25 Μαρ 2016

Colony - εξωγήινοι, κατασκοπία, αντίσταση και οικογενειακό δράμα



(στο άρθρο περιέχονται μικρά spoilers σχετικά με τη γενικότερη ιστορία και όχι με συγκεκριμένα γεγονότα οπότε διαβάστε άφοβα)


Πως θα σας φαινόταν μια σειρά που πραγματεύεται την κατάληψη του πλανήτη μας από εξωγήινους, χωρίς όμως τους εξωγήινους; Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι δημιουργοί της σειράς, Carlton Cuse και Ryan Condal, να δομήσουν το μεγαλύτερο μέρος του 1ου κύκλου της νέας τους σειράς στην οποία πρωταγωνιστούν οι Josh Holloway (Lost) και η Sarah Wayne Callies (Prison Break, The Walking Dead). 

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα απομονωμένο τμήμα του Los Angeles στο κοντινό μέλλον και χρονικά τοποθετείται μερικούς μήνες μετά την εισβολή μιας εξωγήινης φυλής που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του πλανήτη και δημιούργησε περιφραγμένες αποικίες (εξ ου και ο τίτλος) σε μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (μάλλον). Σε κάθε αποικία έχει τοποθετηθεί μια διοίκηση, έχει στηθεί μια φρουρά επιβολής της τάξης και φυσικά υπάρχει και η απαραίτητη αντίσταση από κατοίκους που επιθυμούν να διώξουν τους εισβολείς. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται μια πενταμελής οικογένεια που όμως κατά τη διάρκεια της εισβολής αποχωρίστηκε από το 5ο μέλος, τον μικρότερο γιο της οικογένειας ο οποίος εγκλωβίστηκε έξω από την αποικία. Ο πατέρας Will (Josh Holoway) σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τον χαμένο του γιο, θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τους κατακτητές ως πράκτορας της ομάδας ασφαλείας της αποικίας. Η σύζυγος Katie (Sarah Wayne Callies) ακολουθεί έναν πολύ διαφορετικό δρόμο, αυτόν της αντίστασης και παρά την απειρία της αναδεικνύεται σε σημαντικό μέλος της. Ο άλλος γιος της οικογένειας Bram (Alex Neustaedter) αναζητά και ο ίδιος τον δρόμο της αντίστασης από άλλα μονοπάτια όμως ενώ τέλος η μικρή κόρη Grace (Isabella Crovety Cramp) αφήνεται στα χέρια μιας δασκάλας που έχει σταλεί από την αντίσταση και έχει ως στόχο τον προσηλυτισμό της νέας γενιάς υπέρ των κατακτητών. 


Όταν πρωτοδιάβασα για τη σειρά, ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός όπως είμαι πάντα όταν ακούω για εξωγήινους. Είναι πολύ εύκολο η κατάσταση να ξεφύγει και να φτάσουμε στα όρια της γελοιότητας και της υπερβολής. Αλλά ευτυχώς η συγκεκριμένη σειρά με διεύψευσε. Τουλάχιστον στον πρώτο της κύκλο η παρουσία εξωγήινης ζωής είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν, ότι κυβερνούν, ότι καταδυναστεύουν την ανθρωπότητα και ότι η εισβολή τους ήταν καταστροφική για το ανθρώπινο γένος αλλά δεν τους βλέπουμε. Αντίθετα βλέπουμε τις δύο πλευρές της ανθρώπινης φύσης. Από τη μία έχουμε αυτούς που επιλέγουν να συνταχθούν με τους κατακτητές απολαμβάνοντας την εύνοιά τους είτε σε διοικητικές θέσεις είτε σε θέσεις επιβολής της τάξης. Από την άλλη υπάρχουν τα ανήσυχα και ελεύθερα πνεύματα που επιθυμούν να αντισταθούν και να τερματίσουν την αντίσταση. Οργανώνουν αντιστασιακά κινήματα πόλης και ξεκινούν στοχευμένες επιθέσεις που έχουν ως στόχο αφενός να αποκαλύψουν πληροφορίες για τον εχθρό αφετέρου να του επιφέρουν καίρια χτυπήματα. Φυσικά υπάρχει και η μέση οδός, αυτή των απλών ανθρώπων που αποδέχονται την κατάσταση και προσπαθούν να επιβιώσουν περνώντας απαρατήρητοι. Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης σκεφτείτε τη ζωή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς. Ε, κάπως έτσι είναι και το Los Angeles….

Η σειρά είναι ιδιαίτερα καλογυρισμένη. Ξεκινάει κάπως υποτονικά μεν προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το background των χαρακτήρων αλλά και της γενικότερης ιστορίας ενώ στη συνέχεια ξεχωρίζει τις διάφορες ιστορίες των χαρακτήρων που αναπόφευκτα συγκρούονται στη διάρκεια της σεζόν. Δεδομένου ότι μιλάμε για μια δεμένη οικογένεια που βιώνει και την τραγωδία της απώλειας ενός εκ των γιών, τότε καταλαβαίνετε ότι το οικογενειακό δράμα και οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της ιστορίας και χωρίς υπερβολές και άκαιρους καυγάδες. Ο κάθε ένας είναι τόσο αφοσιωμένος στον σκοπό του που καθ όλη της διάρκεια της σειράς βλέπουμε τις εσωτερικές συγκρούσεις και τη δυσκολία του να ακολουθούν το μυαλό και όχι την καρδιά. Το καλό με τη συγκεκριμένη σειρά είναι ότι εστιάζει στους δυνατούς χαρακτήρες, πατάει πάνω στις πολύ καλές ερμηνείες όλων των ηθοποιών, δεν χρησιμοποιεί την υπέρμετρη δράση για να τραβήξει το ενδιαφέρον αλλά ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο με το σφιχτοδεμένο σενάριο και τα συναισθηματικά παιχνίδια. 

Εν κατακλείδι, μια σειρά που αξίζει να δείτε αφού αποτελεί μία από τις πιο καλοδουλεμένες και ενδιαφέρουσες της σεζόν. Και κάτι τελευταίο...αφήνει ένα τρομερό cliffhanger στο τέλος της!!! Εν αναμονή της 2ης σεζόν λοιπόν....

ΥΓ 1: Αυτά είπε ο Stephen King για τη σειρά: “In a year of remarkable TV, Colony is really something special. Smart, suspenseful, subversive…thought-provoking”…ε κάτι παραπάνω θα ξέρει αυτός!

ΥΓ 2: Υπάρχει και διαδικτυακό παιχνίδι που κυκλοφόρησε παράλληλα με τη σειρά. Μπορείτε να το βρείτε στο παρακάτω Link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24