24 Φεβ 2016

Solace (2015, ελληνιστί «Το χάρισμα»)



Βαθμολογία 3 / 5



Συχνά η επιστροφή μαθουσάλων και μύθων την υποκριτικής του Hollywood είναι ριψοκίνδυνη και τις περισσότερες φορές αποτυχημένη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολλές ταινίες των Robert de Niro, Al Paccino και άλλων. Αλλά έχω την αίσθηση ότι ο Anthony Hopkins δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Όχι γιατί η ταινία αποτελεί και κανένα αριστούργημα αλλά τουλάχιστον φαίνεται κάπως πιο ψαγμένη σε σχέση με αντίστοιχες άλλων ηθοποιών που πήγαιναν για την αρπαχτή που λέμε.

Η ταινία αποτελεί ένα μεταχρονολογημένο σίκουελ του εκπληκτικού θρίλερ του Fincher, Seven. Είχε κοπεί παλιότερα και μάλλον καλώς αφού τελικά αποσυνδέθηκε από το Έβερεστ των θρίλερ που είναι το Seven και μας παρουσιάστηκε αυτόνομα. Η ιστορία αφορά έναν κατά συρροή δολοφόνο με πολύ συγκεκριμένη ρέγκολα στις δολοφονίες (ίδια μέθοδο δολοφονίας και τα θύματα έπασχαν από ανίατες ασθένειες σε αρχικά στάδια). Αντίπαλός του ο συνταξιοδοτημένος αστυνομικός  John Clancy (Anthony Hopkins) που θα συμπράξει με το αστυνομικό δίδυμο των Merriweather και Coales (Jeffrey Dean Morgan και Abbie Cornish). Το μεγάλο όπλο του Clancy είναι η μεταφυσική του ικανότητα να οραματίζεται το μέλλον και να βλέπει εικόνες από το παρελθόν. Σύντομα όμως θα αποκαλύψει ότι ο δολοφόνος είναι το έτερόν του ήμιση με την ίδια μεταφυσική δύναμη σε ακόμα πιο ανεπτυγμένο βαθμό. Οι δολοφονίες διαδέχονται η μία την άλλη, το κυνηγητό είναι ανελέητο και καταλήγει στην τελική μάχη μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών. 


Οι ομοιότητες με το Seven δυστυχώς είναι ελάχιστες. Μόνο οι σεναριακές δομές μοιάζουν αλλά μέχρι εκεί. Παρόλα αυτά οι θεατές βλέπουν ένα ενδιαφέρον αστυνομικό θρίλερ με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο. Η ταινία πάσχει σε ατμόσφαιρα αφού ο γρήγορος ρυθμός της την απομακρύνει από αυτό το είδος και την κατατάσσει περισσότερο στις περιπέτειες. Παρόλα αυτά η δυναμική (ειδικά για την ηλικία του) παρουσία του Anthony Hopkins αλλά και η έκπληξη με τον ηθοποιό που ενσαρκώνει τον κακό της υπόθεσης δίνουν πολλούς πόντους στην ταινία. Η χημεία των 2 είναι πολύ καλή. Αντίθετα, η χημεία των 2 αστυνομικών μάλλον απογοητεύει. Πολύ επιφανειακές ερμηνείες χωρίς εκλάμψεις και ενδιαφέρον από τους Morgan και Cornish που επισκιάζονται εύκολα από τους συμπρωταγωνιστές τους. Η σκηνοθεσία του Afosno Poyart δεν πιάνει υψηλά επίπεδα και μάλλον αδικεί το σενάριο που θα μπορούσε να μας προσφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον θρίλερ. Η δράση υπερτερεί της ατμόσφαιρας αλλά το σενάριο θα έδινε πλεονέκτημα στο δεύτερο.

Παρόλα αυτά, αξίζει την προσοχή σας τόσο για την παρουσία του Hopkins που ακόμα και σε αυτή την ηλικία συνεχίζει να κάνει προσεκτικές επιλογές όσο και για το ενδιαφέρον και αρκετά πρωτότυπο σενάριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24