία βρίσκονταν, βομβαρδίστηκε από κοσμική ακτινοβολία δίνοντας στον καθένα υπεράνθρωπες δυνάμεις. Η ομάδα αποτελείται από:
·         Mister Fantastic (Reed Richards), ευφυή επιστήμονα που μπορεί να τεντώσει και να διαμορφώσει το σχήμα του σώματός του με υπερφυσικό τρόπο. Αποτελεί ουσιαστικά τον αρχηγό της ομάδας και χαρακτηρίζεται ως πραγματιστής, αυστηρός και βαρετός.
·         Αόρατη γυναίκα (Susan Storm). Η σύζυγος του Richards έχει την ικανότητα να χειρίζεται το φως όπως αυτή θέλει και να γίνεται η ίδια αόρατη. Αργότερα αναπτύσσει την ικανότητα να δημιουργεί ενεργειακά πεδία με αμυντικές και επιθετικές αρετές.
·         The Human Torch (Johnny Storm). Ο μικρός αδερφός της Susan έχει την ικανότητα να ελέγχει τη φωτιά, επιτρέποντάς του να προστατεύεται από αυτή. Επίσης έχει τη δυνατότητα να πετάει.
·         The Thing (Ben Grimm). Ο κολλητός του Richards, μεταμορφώθηκε σε ένα τερατώδες, πορτοκαλί τέρας με μούσκουλα σαν πέτρες. Δυσκολεύεται να συγκρατήσει τα νεύρα του και αυτό τον κάνει τον πιο ασταθή ήρωα. Παρόλα αυτά χαρακτηρίζεται ως ειλικρινής, ευθύς και αγαπητός.
 
Πέρα από την ταινία του 1994 με την οποία δεν αξίζει να ασχοληθούμε ιδιαίτερα, οι άλλες 2 είχαν μεγάλη επιτυχία και λαμπερό καστ. Οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν του υπερήρωες ήταν οι Ioan Gruffurd, Jessica Alba, Chris Evans και Michael Chiklis αντίστοιχα. Με αλλαγές αναμένεται η νέα ταινία το 2015 σε όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους (Miles Teller, Kate Mara, Michael Jordan και Jamie Bell). Το χαρακτηριστικό στοιχείο που κάνει δημοφιλή της ομάδα τους είναι ότι αποτελούν ένα είδος δυσλειτουργικής μεν αλλά αγαπημένης οικογένειας.






BLADE TRILOGY (1998, 2002, 2004)

Η θρυλική τριλογία ταινιών βασίζεται στον ομώνυμο υπερήρωα της Marvel που δημιουργήθηκε το 1973. Ο Blade γεννήθηκε από βαμπίρ αφού η μητέρα που δαγκώθηκε από άλλο βαμπίρ ενώ ήταν έγκυος. Έτσι, ο Blade ήταν άνθρωπος με το γονίδιο των βαμπίρ. Ουσιαστικά όμως μεγαλώνοντας έγινε κυνηγός βαμπίρ σε μια προσπάθεια να τιμωρήσει τους δολοφόνους της μητέρας του. Ο Wesley Snipes με το πολύ χαρακτηριστικό physic ενσάρκωσε τον Blade και στις 3 ταινίες της σειράς ενώ μετά από μερικά χρόνια δικαστικών πράξεων, δήλωσε ότι θα τον ενδιέφερε να επιστρέψει ως Blade φουντώνοντας τα σενάρια για παραγωγή μιας 4ης ταινίας, κάτι πάντως που δεν έχει δρομολογηθεί. Οι ταινίες είχαν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αφού και οι 3 μαζί απέφεραν έσοδα από εισιτήρια πάνω από 400 εκ. δολάρια  έχοντας στοιχίσει λίγο πάνω από 160 εκ. δολάρια. Είναι αυτό που λέμε ότι έβγαλαν τα λεφτά τους και με το παραπάνω!! Πλέον θεωρούνται κλασικές του είδους τους αφού ουσιαστικά αποτέλεσαν έναν από τους λόγους της βαμπιρικής φρενίτιδας που έπιασε τους δημιουργούς αλλά και τους θεατές ταινιών και σειρών την δεκαετία του ’00 και κρατάει μέχρι σήμερα. 



X-MEN / WOLVERINE (2000, 2003, 2006, 2009, 2011, 2013, 2014…2016, 2017)

Εδώ λίγο μπερδεύονται τα πράγματα. Πολλές ταινίες, διαφορετικές οπτικές γωνίες, χρονικά μπρος πίσω και στη μέση ο Wolverine που απέκτησε και δικό του franchise. Ελπίζω να μην ξεχνάω κάποια από τις σχετικές ταινίες. Ανά 2 χρόνια (κατά μέσο όρο), έχουμε μία ταινία που αναφέρεται στους X-MEN. Και η μανία δεν λέει να τελειώσει αφού σχεδιάζονται ακόμα 2 για το 2016 και 2017. Η σειρά ταινιών αποτελεί ουσιαστικά τη μεγαλύτερη επιτυχία της Marvel αφού ενσωματώνει πολλούς αγαπητούς ήρωες ενώ και καλλιτεχνικά ο Bryan Singer έκανε εξαιρετική δουλειά και απογείωσε το brand name της Marvel. Πάνω από 3 δις δολάρια οι συνολικές εισπράξεις των ταινιών με εντυπωσιακό σημείο το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα περισσότερα franchise, αυτό δεν έχανε σε έσοδα όσο προχωρούσε η σειρά αλλά διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ρεκόρ εσόδων η τελευταία ταινία της σειράς με πάνω από 750 εκ. δολάρια.  

 Οι βασικοί ήρωες είναι ο Wolverine, o Professor X, Magneto, Cyclops, Phoenix, Storm, Iceman, Rogue, Mystique, Beast. Σημαντικοί και οι ηθοποιοί που έχουν ενσαρκώσει τους χαρακτήρες. Hugh Jackman, Patrick Stewart, James McAvoy, Ian McKellen, Michael Fassbender, James Marsden, Framke Janssen, Halle Berry, Shawn Ashmore, Anna Paquin, Rebecca Romjin, Jennifer Lawrence, Nickolas Hoult. Σε γενικές γραμμές, στις ταινίες έχουμε 2 αντιμαχόμενες ομάδες μεταλλαγμένων και στη μέση οι άνθρωποι οι οποίοι απειλούν και τις 2 πλευρές αφού θεωρούν αυτού του είδους τους ανθρώπους ως επικίνδυνους και ανεπιθύμητους από την ανθρώπινη κοινότητα. Στις ταινίες γίνονται πολλές αναφορές στο παρελθόν και εξηγούνται πολλά ζητήματα. Με αυτό τον τρόπο έχει δημιουργηθεί ένας πολύ συνεκτικά δεμένος ιστός για την ιστορία που χτίζεται όλο και περισσότερο με κάθε συνέχεια της σειράς!

Η συνέχεια σύντομα......!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24