6 Νοε 2015

Black Mass (2015, ελληνιστί «Ανίερη Συμμαχία»)



Βαθμολογία 3 / 5


Η μεγάλη και πολυαναμενόμενη επιστροφή του Johnny Depp σε ρόλους γήινους (βέβαια δεν αποφύγαμε την μεταμφίεση) είναι γεγονός.  Με μια γκανγκστερική, βιογραφική ταινία που λαμβάνει χώρα στην Βοστόνη τη δεκαετία του ΄70.

Ο Depp υποδύεται τον ιρλανδό συμμορίτη James Bulger, ο οποίος διοικεί με πυγμή και την ιρλανδική μαφία που ελέγχει ένα μεγάλο της Νότιας Βοστόνης. Το αντίπαλο δέος είναι η ιταλική μαφία που επιχειρεί στην ίδια περιοχή. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι εκατέρωθεν δολοφονίες και επιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο ώστε να φανεί ποια από τις δύο οικογένειες θα επικρατήσει! Στην πορεία προστίθεται και ένας τρίτος παίκτης, ο πράκτορας του FBI John Connolly (Joel Edgerton), παιδικός φίλος του Bulger,  ο οποίος θέλοντας να ανελιχθεί εκμεταλλεύεται αυτή τη φιλία, τόσο με τον James όσο και με τον αδερφό του,  William Bulger (Benedict Cumberbatch), ο οποίος είναι ο πιο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Βοστόνης εκείνη την περίοδο. Έτσι μετατρέπει τον Bulger σε πληροφοριοδότη του FBI με σκοπό τη σύλληψη των μελών της ιταλικής μαφίας. Στον αντίποδα δίνει αρκετή ελευθερία στον Bulger ο οποίος, παρότι είχε υποσχεθεί ότι θα σταματήσει τους φόνους, εν τέλει χάνει το μέτρο και αλωνίζει σκοτώνοντας ανεξαιρέτως.


The real deal!
Και μόνο η συμμετοχή του Depp αλλά και μερικών ακόμα σημαντικών ηθοποιών όπως ο Cumberbatch, ο Kevin Bacon, o Edgerton και του αγαπημένου μου Rory Cochrane συνιστά λόγο για κάποιον σινεφί λνα δει τη συγκεκριμένη ταινία. Η σκηνοθεσία του Scott Cooper, στην πρώτη του ουσιαστικά μεγάλη δουλειά, είναι σοβαρή, στιβαρή, χωρίς περιττές τζιριτζάντζουλες και η αίσθηση που αφήνει είναι ότι αναπαριστά την εποχή πειστικά και την ιστορία του Bulger χωρίς υπερβολές. Άλλωστε ο αντιφατικός χαρακτήρας του Bulger (αιμοδιψής και υπολογιστικός από τη μία, ευαίσθητος και υπερπροστατευτικός από την άλλη) δεν επιδέχεται επιπλέον υπερβολή. Το αρνητικό της όλης υπόθεσης είναι ο αργός, κουραστικός σε κάποια σημεία ρυθμός της ιστορίας  που θέλοντας να σκιαγραφήσει με περισσότερη λεπτομέρεια τον χαρακτήρα του Bulger, αφενός αφήνει στην άκρη άλλους σημαντικούς ήρωες (όπως ο αδερφός του) αφετέρου τραβάει από τα μαλλιά κάποιες σκηνές. Το κλου της ταινίας, η απίστευτη ομοιότητα του Depp με τον πραγματικό μαφιόζο Bulger (ένα μεγάλο μπράβο στους μακιγιέρ!!).

Να τολμήσω πρόβλεψη για OSCAR; Johnny Depp για Α΄Αντρικό ρόλο, ίσως διασκευασμένου σεναρίου και μακιγιάζ. Δεν ξέρω αν θα κερδίσει κάποιο από τα παραπάνω αλλά νομίζω ότι αξίζει να βρίσκεται στις υποψηφιότητες. Γενικά, μια ταινία που αξίζει να τη δει κανείς. Απλά μην περιμένετε κανένα αριστούργημα ή την τρελή και ανελέητη δράση (μην παρεξηγηθώ...από δολοφονίες άλλο τίποτα!!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24