15 Οκτ 2015

The Martian (2015, ελληνιστί «Η διάσωση»)



Βαθμολογία 4,3 / 5

Εντελώς τυχαία, λίγες ημέρες αφότου η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε την ύπαρξη νερού στον Άρη αποφάσισα να επισκεφτώ για πρώτη φορά στη φετινή χειμερινή σεζόν τον κινηματογράφο και να παρακολουθήσω μία εικόνα από το μέλλον (ίσως???). Η ταινία «The Martian» θα μπορούσε να είναι η συνέχεια της ανκοίνωσης της ΝΑΣΑ (αν και στην ταινία, το νερό παρασκευάζεται και δεν ανακαλύπτεται στα έγκατα του πλανήτη).

Οι δημιουργοί περιγράφουν την περιπέτεια μια ερευνητικής ασποστολής στον Άρη που αποτελείται από 6 αστροναύτες. Η αποστολή προτού προλάβει να συλλέξει τα απαραίτητα δείγματα χτυπιέται βάναυσα από μια διαστημική καταιγίδα και αναγκάζεται να αναχωρήσει από τον Άρη αφήνοντας όμως πίσω ένα μέλος της ομάδας τον οποίο θεωρούν νεκρό. Η αλήθεια όμως απέχει από αυτό αφού ο αστροναύτης σώζεται από θαύμα. Τυχερός στην ατυχία του διαπιστώνει ότι ο διαστημικός σταθμός είναι άθικτος αλλά έχει διάκρεια ζωής μόλις 31 ημέρες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν την επιστήμη της βοτανολογίας, της χημείας, της φυσικής προσπαθεί να επιλύσει τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει. Πόσιμο νερό, φαγητό, μετακίνηση, επικοινωνία με τη γη. Στην πορεία, οι επιστήμονες στην γη αντιλαμβάνονται ότι ο αστροναύτης τους είναι ζωντανός και στήνεται μία γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης που θα καταλήξει να γίνει παγκόσμια προσπάθεια.


Η ταινία είναι αριστοτεχνικά φτιαγμένη ώστε να προσφέρει πολλά συναισθήματα. Αρκετές στιγμές γέλιου αφού ο πρωταγωνιστής μας (Ben Affleck) προσπαθεί να διακωμωδήσει την κατάστασή του, στιγμές αγωνίας όταν πρέπει να αντιμετωπίσει όλες τις αναποδιές που του τυχαίνουν, στιγμές συγκίνησης ιδιαίτερα όταν θα επικοινωνήσει με την ομάδα του η οποία τον είχε για νεκρό και φυσικά στιγμές περιπέτειας. Ο σκηνοθέτης Ridley Scott ασχολείται με ένα θέμα που το κατέχει και καταφέρνει να παρουσιάσει ως εφικτά όλα αυτά που επιχειρή ο αστροναύτης Mark Watney ενώ παράλληλα κινούμαστε σε 3 επίπεδα...τον Άρη, τον διαστημικό σταθμό όπου είναι εγκατεστημένη η ομάδα του με αρχηγό την  Melissa Lewis (Jessica Chastain) και την γη όπου ο διευθυντής της ΝΑΣΑ Teddy Sanders (Jeff Daniels) με τη βοήθεια των Mitch Henderson (Sean Bean) και Vincent Kapoor (Chiwetel Ejiofor) προσπαθούν να καταφέρουν το ακατόρθωτο, να φέρουν πίσω τον Watney πριν του τελειώσουν τα εφόδια. Εκπληκτικό το αρειανό σκηνικό και το στήσιμο του σταθμού, ικανοποιητικός ρυθμός σε μια ταινία που εκ πρώτης όψεως μοιάζει βαρετή αλλά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό εν τέλει, καταφέρνει να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή και να τον περάσει από αρκετές συναισθηματικές καταστάσεις μέχρι τη λύτρωση της διάσωσης.  


Ταινία φτιαγμένη για τα OSCAR τουλάχιστον όσον αφορά τον σκηνοθέτη και τον βασικό πρωταγωνιστή αλλά και σε άλλες κατηγορίες όπως των οπτικών εφέ, του σεναρίου και των δεύτερων ρόλων (απλός λιτός και απέριττος ο εκπληκτικός Ejiofor και επιβλητικός ο Daniels). Σίγουρα μια δυναμική αρχή για τον φετινό κινηματογραφικό χειμώνα που πρέπει να δείτε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24