6 Φεβ 2016

“And then there were none” της Agatha Christie με την υπογραφή BBC



Όταν μιλάμε για ένα από τα 3 κορυφαία μυθιστορήματα της μεγαλύτερης και πιο επιτυχημένης δημιουργού αστυνομικών μυθιστορημάτων, τότε είναι δεδομένο ότι μιλάμε για ένα αριστούργημα. Και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται το “And then there were none” της Christie (ή αλλιώς το όχι και τόσο πολιτικά σωστό «Δέκα μικροί νέγροι»). Μάλιστα όταν ανακοινώθηκε ότι το BBC παρουσιάσει μια τηλεταινία 3 επεισοδίων με βάση το συγκεκριμένο βιβλίο ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα είναι εξαιρετική. 

Για όποιον δεν γνωρίζει, λίγα λόγια για την υπόθεση. Βρισκόμαστε στην Αγγλία, λίγα χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 10 άνθρωποι, ξένοι κατά κύριο λόγο, μεταξύ τους προσκαλούνται από ένα μυστηριώδες ζευγάρι στην έπαυλή τους, σε ένα απομακρυσμένο και αποκομμένο νησί. Το υπηρετικό προσωπικό, ένα ζευγάρι εκκεντρικών μεσήλικων,  υποδέχεται τους υπόλοιπους 8 καλεσμένους...τη νεοπροσληφθείσα γραμματέα, έναν απόστρατο στρατιωτικό, έναν συνταξιούχο δικαστή, έναν νεαρό μισθοφόρο, ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο με τρέλα για τα αυτοκίνητα, έναν αποτυχημένο χειρούργο, μια φαντασμένη πλούσια γεροντοκόρη και έναν ασυνομικό. Όλοι τους καταφθάνουν με το μοναδικό μέσο που υπάρχει, μια βάρκα που κάνει το δρομολόγιο μια φορά την ημέρα (όταν έχει καλό καιρό βέβαια). Σύντομα όμως, οι 10 ένοικοι της έπαυλης θα διαπιστώσουν ότι είναι καλεσμένοι όχι σε ένα χαλαρωτικό σαββατοκύριακο αλλά στην ίδια τους τη δίκη και καταδίκη. 10 εγκλήματα και 10 ένοχοι που για διάφορους λόγους ξέφυγαν από την τσιμπίδα του νόμου. Ποιος είναι όμως ο δολοφόνος; Κάποιος από τους καλεσμένους; Οι οικοδεσπότες που βρίσκονται κρυμμένοι κάπου στο νησί;  Σύντομα θα διαπιστώσουν ότι το ομότιτλο παιδικό ποιηματάκι και 10 φιγούρες στο κέντρο της τραπεζαρίας ουσιαστικά ανακοινώνουν τον θάνατο των καλεσμένων...


Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό αυτών που έχουν διαβάσει το βιβλίο είναι πόσο πιστή μεταφορά του έγινε. Η απάντηση είναι...όχι και τόσο. Παρότι ακολουθείται η βασική αλληλουχία των γεγονότων υπάρχουν αρκετές διαφορές κυρίως στην περιγραφή των 10 εγκλημάτων πουτ διέπραξαν οι καλεσμένοι. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο δολοφονούνται κάποιοι από τους ενοίκους είναι διαφορετικός στο βιβλίο αν και φυσικά διατηρείται η σειρά που επιβάλλει το ποιηματάκι. Ακόμα μια σημαντική διαφορά διαπιστώνεται στο τέλος που ενώ στο βιβλίο....ουπς, πήγαινα φουλ για spoiler. Πέρα αυτών των διαφορών, η σειρά είναι ιδιαίτερα καλογυρισμένη και δημιουργεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Τόσο το σκηνικό με την απομονωμένη έπαυλη, όσο και ο φουρτουνιασμένος και μουντός καιρός που επικρατεί δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα. Βέβαια, το δυνατό σημείο της σειράς είναι το εκπλητικό καστ (όπως και σε όλες σχεδόν τις σειρές του BBC). Charles Dance (ο δικαστής), Sam Neil (ο στρατηγός McArthur), Miranda Richardson (η γεροντοκόρη Emily Brent), Aidan Turner (ως ο μισθοφόρος Phillip Lombard) αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές ενσαρκώνουν υπέροχα τους χαρακτήρες της Agatha Christie. Με το απαραίτητο τουπέ και ύφος της Αγγλίας το Μεσοπολέμου, οι πρωταγωνιστές σκιαγραφούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε χαρακτήρα με την ελαφριά υπερβολή να είναι εμφανής και καλοδεχούμενη. Η αλληλεπίδραση των ηρώων είναι έντονη σε παρανοϊκό βαθμό ορισμένες φορές, γεγονός αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Ανήμποροι να αντιδράσουν καθώς ένας ένας δέχονται την καταδίκη σε θάνατο για τα εγκλήματά τους, υποπτεύονται ο ένας τον άλλον, υπερβάλλουν, παρανοούν, συνομωτούν και εν τέλει υποκύπτουν στη μοίρα τους.

Η σκηνοθεσία του Craig Viveiros είναι δυναμική, διατηρεί το ύφος της περιόδου με την αγγλική ύπαιθρο να δεσπόζει όπως πάντα στα έργα της Agatha Christie και το απομονωμένο νησί προσφέρει την κατάλληλη κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Μέσα στον πανικό τους και την αίσθηση του αναπόφευκτου θα έχουν την ευκαιρία να μετανοήσουν, να αποδεχτούν το μοιραίο ή να αρνηθούν τα πάντα. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι εκπληκτική και γίνεται αμέσως εμφανές η διαστροφή των περισσοτέρων που διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα. Εντυπωσιακή και η φωτογραφία (ειδικά για τηλεοπτική σειρά), με πλάνα όπως αυτό με τη μαγείρισα να ταϊζει τους γλάρους ή τη φουρτουνιασμένη θάλασσα σε αρκετές περιπτώσεις. Στα αρνητικά της υπόθεσης η κάπως αργή εξέλιξη που δημιουργεί μικρές κοιλιές που όμως δεν μειώνουν την ένταση και την αγωνία. 

Εν ολίγοις...μία ακόμα εξαιρετική σειρά από το BBC που μας έχει συνηθίσει σε καλογυρισμένες, καλοστημένες και ατμοσφαιρικές δουλειές. Αυτό και μόνο το γεγονός εγγυάται ότι δεν θα χάσετε τον χρόνο σας. Η σειρά είναι ότι πρέπει για ένα κρύο βράδυ του χειμώνα με καλή παρέα! Αν υπάρχει και τζάκι...ακόμα καλύτερα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24