18 Ιουν 2016

«Κλεμμένες Ψυχές» του Stuart Neville



Παραμένοντας στο Νησί, μετά το αγγλικό «Ο σάκος του φόνου» ανέβηκα λίγο βορειότερα, στην Ιρλανδία και σε έναν από τους καλύτερους Ιρλανδούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Stuart Neville.  Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο με ήρωα τον επιθεωρητή Jack Lenon, έναν ιδιαίτερα αγαπητό ήρωα, γήινο με αδυναμίες, λάθη του παρελθόντος που τον κατατρέχουν και όπως συνηθίζεται....πατέρας μιας κορούλας, ορφανής από μητέρα.

Η ιστορία ξεκινά δυναμικά με μια αιματηρή δολοφονία και απόδραση και ένα άγριο κυνηγητό στους παγωμένους δρόμους του Μπέλφαστ. Η Γκάλια, μια νεαρή κοπέλα μπλεγμένη στα δίχτυα κυκλωμάτων πορνείας βρίσκεται στη μέση μιας σειράς δολοφονιών μεταξύ συμμοριών με κεντρικό πρόσωπο την ίδια. Ένας άνδρας της υπόσχεται τη σωτηρία και την επιστροφή στην πατρίδα της και στον αδερφό της αλλά μήπως όλο αυτό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό; Ο επιθεωρητής Λένον θα αναγκαστεί να παραμελήσει ακόμα μία φορά την κόρη του και μάλιστα παραμονή Χριστουγέννων για να σώσει τη ζωή της Γκάλια όχι μόνο από τις συμμορίες που την κυνηγούν αλλά κυρίως από τους διεφθαρμένους αστυνομικούς που κρύβονται πίσω από το αστυνομικό σήμα και έχουν πολλά να χάσουν αν η Γκάλια επιβιώσει. 


Γραμμένο με εξαιρετικό τρόπο, οι «Κλεμμένες Ψυχές» αγγίζουν ένα μόνιμο πρόβλημα της Ιρλανδίας που είναι η δράση συμμοριών από την Ανατολική Ευρώπη και εμπορεύονται νεαρά κορίτσια, τα οποία ουσιαστικά δεν υπάρχουν στο σύστημα και κανείς δεν αναζητεί. Δυναμικό ξεκίνημα, κλιμακούμενη δράση και ένα εκρηκτικό φινάλε συνθέτουν την πορεία του συγκεκριμένου βιβλίου. Το σκηνικό του παγωμένου και σκοτεινού Μπέλφαστ είναι ιδανικό αφού τυλίγει την ιστορία με έναν μανδύα μυστηρίου και κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας. Ο συγγραφέας περιλαμβάνει και ευαίσθητες νότες στην ιστορία του με τις δυσκολίες του Λένον να σταθεί στην κόρη του έχοντας μόνο τη βοήθεια μιας γειτόνισσας. Παράλληλα με την βασική ιστορία, τρέχει και μία ακόμα, δευτερεύουσα που έχει να κάνει με τη δολοφονία της γυναίκας του μερικούς μήνες νωρίτερα. Υποθέτουμε ότι η εξέλιξη αυτής της ιστορίας θα αποτελέσει αντικείμενο επόμενου βιβλίου του Neville όταν αποφασίσει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο της ζωής του ήρωά του. 

Σκληρό, σκοτεινό, ρεαλιστικό και αγωνιώδες...ότι πρέπει δηλαδή για να περάσετε ευχάριστα μερικές ώρες διαβάσματος. Με αρχή, μέση και τέλος και γρήγορη δράση, οι «Κλεμμένες Ψυχές» θα σας συγκινήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24