15 Οκτ 2016

Παρουσίαση βιβλίου «Ικχθίλιον» του Κωνσταντίνου Ν. Βαρδή



Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας...Ήρθε η ώρα για τα Koalakia να παρακολουθήσουν και την πρώτη τους παρουσίαση βιβλίου.  Και μάλιστα σε μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση για πολλούς λόγους. Πρώτον, το «Ικχθίλιον» αποτελεί το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Κωνσταντίνου Βαρδή, ο οποίος επικεντρώνεται στη συγγραφή μυθιστουργημάτων (όπως τα λέει ο ίδιος) επικής φαντασίας και σίγουρα ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή στη συγγραφική του καριέρα . Δεύτερον γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά, εκτός από τον ίδιο τον συγγραφέα, και την αγαπημένη Σοφία Κραββαρίτη, νικήτρια του 4ου Διαγωνισμού Ελεύθερης Γραφής  στα ποιήματα. Τρίτον, γιατί ο Κωνστναντίνος Βαρδής υπηρετεί ένα πολύ ιδιαίτερο είδος, δημοφιλές στο εξωτερικό, το οποίο όμως οι Έλληνες δημιουργοί δεν προσεγγίζουν εύκολα. Ο Κωνσταντίνος τόλμησε και σίγουρα θα έχει ανταπόκριση....

Αφού λοιπόν, ο κόσμος πιστός στο ραντεβού του κατέφτασε γύρω στις 7-7:10 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, έναν χώρο μικρό αλλά πολύ ζεστό και φιλόξενο για τέτοιες εκδηλώσεις, το πάνελ πήρε θέση στο τραπέζι, δίπλα από μια οθόνη προβολής όπου έπαιζαν σκηνές από επικές ταινίες με το ανάλογο μουσικό background. Η Σοφία Κραββαρίτη ως συντονίστρια (για πρώτη φορά και αυτή) ανέλαβε να μοιράζει το λόγο στους υπόλοιπους ομιλητές , Δημήτρη Βαγενά, Μαίρη Τσίλη και την Λένα Κικίδου που ανέλαβε να μας διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του Κωνταντίνου, αλλά και να μιλήσει για τον φίλο και συνάδερφό της. Το ρεσουμέ  από αυτά που ακούστηκαν από τους ομιλητές είναι ότι το βιβλίο είναι μια διαρκής μάχη μεταξύ καλού και κακού όπου σε αντίθεση με τα περισσότερα μυθιστορήματα, το κακό φαίνεται να έχει το πάνω χέρι τουλάχιστον στον 1ο από τους 2 τόμους που αναμένεται να κυκλοφορήσουν). Οι περιγραφές είναι έντονες και ο τρόπος γραφής μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κινηματογραφικός. Μάλιστα υπήρξε σχετική ερώτηση από το κοινό για το αν υπάρχουν σκέψεις να μεταφερθεί η ιστορία στον κινηματογράφο και η απάντηση του συγγραφέα ήταν ότι το βιβλίο πρέπει να κάνει πρώτα τον κύκλο του αλλά δεν αποκλείει κάτι (λέτε ο ελληνικός κινηματογράφος να αποκτήσει τον δικό του Lord of the Rings;;;). Χωρίς να έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο (κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες) αντιλήφθηκα ότι παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον ακόμα και για τους μη μυημένους στο είδος της επικής φαντασίας (φανταστείτε για εμάς τους μυημένους δηλαδή!!!!).


Λένα Κικίδου, Μαίρη Τσίλη, Σοφία Κραββαρίτη, Κων/νος Βαρδής και Δημήτρης Βαγενάς
Ο ίδιος ο συγγραφέας, όντας χαλαρός (έτσι έδειχνε τουλάχιστον) και χαρούμενος για την επιτυχία της παρουσίασης, ανέφερε ότι θα ακολουθήσει και 2ος τόμος, που είναι ήδη σχεδόν έτοιμος, και θα ολοκληρώνει την ιστορία αφού το «Ικχθίλιον» μας αφήνει με ανοιχτά μέτωπα. Στις σκέψεις του είναι να γράψει βιβλία για κάθε έναν από τους βασικούς ήρωες ξεχωριστά στο μέλλον. Το «Ικχθίλιον» ξεκίνησε να παίρνει μορφή το 2006 μέσα από μικρές, παράλληλες ιστορίες και έμπνευση αποτέλεσαν αρκετοί παράγοντες όπως το ηλεκτρονικό παιχνίδι Dungeons & Dragons αλλά και η epic metal (εκεί απλά τον λάτρεψα!!!). Το μακρινό 2010 ολοκληρώθηκε η συγγραφή των ιστοριών και έγινε η σύνδεσή τους σε ένα βιβλίο, μία ιστορία φαντασίας. 

Ο Κων/νος Βαρδής
Όταν ξεκίνησε να το γράφει δεν είχε σκεφτεί ποτέ την πιθανότητα να κυκλοφορήσει ευρέως. Οι λόγοι που τον ώθησαν να γράψει ήταν εντελώς προσωπικοί. Κάτι ο νέος του ρόλος ως σύζυγος και πατέρας, κάτι τα προβλήματα της καθημερινότητας του έδωσαν το έναυσμα να αναζητήσει διέξοδο σε κόσμους μαγικούς και ολότελα δικούς του. Γι’ αυτό το λόγο ποτέ δεν σκέφτηκε (και δεν τον ενδιέφερε) αν θα έχει ανταπόκριση στο αναγνωστικό κοινό που δεν είναι συνηθισμένο να διαβάζει τέτοιου είδους μυθιστορήματα από έλληνες συγγραφείς. Δημιούργησε χαρακτήρες που αγαπά (όπως ο Βελόρεν που έχει αξίες, αρχές και θάρρος) αλλά και χαρακτήρες που αγαπά να μισεί (όπως ο Βασιλιάς Ραθ με τον οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν θα έκανε ποτέ παρέα γιατί απλά...δεν θα προλάβαινε αφού ο Ραθ μάλλον θα τον δολοφονούσε). Η βασική διαφορά του «Ιχκθίλιον» από άλλες ιστορίες είναι ότι ο βασικός ήρωας δεν αναλαμβάνει μόνος του να σώσει τον κόσμο αλλά λαμβάνει βοήθεια από ανώτερες δυνάμεις (και αντιμετωπίζει και εμπόδια από άλλες δυνάμεις). Πολλοί παράμετροι μπαίνουν στην εξίσωση της περιπέτειάς του. 

Με αγαπημένους συγγραφείς τους Kroll, King, Tolkien και άλλους, ο Κωνσταντίνος Βαρδής δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλο είδος συγγραφής. Τολμηρός, ευχάριστος, ταλαντούχος όπως συνομολόγησαν όλοι οι ομιλητές αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και να μας παρουσιάσει κάτι διαφορετικό σε σχέση με το είδος που επικρατεί στην ελληνική λογοτεχνία (σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς και πέθανε η Μαρία...όπως εύστοχα το έθεσε ένας συνάδερφος του Κωνσταντίνου από το κοινό). Ανυπομονώ λοιπόν, να διαβάσω το «Ικχθίλιον» και να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια αυτό που τόσο έντονα περιέγραψαν όσοι το έχουν διαβάσει ήδη. Και για bonus…πήρα στα χέρια μου, μετά από σχετική ευγενική χειρονομία του Κωνσταντίνου, και το επόμενο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει με τίτλο «Αναζητώντας του Θρύλους». 

ΥΓ: Αν όλα αυτά σας ακούγονται ενδιαφέροντα, επισκεφτείτε οπωσδήποτε την προσωπική σελίδα του συγγραφέα και διαβάστε όλο το λογοτεχνικό του έργο και φυσικά προμηθευτείτε το βιβλίο του...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24