14 Αυγ 2015

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPERLEAGUE 2015-2016 (Part 1)



Σε περίπου μία εβδομάδα (το επόμενο σαββατοκύριακο) ξεκινάει το νέο πρωτάθλημα της Superleague για τη σεζόν 2015-2016. Ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε με άσχημο τρόπο για μία ακόμα χρονιά αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η 16η ομάδα που θα αγωνιστεί σε αυτό. 


Αφού η μπίλια πέρασε από τον Λεβαδειακό στην Κέρκυρα και τούμπαλιν, φαίνεται ότι κάθεται στον Λεβαδειακό. Ο Κομπότης για μία ακόμα χρονιά δείχνει να καταφέρνει να μένει στην κατηγορία από το παράθυρο (όπως έχει κάνει πολλές φορές με διάφορους τρόπους). Η Superleague ξε-επικύρωσε την επικυρωμένη βαθμολογία, κατέταξε 16η την Κέρκυρα για το προηγούμενο πρωτάθλημα και αναβάθμισε τον Λεβαδειακό. Αλήθεια, ποιο το νόημα της επικύρωσης της βαθμολογίας; Βέβαια στον τύπο διαβάζουμε ότι η Κέρκυρα δεν έχει αφήσει την υπόθεση ακόμα και αναμένεται τουλάχιστον ακόμα ένα επεισόδιο. Μένει να δούμε λοιπόν με πόσες και ποιες ομάδες θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα...

Ας αφήσουμε όμως τα εξωαγωνιστικά-δικαστικά-παρασκηνιακά και πάμε στα καθαρά αγωνιστικά θεματάκια. Ας δούμε μία μία τις ομάδες, τι έχουν κάνει στις μεταγραφές και ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους. Η ανάλυση θα γίνει αλφαβητικά και θα δημοσιευτεί σε 2 μέρη...


ΑΕΚ
Η μεγάλη επιστροφή που όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ αλλά και οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου περίμεναν με μεγάλη αγωνία. Έλειψε η ΑΕΚ και τα ντέρμπυ τα τελευταία 2 χρόνια που βολόδερνε στις μικρότερες κατηγορίες. Με τον Μελισσανίδη μπροστάρη (περίπου), η ΑΕΚ φαίνεται ότι φέτος θα βάλει τις βάσεις για να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα ένας εφικτός στόχος είναι η είσοδος στην πεντάδα και γιατί όχι μια καλή πορεία στο κύπελλο. Αφού παραλίγο να το καταφέρει πέρυσι, γιατί όχι και φέτος. Έφυγαν 4 παίκτες προς το παρόν με πιο τρανταχτό όνομα αυτό του Ντακόλ ενώ ταυτόχρονα ήρθαν 9 παίκτες (+1 ο Μπουονανότε αν ανακοινωθεί τελικά). Μπαρόχα στο τέρμα, Γκάλο, Ντίντακ και Άρθο στην άμυνα, Βάργκας και Σιμόες στο κέντρο, Τζεμπούρ στην επίθεση αναμένεται να είναι τα μεγάλα όπλα της ομάδας που μαζί με τον περσινό κορμό (Αραβίδης, Μπαρμπόσα, Μάνταλος κτλ). Αυτό που διαβάζουμε είναι ότι πρόκειται για μια ομάδα με ταυτότητα, με φανερές δυνάμεις αλλά και αδυναμίες που βασίζεται στην σταθερότητα στον τρόπο παιχνιδιού.

Πρόβλεψη: 3η-5η θέση

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Η  ήρεμη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια και καλύτερη (μακράν της δεύτερης) επαρχιακή ομάδα. Μετά την εξαιρετική περσινή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Αστέρας επιστρέφει ανανεωμένος. Με 9 παίκτες μέσα και 8 έξω σίγουρα περιμένουμε να δούμε έναν διαφορετικό αλλά εξίσου αποτελεσματικό Αστέρα. Καλές και δοκιμασμένες μεταγραφές από την Ελλάδα (Γιάννου, Δημούτσος, Γιαννούλης) αλλά και ποιοτικούς ξένους (Λανθαρότε από Εσπανιόλ, Μπερτόγλιο από Ντιναμό Κιέβου) + τον Φούντα που επαναπατρίζεται μετά το σύντομο πέρασμά του από τη Ζάλτσμπουργκ. Βέβαια έχασε μερικά σημαντικά όπλα από την προηγούμενη περίοδο όπως οι Ρόλε, Φακούντο Πάρα, Ουσέρο και ο ασταθής αλλά επικίνδυνος Μπαντιμπανγκά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν διατηρήσει τον πρώτο σκόρερ της που φημολογείται ότι έχει τραβήξει τα βλέμματα ομάδων του εξωτερικού τότε θα κάνει μία ακόμα χρονιά υψηλού επιπέδου.

Πρόβλεψη: 3η-5η θέση

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
Η έτερη μικρομεσαία ομάδα που έχει μπει σφήνα στις μεγάλες τα τελευταία χρόνια, ο  Ατρόμητος. Με μία εκκωφαντική πρόκριση επί της ΑΙΚ, μπορεί να μην καταφέρει μάλλον να μπει στους ομίλους, αλλά ήδη έκανε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Με τον σοβαρό και αξιόλογο Γρηγορίου στον πάγκο έκανε ριζική ανανέωση. Έφυγαν 13 και ήρθαν 11 παίκτες.  Οι πιο τρανταχτές προσθήκες αυτές  του Λε Ταλέκ από τη Βαλενσιέν, του Στόιτσεφ από τη Σεράγεβο, του Γοδόι από τον Παναιτωλικό και του Ουσέρο από τον Αστέρα.  Στον αντίποδα σημαντικές απώλειες αυτές του Νάστου, του Δημούτσου, του Παπάζογλου, του Κατσουράνη, του Αγκουαζί και του Καραμάνου. Μάλλον δύσκολα θα κρατηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι αλλά σίγουρα θα παλέψει για την πεντάδα.

Πρόβλεψη: 4η-6η θέση

ΒΕΡΟΙΑ
Από χίλια κύμματα πέρασε η παραμονή της Βέροιας στην μεγάλη κατηγορία αφού κινδύνεψε λόγω του σκιώδους παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό προ τριετίας. Εν τέλει μετά από τις γνωστές παλινωδίες της ελληνικής δικαιοσύνης κατάφερε να παραμείνει στους μεγάλους. Έδιωξε 17 παίκτες και πήρε 13 με τον Βρύζα να βάζει την υπογραφή του σε μερικούς από αυτούς όπως ο Αμπντούν. Πήρε ακόμα τον Ετζεγκέλε από τον Παναιτωλικό, τον Γιουσούφ από τον Εργοτέλη, τον Νάστο από τον Ατρόμητο, τον Μερεμπασβίλι από τον ΟΦΗ,  τον Τσουμάνη από τον Πανθρακικό, τον Μαγέφσκι από τη Νότιγχαμ Φόρεστ και τον Λόπεθ από την Χετάφε. Έχασε βέβαια σχεδόν όλη την τρομερή επιθετική της γραμμή αφού Καλτσάς (ΠΑΟ), Μπεν (ΟΣΦΠ), Μπαργκάν, Κάμπορα και Ντουμίτρου αποχαιρέτησαν όπως και οι Νέτο , Μπράβο και Εσπάρθα. Δύσκολα τα πράγματα φέτος για την Βέροια που αν δεν κάνει κάτι εκπληκτικό, όπως το πρώτο 1/3 του περσινού πρωταθλήματος θα κινδυνέψει.

Πρόβλεψη: 11η-14η
 
ΗΡΑΚΛΗΣ
Ακόμα μία ιστορική ομάδα που έλειψε από την μεγάλη κατηγορία, ο Ηρακλής, επιστέφει στα μεγάλα σαλόνια δυναμικά και υπόσχεται να δώσει χρώμα με τη δυναμική του και τον κόσμο του που φαίνεται να έχει επιστρέψει για τα καλά στις κερκίδες. Παρότι νεοφώτιστος, έκανε μετρημένες (τηρουμένων των αναλογιών) μεταγραφές. Έφυγαν 7 παίκτες και ήρθαν 9. Σημαντικές οι προσθήκες των Χαντί του Εργοτέλη, Βέλλιου της Λιρς, Μακρή του ΟΦΗ και Λαζάρ του Παναιτωλικού. Οι αποδεσμεύσεις αφορούσαν κυρίως παίκτες με δευτερεύοντες ρόλους με εξαίρεση ίσως τον Σιατραβάνη. Δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για τον Ηρακλή και τη θέση που θα καταλάβει αλλά θεωρούμε ότι δύσκολα θα κινδυνέψει.

Πρόβλεψη: 9η-12η
 
ΚΑΛΛΟΝΗ
Ακόμα μία ομάδα που θα παλέψει για την παραμονή της στην μεγάλη κατηγορία. Αποδεσμεύοντας 15 παίκτες και παίρνοντας μόλις 9 προς το παρόν φαίνεται αποδυναμωμένη. Σίγουρα θα λείψουν παίκτες όπως ο Αγρίτης, ο Πετρόπουλος, ο Λεοζίνιο, ο Γιορέντε, ο Χουανμά και ο Μίνγκας. Μένει να φανεί κατά πόσο οι κατά βάση ξένοι που πήρε θα τους αντικαταστήσουν. Σάμπα, Κλαντρούμπσκι, Κρολ, Μάρκοβιτς και Ούκα καλούνται να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Δύσκολα πάντως θα αποφύγει για μία ακόμα φορά τον υποβιβασμό.

Πρόβλεψη: 11η-15η
 
ΞΑΝΘΗ
Παρά την αξιόλογη πορεία πέρυσι, προχώρησε σε βαθειά ανανέωση με 11 in και 12 out. Αποχώρησαν οι Κυριακίδης, Γούτας, Ομπόντο, Μπέλιτς, Αναστασόπουλος, Κλέιτον που πέρυσι στήριξαν την πορεία της. Ήρθαν οι Ζαραδούκας του Πλατανιά, Τσέναμο του Ατρομήτου, Χέρεα της Σιόν, Φάρκας της Γκαμπάλα, Τόμιτς της Ζελέζνιτσαρ, Φιγκερεϊδο του Απολλωνα Λεμεσού και Κρίστοφερ της Παλμέιρας. Τέλος πουλήθηκε και ο Μπέρτος στον Ολυμπιακό αλλά θα παραμείνει, όπως φαίνεται, ως δανεικός στην ομάδα.  Λογικά τα ίδι με πέρυσι. Άνετη παραμονή, ίσως μια καλή πορεία στο κύπελλο.

Πρόβλεψη: 7η- 11η
 
ΟΣΦΠ
Μεταγραφικό κύμα στον Ολυμπιακό που ακόμα δεν έχει τελειώσει αφού δεν έχουν κλείσει βασικές τρύπες του ρόστερ όπως του σέντερ μπακ ή του αριστερού μπακ (αν φύγει ο φευγάτος Μαζουακού). 20 ήρθαν 18 έφυγαν με τους δανεικούς να έχουν την τιμητική τους.  Από τις περσινές βασικές επιλογές έφυγφαν οι Μπεν ίτες για την Κρους Ασούλ και ο  Σαντάνα για τη Σάλκε. Αναμένεται να αποχωρήσουν ακόμα 1-2 από τους λεγόμενους βασικούς με πιο πιθανούς τον Μαζουακού, τον Ομάρ, τον Μιλιβόγιεβιτς (αν και μάλλον αυτό έχει κλείσει). Μερικές εξαιρετικές μεταγραφές όπως του Πάρντο από την Μπράγκα, του Καπίνο από τη Μάιντς, του Καμπιάσο από τη Λέστερ και του Φινμπόγκασον από τη Σοσιεδάδ αναμένεται να πάρουν θέση στο φετινό ρόστερ. Φυσικά, αναμένονται ακόμα πολλές αλλαγές σε αυτό τόσο με τις μεταγραφές που έχει υποσχεθεί ο Μαρινάκης όσο και με τους δανεισμούς νεαρών παικτών και παικτών που θα κοπούν από το ρόστερ. Δύσκολα θα κουνηθεί από την θέση του πρωταθλητή, αφού κακά τα ψέματα, τα περίπου 30 εκ. Του Champions League του δίνουν μια τρομερή αρχική ώθηση.

Πρόβλεψη: 1η-2η  

Σύντομα η συνέχεια.......!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24