28 Οκτ 2015

History of Rock: οι απαρχές και η Blues Rock (Μέρος 1ο)



Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα υπέροχο βιβλίο που περιγράφει την ιστορία της Pop και Rock μουσικής από τις απαρχές τους μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, δεδομένου ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2007. Το βιβλίο ονομάζεται «Rock & Pop, Όλη η Ιστορία». Με βάση λοιπόν, το υλικό που μας προσφέρει το συγκεκριμένο βιβλίο αποφάσισαμε να σας προσφέρουμε μερικές πτυχές του μέσα από αφιερώματα στη Rock μουσική χωρισμένα σε ενότητες.

Όμως πριν ξεκινήσουμε, τι ακριβώς είναι η ροκ μουσική, πότε εμφανίστηκε και που οφείλεται η δημιουργία της; Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η ροκ μουσική κάνει την εμφάνισή της μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και ένας από τους λόγους δημιουργίας της ήταν ο πόλεμος του Βιετνάμ και η κλιμακούμενη αμερικανική συμμετοχή σε αυτόν. Τα φοιτητικά κινήματα παγκοσμίως ανέπτυσσαν μια έντονη πολιτική δράση ενώ παράλληλα ο φεμινισμός βρισκόταν στο απώγειό του. Οι δύο αυτοί πόλοι οδήγησαν μια νέα τάση της ποπ μουσικής πιο πειραματική, με μεγαλύτερη κοινωνική συνείδηση. Αυτή η τάση είναι ουσιαστικά η ροκ μουσική. 


Η ροκ παρείχε μια πιο ρεαλιστική και σκληρή ματιά της πραγματικότητας και έπαιζε τον ρόλο μιας ενδοσκοπικής διεξόδου για όλο και περισσότερους συνθέτες και ερμηνευτές. Ασχολούταν με αμφιλεγόμενα θέματα που τα αντιμετώπιζε υπό ένα όχι τόσο ρομαντικό πρίσμα. Πρωτεργάτες σε αυτή τη στροφή της ποπ μουσικής ήταν οι Beatles, οι Rolling Stones, οι Yardbirds, οι Who, o Bob Dylan, οι Doors και άλλα μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. 

Οι 2 χώρες όπου η ροκ μουσική άνθισε και αναπτύχθηκε ήταν οι Η.Π.Α. και η Μεγάλη Βρετανία. Χώρες με ανεπτυγμένα επαναστατικά κινήματα, έδωσαν την πνευματική βάση στους νεόκοπους ροκ καλλιτέχνες να εκφραστούν και να ακουστούν σε μεγάλα κοινά. Αξίζει λοιπόν, να δούμε ποιοι θεωρούνται οι 5 κορυφαίοι καλλιτέχνες της ροκ, τα 5 κορυφαία και πιο επιδραστικά τραγούδια αλλά και τα 5 πιο επιτυχημένα άλμπουμς σε αυτές τις 2 χώρες...

Οι 5 κορυφαίοι καλλιτέχνες της ροκ

Βρετανία
Η.Π.Α.
1
Elvis Presley
Led Zeppelin
2
David Bowie
Eagles
3
Rod Stewart
Billy Joel
4
Status Quo
Pink Floyd
5
Paul McCartney / Wings
AC/DC


Τα 5 κορυφαία τραγούδια της Ροκ

Βρετανία
Η.Π.Α.
1
“Bohemian Rhapsody”, Queen
“Hey Jude”, The Beatles
2
“Mull of Kintyre”, Wings
“Hound dog”, Elvis Presley
3
“She loves you”, The Beatles
“Another one bites the dust”, Quenn
4
“I want you to hold your hands”, The Beatles
“Everything I do”, Bryan Adams
5
“Everything I do”, Bryan Adams
“Love me tender”, Elvis Presley


Οι 5 κορυφαίοι δίσκοι της ροκ

Βρετανία
Η.Π.Α.
1
“Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, The Beatles
“Eagles: Their greatest hits”, Eagles
2
“Morning Glory” Oasis
“The Wall”, Pink Floyd
3
“Brothers in arms”, Dire Straits
“Untitles (IV)”, Led Zeppelin
4
“Greatest Hits (Volume One)”, Queen
“Back in Black”, AC/DC
5
Jagged Little Pill, Alanis Morisette
“The beatles (The White Album)”, The Beatles

Απορία μου (και φαντάζομαι και δική σας), πως γίνεται οι Beatles να θεωρούνται οι πρωτεργάτες της ροκ μουσικής, να έχουν μερικά από τα κορυφαία τραγούδια και δίσκους αλλά να μην βρίσκονται στην 5άδα των κορυφαίων της ροκ. Μια καλή ερώτηση για τους συγγραφείς του βιβλίου.

Blues Rock

Η blues rock γεννήθηκε στην Βρετανία και προέρχεται από το κίνημα των blues που αναπτύχθηκε κυρίως στις δεκαετίες του ’50 και ΄60. Σκληρός και δυνατός ο αγγλικός ήχος, με λιγότερη ένταση ο αμερικάνικος αντίστοιχος.Πρωτεργάτες της Blues rock ο Jimi Hendrix και οι Led Zeppelin ενώ από τα πρώτα αμιγώς blues rock συγκροτήματα ήταν οι Cream, Paul Batterfiled Blues Band και οι Canned Heat. Οι Cream ήταν το πρώτο supergroup και χαρακτηρίστηκε έτσι λόγω του γεγονότος ότι και τα 3 μέλη του (Ginger Baker, Eric Clapton και Jack Bruce) ήταν ήδη πολύ γνωστοί και θεωρούνταν δεξιοτέχνες στο είδος τους. Είχαν έναν ιδιαίτερα δυνατό ήχο με σύντομα ρεφρέν και παρατεταμένα σόλο ώστε να αναδεικνύεται η επιδεξιότητα του κάθε μέλους. Παρότι άντεξαν ως γκρουπ μόλις 3 χρόνια, τα 3 άλμπουμς που κυκλοφόρησαν στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 θεωρούνται κλασικά δείγματα blues rock μουσικής. 

Ο μεγάλος Jimi Hendrix
Μία ακόμα χαρακτηριστική φυσιογνωμία της blues rock ήταν ο Jimi Hendrix, ο οποίος επηρεασμένος από θρυλικούς εκπροσώπους τηςν blues όπως ο Robert Johnson και o B.B. King έμαθε μόνος του κιθάρα και άρπαξε αμέσως της ευκαρία που του έδωσε ο Chas Chandler, μπασίστας των Animals. Έτσι δημιουργήθηκε το συγκρότημα Jimi  Hendrix Experience που απογείωσε την καριέρα του. Σόουμαν και εκπληκτικός κιθαρίστας (έπαιζε κιθάρα πίσω από το κεφάλι και με τα δόντια) έθεσε τα πρότυπα για το παίξιμο της κιθάρας στη μουσική blues. Διεύρυνε τη ροκ παλέτα με τη χρήση ασυνήθιστων μουσικών διαστημάτων και παρότι έφυγε από τη ζωή νωρίς, μόλις το 1970, ακόμα και σήμερα αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για πολλούς καλλιτέχνες.

Ένα συγκρότημα που άλλαξε τη φύση της blues rock ήταν οι Led Zeppelin που οδήγησαν το είδος σε πιο σκληρά και heavy μονοπάτια αλλά με ηχογραφήσεις που δείχνουν τις blues ρίζες του συγκροτήματος. Από την άλλη, μια δεύτερη τάση προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60 δημιουργείται στον νότο των Η.Π.Α. με κύριους εκφραστές τους Allman Brothers Band, οι οποίοι συνδύασαν την ηλεκτρονική blues με στοιχεία από country και folk και δημιούργησαν το είδος που έμεινε γνωστό ως «rock του Νότου». Τα χνάρια των Allman Brothers Band ακολούθησαν σημαντικά συγκροτήματα της ροκ μουσικής σκηνής όπως οι Lynyrd Skynyrd, οι Black Oak και οι ZZ Top, που γνώρισαν τεράστια επιτυχία τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Στην Βρετανία, οι πρωτοποροι του κινήματος ήταν οι Rolling Stones και ο Eric Clapton που αντέγραψαν του καλλιτέχνες της blues από τον Μισισιπή και το Σικάγο και με πανίσχυρους ενισχυτές, δημιούργησαν τον δικό τους ήχο. 

Rolling Stones
Το απόλυτο όμως συκγρότημα της blues rock θεωρήθηκαν οι Rolling Stones.  Με το δόγμα «Sex, drugs and rock n roll» αποτέλεσαν το αντίπαλο δέος στην πιο καθαρή εικόνα των Beatles που κυριαρχούσαν εκείνη την περίοδο. Με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό τους στα μέσα της δεκαετίας του ’60, αποτέλεσαν το όχημα ώστε η blues rock να γίνει ευρέως γνωστή και να ακούγεται από όλο και περισσότερους ακροατές. Έκτοτε, η blues rock είναι παρούσα στη μουσική σκηνή ενώ ακόμα και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια καλλιτέχνες όπως ο Eric Clapton, o John Mayall και ο Aynslet Lister ανέμιζαν τη σημαία της βρετανικής blues rock μουσικής. 


Κυριότεροι Καλλιτέχνες
Κυριότερα Τραγούδια
Cream
“On the road again”, Canned Heat
The Paul Butterfield Blues Band
“Stairway to heaven”, Led Zeppelin
Canned Heat
“Sunshine of your love”, Cream
Jimi Hendrix
“The burning of the midnight Lamp” Jimi Hendrix
Led Zeppelin

Eric Clapton

The Rolling Stones



Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερη rock τις επόμενες ημέρες!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24