8 Οκτ 2016

Jason Bourne (2016, ελληνιστί «Τζέισον Μπορν» τι περιμένατε;)



Βαθμολογία 2 / 5

Η 5η ταινία της σειράς ταινιών Bourne είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες 4. Εστιάζει κυρίως στη δράση, στο ανελέητο κυνηγητό και στην αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών της CIA.

O Jason βρίσκεται κοντά στο να ανακαλύψει το παρελθόν του και τους λόγους που κρύβονται πίσω από τον θάνατο του πατέρου του. Για να τοπετύχει αυτό βρίσκει βοήθεια στην Νίκι Πάρσονς (Julia Stiles) η οποία τον συναντά στην επαναστατημένη και καμμένη Αθήνα των αιματηρών διαδηλώσεων (δεν φτάνει που γίναμε ρεζίλι, δεν γυρίστηκαν και οι σκηνές εδώ τουλάχιστον να βγάζαμε κανένα φράγκο – αθάνατο ελληνική γραφειοκρατία). Κυνηγημένοι όμως από μια ομάδα δολοφόνων της CIA με μπροστάρη τον Asset (χωρίς όνομα – Vincent Cassel) θα χάσουν την ευκαιρία να ψάξουν βαθύτερα. Στη CIA υπάρχουν 2 τάσεις. Η μία του Director Robert Dewey (Tommy Lee Jones) που θέλει τον Bourne νεκρό και η δεύτερη της Heather Lee (Alicia Vicander) που θεωρεί ότι ο Bourne μπορεί να πάει με το μέρος της υπηρεσίας. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και τα θύματα αρκετά.


Είναι δυνατόν μια ταινία με τόση δράση να κουράσει; Και όμως είναι....υπερβολικά πολύ δράση (παρότι το πρώτο μισάωρο που διαδραματίζεται στην Αθήνα έχει το ενδιαφέρον του) που ουσιαστικά διώχνει κάθε ουσία από το ήδη αδύναμο και ανούσιο σενάριο. Οι ερμηνείες διεκπεραιωτικές (μόνο η Vicander στέκεται κάπως στο ύψος τωψν περιστάσεων και ο Matt Damon που απλά κοπιάρει τις προηγούμενες ερμηνείες του ως Bourne). Καλή παρόλα αυτά η σκηνοθεσία δίνει κάποιο ρυθμό στις σκηνές που όμως όπως είπαμε κουράζουν. Ανούσια τα πολλά flashback στη στιγμή του θανάτου του πατέρα του Bourne ενώ και ο ρόλ,ος του προγραμματιστή Aaron Kallor (Riz Ahmed) είναι θολός και ανώφελος. 


Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν φτάνουν τα καλά υλικά (Damon, Greengrass) για να βγει καλό αποτέλεσμα. Χρειάζεται απαραίτητα και η καλή συνταγή (σενάριο) αλλά και η εκτέλεση (σκηνοθεσία, ερμηνείες). Στα τελευταία η ταινία έπασχε πολύ με αποτέλεσμα μια ταινία με πολύ δράση και καθόλου ουσία. Συγκρτικά πάντα με την εξαιρετική τριλογία (η 4η δενμετράει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24