28 Δεκ 2015

In the Heart of the Sea (2015, ελληνιστί «Στην Καρδιά της Θάλασσας»)



Βαθμολογία 3 /5

H ταινία «Στην Καρδιά της Θάλασσας» έχει όλα τα φόντα να γίνει μια μεγάλη επιτυχία. Έχει έναν σκηνοθέτη, τον Ron Howard, που ξέρει να γυρίζει υπερπαραγωγές αλλά δίνοντας έναν ποιοτικό τόνο. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο «In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex» του Ναθάνιελ Φίλμπρικ, το οποίο διηγείται την αληθινή ιστορία του φαλαινοθηρικού Essex , η τραγική κατάληξη του οποίου ενέπνευσε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει το αριστούργημά του, “Moby Dick”, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών. Τέλος, έχει ένα στοιβαρό καστ με βασικό πρωταγωνιστή τον Chris Hemsworth στο ρόλο του ‘Α Αξιωματικού του πλοίου αλλά και αρκετούς δευτεραγωνιστές που παίζουν επάξια το ρόλο τους.

Το φαλαινοθηρικό πλοίο Essex τον χειμώνα του 1820 έμελλε να κάνει το πρώτο και τελευταίο του ταξίδι σε αναζήτηση φαλαινών. Η πλοικτήτρια εταιρία αποφασίζει να δώσει τα ηνία σε έναν άπειρο καπετάνιο, τον George Pollard (Benjamin Walker) και να τοποθετήσει δίπλα του τον έμπειρο Owen Chase (Chris Hemsworth). Οι δυο τους θα ηγηθούν ενός πληρώματος που αποτελούταν από έμπειρους ναυτικούς αλλά και άγουρα παιδιά όπως ο 14χρονος Tom Nicherson (Tom Hollard), μέσω του οποίου μαθαίνουμε την ιστορία αρκετά χρόνια μετά, όταν και θα την διηγηθεί στον Herman Melville, συγγραφέα του Moby Dick. Αφού γλιτώνουν από μια τρομερή καταιγίδα αλλά και από τις διαγωνίες μεταξύ καπετάνιου και αξιωματικού, το πλήρωμα θα έρθει αντιμέτωπο με ένα τέρας της θάλασσας, με μια γιγάντια φάλαινα που έχει βάλει σκοπό να παρασύρει στην άβυσσο όλο το πλήρωμα. 


Όπως είναι αναμενόμενο η ταινία στηρίζεται αφενός στην ίδια την ιστορία που είναι ιδιαίτερα ελκυστική, στην αιώνια μάχη ανθρώπου με τη φύση αλλά και στα οπτικά εφέ, που θα μπορούσαν βέβαια να είναι λίγο καλύτερα. Πολύ καλή η σκηνοθεσία του Howard αλλά και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών σε ρόλους που δεν ήταν όμως πολύ απαιτητικοί. Άλλωστε ο Hemsworth που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος δεν φημίζεται για την ερμηνευτική του δεινότητα αλλά για την εμφάνιση και την δύναμη που αναδύει στην οθόνη. 
Στα αρνητικά της ταινίας το γεγονός ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν γίνεται καμία εμβάθυνση στα πρόσωπα. Εκτός από ντουέτο Καπετάνιος – Αξιωματικός και εν μέρει στον πιτσιρικά Nicherson, οι υπόλοιποι χαρακτήρες χάνονται στη θάλασσα. Δεν ξεχωρίζει κανένας, η συμμετοχή τους είναι διεκπεραιωτική και στο τέλος ο θεατής δεν αναγνωρίζει κανενός τον ρόλο. Αυτό κάνει την ταινία απρόσωπη και δεν οδηγεί τον θεατή να δεθεί με κάποιον εκ των πρωταγωνιστών και να μπει για τα καλά στο κλίμα.

Παρόλα αυτά, είναι μια ταινία που αξίζει κανείς να δει (μάλιστα σε 3D θεωρώ ότι θα είναι εξαιρετική) τόσο για το ιστορικό του θέματος όσο και για την απόλαυση μιας κλασικής περιπέτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24