11 Απρ 2015

NIGHTWISH – 20 παρά 1 χρόνια στην κορυφή της Symphonic - Epic Metal



Καιρό είχαμε να ασχοληθούμε με τα μουσικά δρώμενα μέσα από ένα ακόμα αφιέρωμα μετά από Evanescence, Within Temptation, Red Hot Chili Peppers, Cranberries και Celine Dion (με κλικ πάνω στους τίτλους μεταφέρεστε στο σχετικό αφιέρωμα). Και δεν θα υπήρχε πιο κατάλληλο συγκρότημα να μας απασχολήσει από τους Nightwish που μπαίνουν για μία ακόμα φορά σε νέα εποχή με ένα νέο άλμπουμ που παρουσιάζει στους εκατομμύρια οπαδούς τους τη νέα frontwoman Floor Jansen

Βέβαια ο τίτλος θα έπρεπε να είναι λίγο διαφορετικός, αφού οι Nightwish δεν είναι απλά το κορυφαίο symphonic metal συγκρότημα αλλά ουσιαστικά αυτό που όρισε αυτό το είδος μουσικής με τους ήχους που παρήγαγε και με την μοναδική, κορυφαία στο είδος της, Tarja Turunen


Ιστορική αναδρομή

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1996 με ιδέα του Tuomas Holopainen όταν ένα βράδυ κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στην εξοχή έριξε την ιδέα που αμέσως ενστερνίστηκαν ο κιθαρίστας Empuu Vuorinen και η Tarja Turunen με την οποία ήταν συμμαθητές στην μουσική ακαδημία Σιμπέλιους. Λίγο αργότερα στο γκρουπ προστέθηκε και ο ντράμερ Jukka Nevalainen και ο μπασίστας Sami Vanska, λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ με τίτλο Angels Fall First το 1997. Παρόλο που στη χώρα τους, την Φινλανδία γνώρισαν αμέσως επιτυχία (άλλωστε η Φινλανδία φημίζεται για την μέταλ παιδεία της) παγκοσμίως έγιναν κυρίως γνωστοί με το δεύτερο άλμπουμ τους Oceanborn το 1998 και ακόμα περισσότερο με τα Wishmaster (2000) και το Century Child (2002). Το Oceanborn χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό στο σύνολό του και έφτασε μέχρι το νούμερο 5 στα φινλανδικά charts ενώ κατάφερε και μπήκε και στα γερμανικά charts. Με το τρίτο τους άλμπουμ κατάφεραν να μπουν και στα γαλλικά charts


Από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος, αυτό που ξεχώρισε είναι πέραν από τον σκληρό, δυνατό ήχο που πρέπει να έχει ένα μέταλ συγκρότημα, ήταν ο συμφωνικός χαρακτήρας που συνόδευε τις ηλεκτρικές κιθάρες. Τα δύο αυτά συστατικά έδενε υπέροχα η κορυφαία frontwoman (σύμφωνα με πολλά αφιερώματα από μουσικά περιοδικά) Tarja Turunen η οποία με την κλασική μουσική παιδεία και το τεράστιο εύρος της φωνής της μπορούσε να αποδίδει εξαιρετικά τόσο στο στούντιο αλλά και σε Live εμφανίσεις. 

Η τεράστια επιτυχία του συγκροτήματος ήρθε το 2004 με την κυκλοφορία του 5ου άλμπουμ τους, Once, το οποίο κατέκτησε την κορυφή σε αρκετές χώρες (Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Νορβηγία) ενώ ήταν στην δεκάδα σε αρκετές ακόμα (Αυστρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σουηδία και Ελβετία). Το άλμπουμ ήταν, εκτός από το πιο επιτυχημένο, το πιο ακριβό του συγκροτήματος αφού κόστισε σχεδόν 250.000 € κυρίως λόγω της συμμετοχής της London Session Orchestra  που σύμφωνα με τον Holopainen πήγε το συγκρότημα αρκετά βήματα μπροστά. Και αυτό γιατί πλέον εκτός από το όνομα (symphonic) πλέον το συγκρότημα είχε και την χάρη με τη συμμετοχή μιας συμφωνικής ορχήστρας.
Κάπου εκεί τελειώνει η πρώτη εποχή του συγκροτήματος με την αποχώρηση της Tarja . Μετά από το τέλος της περιοδείας που ακολούθησε την κυκλοφορία του Once, ανακοινώθηκε στον τύπο με ανοιχτή επιστολή η απόλυση της Tarja (μάλιστα το DVD που ακολούθησε την περιοδεία είχε τίτλο «End of an Era», αφού όντως ολοκληρωνόταν ένας σημαντικός κύκλος που είχε βάλει το συγκρότημα στον χάρτη της παγκόσμια μουσικής σκηνής). Η επιστολή ουσιαστικά κατηγορούσε αυτή και τον σύζυγό της, Marcelo Cabulli (αργεντινό επιχειρηματία) ότι είχαν αλλάξει την συμπεριφορά τους μέσα στο γκρουπ λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων. Η Tarja απάντησε επίσης δημόσια μέσα από 2 συνεντεύξεις τύπου ότι ήταν ένα τρομερό σοκ γι’ αυτήν η απόλυση και ότι δεν γνώριζε ότι επρόκειτο να συμβεί. Θεώρησε μάλιστα ότι αυτός ο δημόσιος διάλογος και η επίθεση σε αυτή και στον σύζυγό της ήταν απαράδεκτα.

Το 2007 το συγκρότημα μέσα από audition, και αφού πρώτα είχαν ακουστεί τα ονόματα πολλών frontwomen όπως της Simon Simone των Epica αλλά και της Amy Lee των Evanescence, τελικά κατέληξαν στην Anette Olzon, η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό στις 25 Μαΐου 2007 ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του νέου cd single με τίτλο Eva. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησε ολόκληρο το άλμπουμ με τίτλο Dark Passion Play (παρεμπιπτόντως κόστισε πάνω από 500.000€), το οποίο είχε τρομερή επιτυχία αφού μπήκε στα charts 21 χωρών κατακτώντας την κορυφή σε αρκετές από αυτές (Φινλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Ουγγαρία και Κροατία). Την κυκλοφορία του άλμπουμ ακολούθησε το πιο μακρόχρονο τουρ του συγκροτήματος που κράτησε σχεδόν 2 χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 με μια συναυλία μαζί με τους Apocalyptica

Το 2011 κυκλοφόρησαν το 7ο συνολικά και 2ο με την Anette άλμπουμ τους με τίτλο Imaginaerum, το οποίο αποτελούσε ένα περιγραφικό άλμπουμ που έλεγε την ιστορία ενός γηραιού συνθέτη που περιέγραφε την νιότη του στο νεκροκρέβατο. Το άλμπουμ συνοδεύτηκε από μια ομώνυμη ταινία σκηνοθετημένη από τον Stobe Harju. Χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο και πιο πλήρες καλλιτεχνικά άλμπουμ του συγκροτήματος και έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Έγινε χρυσό σε πολλές χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα) και κατέκτησε υψηλές θέσεις στα charts σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και στην Αμερική και Ιαπωνία. 

Τον Οκτώβριο του 2012 το συγκρότημα ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του την απόλυση της Olzon λόγω διαφορετικών μουσικών δρόμων. Αργότερα οι μεν κατηγόρησαν τη δε για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά ενώ η Olzon ότι την αντικατέστησαν σε συναυλίες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και νοσηλείας της στο νοσοκομείο, χωρίς να την ρωτήσουν, πράγμα που έδειξε έλλειψη σεβασμού από την πλευρά τους. Την αντικατέστησε, αρχικά προσωρινά, η Floor Jansen (πρώην του After Forever Και ReVamp) ενώ αργότερα η Jansen έγινε τελικά η μόνιμη τραγουδίστρια του συγκροτήματος μετά τις θετικές κριτικές που πήρε από τους φανατικούς οπαδούς.
Ερχόμαστε έτσι στο παρόν, και την κυκλοφορία του 8ου άλμπουμ τους και 1ου με την Jansen ως frontwoman με τίτλο Endless Forms Most Beautiful. Το συγκρότημα εμπνεύστηκε το άλμπουμ από τον Charles Darwin και ένα πασίγνωστο μότο του που περιελάμβανε τις συγκεκριμένες λέξεις και  περιέγραφε την εξέλιξη των ειδών από έναν κοινό πρόγονο. Το σημαντικότερο στοιχείο για το συγκρότημα είναι ότι έδειξε τεράστια αντοχή στις αλλαγές και ότι έχει ένα φανατικό κοινό που το ακολουθεί. Έτσι ήδη το νέο τους άλμπουμ μπήκε στα charts αρκετών χωρών ενώ αναμένεται και συνέχεια αφού δεν κυκλοφόρησε παρά μερικές ημέρες πριν.  Μάλιστα, όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα ελληνικά charts στην 9η θέση!! Η Ελλάδα τους λατρεύει …τι άλλο να πούμε?

Κλείνοντας αυτό το σύντομο αφιέρωμα στο αγαπημένο συγκρότημα, πρέπει να πούμε ότι αποτελούν φαινόμενο για την metal rock. Αποδεικνύουν αντοχή στον χρόνο παρά τις πολλές αλλαγές σε βασικά πρόσωπα, διατηρούν ένα σταθερό και πολυπληθές φανατικό κοινό και το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι κάθε φορά γίνονται και καλύτεροι, πράγμα που το αποδεικνύουν τόσο οι πωλήσεις τους (μπορεί για τους ρομαντικούς να είναι ένα σκληρό μέτρο σύγκρισης αλλά μην ξεχνάμε ότι η μουσική βιομηχανία είναι αδηφάγα) όσο και με τις κριτικές που σχεδόν πάντα τους αποθεώνουν. Ίσως είναι ένα από τα ελάχιστα μουσικά συγκροτήματα αυτού του διαμετρήματος που, όπως φαίνεται, δεν βασίζονται τόσο στον τραγουδιστή, όσο στη μουσική τους.

Ελπίζουμε σύντομα να τους δούμε σε μια Live συναυλία και στην Ελλάδα αφού είναι ξεκάθαρο ότι έχουν ισχυρό fan club που εκτοξεύει τις πωλήσεις κάθε άλμπουμ τους λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι γενικά η metal μουσική δεν είναι το δημοφιλέστερο είδος στη χώρα μας.  

ΥΓ: Σύντομα θα ακολουθήσει ανάρτηση με το δικό μου TOP 10 αγαπημένων τραγουδιών του συγκροτήματος!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24