25 Δεκ 2015

Οι πιο επιτυχημένες ταινίες του 2015

Κλείνοντας τη χρονιά έχει ενδιαφέρον να δούμε μερικά countdowns. Ως εν μέρει κινηματογραφικό blog αξίζει να ξεκινήσουμε από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της χρονιάς, σύμφωνα με το Business Insider που έβαλε κάτω εισπράξεις αλλά και αξιολογήσεις από το Metacritic και το IMDB και κατέληξε στις καλύτερες ταινίες για το 2015. Με βάση τη μεθοδολογία έλαβε υπόψη τόσο την εμπορικότητα όσο την αξιολόγηση από κοινό και κριτικούς. Φυσικά από την αξιολόγηση λείπουν οι τελευταίες 10 ημέρες του χρόνου αλλά...that's life!


Στο original άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ, υπάρχει η πλήρης λίστα με τις 50 καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Εμείς θα επικεντρωθούμε στο TOP 10.

Ας ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση...


10. "Cinderella"
Global box office sales: $542.7M
Production budget: $95M
Box office profit: $447.7M
Critic rating: 67
Fan rating: 7.1


 H τελευταία προσπάθεια για δραματοποίηση του κλασικού παραμυθιού της Σταχτοπούτας που αγαπήθηκε τόσο από κριτικούς όσο και από το κοινό. Μάλιστα κατάφερε να κάνει ένα από τα καλύτερα "ανοίγματα" τον Μάρτιο με 70 εκ. δολάρια μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

9. "Star Wars: The Force Awakens"
Global box office sales: $529M
Production budget: $200M
Box office profit: $329M
Critic rating: 81
Fan rating: 8.8

Με μόλις λίγες ημέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες, η 7η ταινία Star Wars εκτοξεύτηκε στην 9η θέση της λίστας αφού έπιασε αμέσως εισπράξεις πάνω από 500 εκ. δολάρια παγκοσμίως ενώ ταυτόχρονα βαθμολογήθηκε με πάνω από 80% από κοινό και κριτικούς. Είναι δεδομένο ότι μέχρι να κλείσει το 2015, θα βρεθεί πιο κοντά στην κορυφή.

8. "Spectre"
Global box office sales: $836.1M
Production budget: $245M
Box office profit: $591.1M
Critic rating: 60
Fan rating: 7.1


Όπως ασχοληθήκαμε εκτενώς και εμείς με την τελευταία ταινία του James Bond (και τελευταία με τον Daniel Caig), άλλο τόσο ασχολήθηκαν και οι απανταχού σινεφίλ. Πάνω από 800 εκ. δολάρια (και συνεχίζει), αλλά με χλιαρές κριτικές κυρίως από τους κριτικούς (και από το blog μας). 

7. "Mission Impossible: Rogue Nation"
Global box office sales: $682.3M
Production budget: $150M
Box office profit: $532.3M
Critic rating: 75
Fan rating: 7.5

Ακόμα ένα franchise που αγαπούν άπαντες. Η 5η ταινία της σειράς οριακά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει σε εισπράξεις το Ghost Protocol του 2011 αλλά τα κατάφερε μια χαρά στις βαθμολογίες από κοινό και κριτικούς, που ταυτίζονται.

6. "The Martian"
Global box office sales: $593.8M
Production budget: $108M
Box office profit: $485.8M
Critic rating: 80
Fan rating: 8.2


Από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που θα μας απασχολήσει εντόνως στα Oscar (καλύτερη ταινία και 'Α Αντρικού Ρόλου για τον εκπληκτικό Matt Damon) έφτασε κοντά στα 600 εκ. δολάρια σε εισπράξεις και πάνω από 80% στις αξιολογήσεις κοινού και κριτικών. Πάντα οι ιστορίες για το διάστημα ιντριγκάρουν τους θεατές ειδικά αν καμουφλάρονται με προσωπικές ιστορίες.

5. "Minions"
Global box office sales: $1.16B
Production budget: $74M
Box office profit: $1.08B
Critic rating: 56
Fan rating: 6.5


Αποτυχημένη εν μέρει προσπάθεια για spin off του απολαυστικού Despicable Me με κεντρικούς ήρωες τα μικρά κίτρινα Minions. Τεράστια εμπορική επιτυχία αφού στόχευε τόσο στους μικρούς σινεφίλ όσο και σε μεγαλύτερους. Σχεδόν 1,2 δις δολάρια αλλά με πολύ χλιαρές κριτικές. Αρκετά διασκεδαστικό αλλά λίγο...

4. "Inside Out"
Global box office sales: $851.6M
Production budget: $175M
Box office profit: $676.6M
Critic rating: 94
Fan rating: 8.4


Ίσως το καλύτερο animation της Pixar μέχρι τώρα, μπορεί να μην πλησίασε τις εισπράξεις των Minions αλλά ενθουσίασε κριτικούς και κοινό. Σχεδόν άριστα στην αξιολόγηση και με καλές εισπάξεις 850 εκ. δολαρίων, την έφτασαν ένα βήμα από την τριάδα.

3. "Avengers: Age of Ultron"
Global box office sales: $1.41B
Production budget: $250M
Box office profit: $1.16B
Critic rating: 66
Fan rating: 7.6


Οι 6 υπερήρωες - χρυσωρυχεία της Marvel (Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow και Hawkeye) έκαναν πάλι το θαύμα τους και αύξησαν την περιουσία της Marvel κατά 1,41 δις δολάρια σχεδόν όσα και η προηγούμενη ταινία των Εκδικητών. Δεν ενθουσίασε πάντως αν και έπιασε αρκετά καλές κριτικές ειδικά από το κοινό.

2. "Jurassic World"
Global box office sales: $1.67B
Production budget: $150M
Box office profit: $1.52B
Critic rating: 59
Fan rating: 7.1


Σίγουρα η πιο πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς, 22 χρόνια μετά το Jurassic Park αναβιώνει τον εφιάλτη με τους δεινόσαυρους με εξαιρετικά οπτικά εφέ και καλό σενάριο. Σχεδόν 1,7 δις δολάρια σπατάλησαν οι σινεφίλ για να απολαύσουν στον κινηματογράφο το αριστούργημα του Steven Spielberg (ναι, στο είδος της είναι αριστούργημα). Και αναμένουμε με αγωνία το 2018 την τρίτη συνέχεια...

1. "Furious 7"
Global box office sales: $1.52B
Production budget: $190M
Box office profit: $1.33B
Critic rating: 67
Fan rating: 7.3


Μπορεί να χάνει την πρωτιά σε ειπσράξεις για μόλις 150 εκ δολάρια, αλλά οι αρκετά καλύτερες κριτικές ανεβάζουν στην πρώτη θέση την ταινία Furious 7. H ταινία αποτέλεσε μια ωδή στον αδικοχαμένο Paul Walker που σκοτώθηκε το 2013 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα αλλά πρόλαβε να γυρίσει αρκετές σκηνές από την ταινία. Οι υπόλοιπες γυρίστηκαν από τον αδερφό του μετά από επεξεργασία της εικόνας. Γρήγορος ρυθμός, γρήγορα αυτοκίνητα, ωραίες παρουσίες και αρκετή συγκίνηση ήταν αρκετά να "τρελάνουν" το διαδίκτυο και να οδηγήσουν εκατομμύρια θεατές στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.businessinsider.com για να δείτε ολόκληρη τη λίστα με τις 50 ταινίες της χρονιάς. Αρκετές εκπλήξεις, πολλές αναμενόμενες παρουσίες στη λίστα. Animation, θρίλερ, κωμωδίες, δράματα...απ' όλα έχει. Και η συγκεκριμένη λίστα μπορεί να αποτελέσει και οδηγό σας κατά τις επισκέψεις σας στο βίντεο κλάμπ της γειτονιάς σας...
 
 
 
 
 
 
 
 

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24