1 Οκτ 2016

ΑΕΚ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ...Οι γίγαντες με τα ξύλινα πόδια



Έχουν περάσει 2 περίπου μήνες από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου (προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων και ελληνικό πρωτάθλημα) και πλέον έχει σχηματιστεί μια άποψη για τις 4 μεγάλες ελληνικές ομάδες. Φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε ίσως το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων πολλών ετών (εκτός αν αρχίσουν πάλι τα ευτράπελα με διαιτησίες, ΕΠΟ, παράγοντες κτλ) αν σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων. 

Οι 4 μονομάχοι φαίνεται να είναι στα ίδια περίπου επίπεδα (κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο Ολυμπιακός έχει πέσει 1-2 επίπεδα από τις παλινωδίες του καλοκαιριού ενώ οι υπόλοιποι 3 έκαναν καλή διαχείριση του υλικού τους και των μεταγραφών τηρουμένων των αναλογιών). Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε αρχές Οκτώβρη και μετά από 3 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, όλοι έχουν απώλειες ενώ στην Ευρώπη παρά τις καλές εμφανίσεις, η συγκομιδή για τον ΠΑΟ είναι απογοητευτική, για τον Ολυμπιακό μέτρια και για τον ΠΑΟΚ η αναμενόμενη. Παρά όμως τα προτερήματα των 4 μονομάχων, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα που δυστυχώς για εκείνους δεν καλύφθηκαν το καλοκαίρι και μάλιστα γιγαντώθηκαν. Για να δούμε αναλυτικά τον κάθε ένα..


ΑΕΚ – Καλή ενδεκάδα αλλά από πάγκο γιοκ

Η ΑΕΚ έχει την τύχη να ξεκινάει πιο ήρεμη τη χρονιά. Μπορεί να αποκλείστηκε νωρίς από την Ευρώπη, αλλά και μόνο η επάνοδός της στα καλοκαιρινά ματς ήταν επιτυχία μετά από αρκετά χρόνια. Με ένα παιχνίδι τη βδομάδα, αποκτάει αυτμάτως το πλεονέκτημα της έξτρα ξεκούρασης σε σχέση με τους άλλους 3. Το μεγάλο της μειονέκτημα φαίνεται ότι είναι το βάθος στον πάγκο. Πέρα από 13-14 βασικούς παίκτες, οι υπόλοιποι φαίνεται ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του πρωταθλητισμού που θέλει να κάνει φέτος. Απόδειξη το παιχνίδι με τον Ηρακλή όπου έλειπαν ο Αλμέιδα και ο Μάνταλος και η ΑΕΚ ήταν πιο προβλέψιμη και από ταινία τρόμου. Έτσι έχασε την ευκαιρία να βρεθεί μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας μετά από 5 χρόνια (αν δεν κάνω λάθος). Αυτό ίσως δείχνει και πρόβλημα νοοτροπίας, αλλά κάτι τέτοιο θα φανεί μετά από μερικά ακόμα παιχνίδια ειδικά αν την δοθούν παρόμοιες ευκαιρίες. Συνοψίζοντας...

«+» δεν παίζει Ευρώπη, υψηλού επιπέδου βασικές μονάδες (Τσιγκρίνσκι, Μάνταλος, Γιόχανσον, Σιμόες, Χριστοδουλόπουλος, Αλμέιδα)

«-» έλλειψη βάθους στον πάγκο, νοοτροπία

Ολυμπιακός – Ταραγμένο καλοκαίρι

Ο Ολυμπιακός πέρασε ένα περίεργο καλοκαίρι. Πρώτη φορά σε προκριματικά μετά από χρόνια, 3 αλλαγές προπονητών, καθυστερημένες μεταγραφές, ανύπαρκτο μεταγραφικό πλάνο και ένας οδυνηρός αποκλεισμός έφτασαν την ομάδα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Και τελικά, όπως και οι ίδιοι ισχυρίζονται, ουσιαστικά ο Ολυμπιακός ξεκίνησε κανονική προετοιμασία τέλη Αυγούστου με νέο προοπονητή και μερικές ποιοτικές μεταγραφές της τελευταίας στιγμής (Μάριν, Ελιονούσι, Καρντόσο). Το μεγάλο εξωαγωνιστικό του πρόβλημα είναι η διαχείριση της κρίσης που μεταφράστηκε σε μερικές εκτός προγράμματος ήττες (Λάρισα, ΑΠΟΕΛ). Κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν οι οπαδοί και ο Πρόεδρος που έχουν συνηθίσει την ομάδα τους να κάνει περίπατο στο πρωτάθλημα και να παίζει αξιοπρεπώς στην Ευρώπη. Βοηθάει ο εύκολος όμιλος στο Europa από τον οποίο λογικά θα περάσει και ίσως για πρώτη φορά φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Αγωνιστικά, το πρόβλημα φαίνεται να είναι η έλλειψη πλάνου και η αδυναμία δημιουργίας φάσεων (όχι τόσο το τελείωμα όπως φάνηκε με τον ΑΠΟΕΛ). Ενώ υπάρχουν τα ποιοτικά δεκάρια (Φορτούνης, Μάριν, Τσόρι) κανένας δεν φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ο πρώτος αποτελεί σκιά του περσινού εαυτού του ενώ οι άλλοι 2 δεν έχουν τη φυσική κατάσταση ακόμα να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους. 

«+» εύκολος όμιλος στο Europa League, νοοτροπία νικητή, γεμάτη μεσοεπιθετική γραμμή

«-» δυσκολία αντιμετώπισης της κρίσης, ανύπαρκτη καλοκαιρινή προετοιμασία, αδυναμία δημιουργίας φάσεων, ντεφορμάρισμα βασικών παικτών, δικαστικές εκκρεμότητες

ΠΑΟ – Νέα ομάδα με ποιότητα...ερωτηματικό η διαχείριση

Ο ΠΑΟ φαίνεται να είναι ο πιο βελτιωμένος από όλους. Εντελώς νέα ομάδα, νέο στυλ παιχνιδιού, με μεταγραφές που οι περισσότερες φαίνεται να βγαίνουν τουλάχιστον στην αρχή αλλά έναν προπονητή που μας έχει μπερδέψει. Μετά το παιχνίδι με τη Θέλτα, οι μισοί τον εκθείαζαν για το στήσιμο και οι άλλοι μισοί τον κατηγορούσαν για την καθυστέρηση στις αλλαγές. Σε αυτό συνοψίζεται και η προπονητική του ικανότητα. Ενώ ως μάνατζερ είναι τέλειος (συγκεκριμένοι στόχοι, προσιτοί, με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και μαεστρικό κλείσιμο των μεταγραφών), ως προπονητής δείχνει συγκεκριμένες αλλά βασικές αδυναμίες. Παρότι στο αρχικό στήσιμο είναι καλός, δείχνει αδυναμία να διαβάζει γρήγορα το παιχνίδι και να επεμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτού. Το εύκολο ήταν να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό ρόστερ. Το δύσκολο είναι να το διαχειριστεί. Ένα άλλο αγωνιστικό πρόβλημα είναι η ένδοια στα αμυντικά χαφ....Λεντέσμα αι Ζέκα και από εκεί και πέρα το χάος. Όσο αντέχει ο Λεντέσμα έχει καλώς. Αν κλατάρει την πατήσαμε και θα πάμε σε υπηρεσιακές λύσεις τύπου Λουντ, Γουακάσο ή Ρέις (άραγε υπάρχει αυτός ο παίκτης;). Ο εξαιρετικά δύσκολος όμιλος στην Ευρώπη ίσως του βγει και σε καλό αφού δεν θα υπάρχει η σχετική γκρίνια σε περίπτωση αποκλεισμού (που είναι κοντά πλέον μετά τις 2 ήττες στα πρώτα ματς). Τέλος, το βάθος στον πάγκο είναι ίσως το μεγαλύτερο από τους 4 μονομάχους στη θεωρία τουλάχιστον (και στην πράξη ίσως αφού φάνηκε στο παιχνίδι με τη Θέλτα όπου παρά τις απουσίες 5 βασικών παικτών και ακόα 2-3 παικτών 18άδας, η ομάδα έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι για 80 λεπτά και έχασε ελέω κούρασης και διαιτησίας). 

«+» ποιοτικό ρόστερ, βάθος στον πάγκο, δέσιμο ομάδας, καλή καλοκαιρινή προετοιμασία

«-» διαχείριση ματς από τον προπονητή, δύσκολος όμιλος Europa League, φτωχές εναλλακτικές στη θέση του αμυντικού χαφ, οικονομικό (;)

ΠΑΟΚ – Όλα καλά αλλά ένα γκολ ρε παιδιά....

Όλο το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ έψαχνε απεγνωσμένα έναν φορ αξίας. Φτάσαμε τις τελευταίες μέρες να ακούμε διάφορα ονόματα και τελικά ο Ιβιτς μας ενημέρωσε ότι δεν ήθελε άλλο φορ αφού αρκείται με αυτούς που έχει (τον ασταθή και σοφτ Αθανασιάδη, τον άγουρο αλλά ταλαντούχο Κουλούρη και τον Περέιρα που μάλλον δεν υπολογίζεται ιδιαίτερα). Εκτός αυτού και οι περιφερειακοί του δεν φαίνεται να είναι σκόρερ. Αποτέλεσμα...να δημιουργεί ευκαιρίες αλλά να μην σκοράρει εύκολα κάτι που του στοίχισε ήδη έναν αποκλεισμό από το Ch.L με Άγιαξ και ένα 0-0 με Ξάνθη. Βάλτε και το -3 που κουβαλάει από πέρυσι οπότε ξεκίνησε με αυτόματο ντεσαβαντάζ σε σχέση με τους άλλους. Άλλο ένα ερωτηματικό είναι ο πάγκος, κάτι που θα φανεί όταν θα υπάρξει απουσία βασικκών παικτών. Από την άλλη μοιάζει να έχει την πιο σφιχτοδεμένη ομάδα από τους 4, με καλή άμυνα (και ειδικά πλάγια μπακ), καλό και ποιοτικό κέντρο και γρήγορους εξτρέμ. 

«+» σφιχτή ομάδα, εξαιρετικά πλάγια μπακ και εξτρέμ, εύκολος σχετικά όμιλος στο Europa, σοβαρός αν και νέος προπονητής

«-» ερωτηματικό ο πάγκος, απουσία εναλλακτικής στα φορ, δυσκολία στο γκολ

Όλα τα παραπάνω είναι καθαρά προσωπικές απόψεις και συμπεράσματα που βγήκαν από τα πρώτα ματς των ομάδων. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα ή να προεξοφλήσουμε την κατάληξη της χρονιάς. Και αυτό είναι το θετικό φέτος..ότι για πρώτη χρονιά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι αλλαγές στην ΕΠΟ είναι κοντά και κανείς δεν ξέρει που θα πέσει η ζαριά. Αγωνιστικά πάντως μας περιμένει μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24