20 Δεκ 2016

Euroleague, The story so far…



Αυτό που ζούμε φέτος με την Euroleague δεν έχει προηγούμενο. Ένα μικρό NBA όπου όλοι παίζουν με όλους, ο 1ος μπορεί να χάσει από τον τελευταίο, εβδομάδες με back to back παιχνίδια, κούραση που έχει ως αποτέλεσμα αναπάντεχα αποτελέσματα και χαλαρές άμυνες και ανοιχτά παιχνίδια μ ε πολύ θέαμα. 

Έχοντας διανύσει πάνω από το 1/3 της κανονικής διάρκειας του προωταθλήματος μπορούμε να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα και να χωρίσουμε τις ομάδες σε 4 γκρουπ δυναμικότητας (με μεγάλη επιφύλαξη πάντα).  Στο πρώτο γκρουπ και μεγάλα φαβορί για την τετράδα αλλά και για τον τίτλο είναι φυσικά η κάτοχος CSKA Moscow με ρεκόρ  11-1 και μόλις 1 ήττα από την Νταρουσάφακα. 
Milos και Nando, το καλύτερο δίδυμο κοντών
Με την καλύτερη επίθεση αλλά και το πληρέστερο δίδυμο κοντών (Τεόντοσιτς – Ντε Κολό) φαντάζει σχεδόν σίγουρη πρώτη και μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Μαζί της η ακριβή Fenerbahce του πάντα φιλόδοξου Ομπράντοβιτς που όμως δείχνει να μην έχει δέσει σαν ομάδα και να βασίζεται στις ατομικές εξάρσεις των παικτών της αλλά και η Real Madrid με την καλύτερη γραμμή ψηλών της Euroleague. Οι 2 αυτές ομάδες βρίσκονται στη δεύτερη θέση με ρεκόρ 8-4. Στην ίδια θέση βρίσκονται ο Ολυμπιακός και η Baskonia που μαζί με τον Παναθηναϊκό αποτελούν το δεύτερο γκρουπ. Ο Ολυμπιακός δείχνει μια εντυπωσιακή σταθερότητα και με μεγάλα διπλά αλλά και κακές ήττες αντιστέκεται και αντιμετωπίζει τις φανερές ελλείψεις στους ψηλούς. Η Μπασκόνια συνεχίζει τις περσινές καλές εμφανίσεις με μια δυνατή και συνεκτική ομάδα. Τέλος ο Παναθηναϊκός ακολουθεί με ρεκόρ 7-5 αλλά με την απόκτηση του Τζεντίλε και την επιστροφή του Γκιστ στον 2ο γύρο δυναμώνει εντυπωσιακά.

Για την οκτάδα και μια θέση στο F4 θα παλέψουν οι ομάδες του τρίτου γκρουπ. Οι 2 πλούσιες αλλά αδούλευτες τούρκικες, Darussafaka και Anandolu Efes (με ρεκόρο 6-6), η απρόβλεπτη και ασταθής Maccabi Tel Aviv (5-7) και η πληγωμένη από πολλούς τραυματισμούς αλλά πάντα επικίνδυνη Barcelona Lassa (5-7). Θεωρητικά αυτές οι 10 ομάδες θα παλέψουν για τις 8 θέσεις που οδηγούν στην φάση των ζευγαρωμάτων. Οι υπόλοιπες 6 ομάδες δύσκολα θα μπουν σφήνα αν και κάποιες έχουν καλύτερες πιθανότητες.
Για παράδειγμα ο Ερυθρός Αστέρας (8ος αυτή τη στιγμή με ρεκόρ 5-7 και καυτή έδρα) ή η πάντα επικίνδυνη αλλά ανώριμη και άτυχη Brose Bamberg (ρεκόρ 4-8 και πολλά χαμένα παιχνίδια στα τελευταία δευτερόλεπτα).  Οι 4 που κλείνουν το πρωτάθλημα και βρίσκονται ήδη στις τελευταίες θέσεις είναι η Zalgiris Kaunas (4-8) του ταλαντούχου αλλά άπειρου Jasicevicious, η Emporio Armani Milan που βρίσκεται σε αναδιοργάνωση (4-8), η Galatasaray (με δυνατή έδρα αλλά εντελώς ακίνδυνη εκτός με ρεκόρ 4-8) και τέλος η Unics Kazan του ρεκόρο 3-9 με το φονικό όπλο που λέγεται Keith Langford των σχεδόν 24 πόντων μέσο όρο μέχρι τώρα. 
Keith Langford, ο παίχτης βαρόμετρο
Για να ρίξουμε όμως και μια ματιά στα ατομικά και στατιστικά. Πρώτος σκόρερ είναι μακράν ο Keith Langford της Unics Kazan με 23,75 πόντους ανά αγώνα. Από κοντά ο Nando De Colo της CSKA με 21 πόντους. Πιο πίσω ο εκπληκτικός Sergio Llull και ο αναγεννημένος Milos Teodosic με 18,9 και 18,45 πόντους αντίστοιχα. Την πεντάδα κλείνει ο Andrew Goudelock της Maccabi με 16,10 πόντους. Από τις ελληνικές ομάδες ο Βασίλης Σπανούλης βρίσκεται στην 8η θέση με 14,33 πόντους και ο Nick Calathes στην 14η θέση με 13,33 πόντους. Ένα ακόμα σημαντικό στατιστικό είναι τα ριμπάουντς με τον Nicolo Melli της Bamberg να έχει 8,17 ανά αγώνα. Ακολουθούν οι Tyler Honeycutt (Anandolu Efes), Ekpe Udoh (Fenerbahce), Ognjen Kuzmic (Ερυθρός Αστέρας) και Johannes Voigtmann (Baskonia) με πάνω από 7 ριμπάουντς μέσο όρο ανά αγώνα. Khem Birch με 6,67 και Chris Singleton με 5,67 βρίσκονται στην πρώτη 15άδα από ελληνικής πλευράς. 

Nicolo Melli, 1ος στα ριμπάουντ και σε ευστοχία στα 3ποντα
Μια κατά παράδοση ελληνική στατιστική κατηγορία είναι αυτή των ασίστ κάτι που επιβεβαιώνεται και φέτος. Νικ Καλάθης και Βασίλης Σπανούλης με 7 και 6,75 ασίστ ανά αγώνα βρίσκονται στην 2η και 3η θέση. Μακράν ο κορυφαίος είναι ο Milos Teodosic Με 8,45 ασίστ ενώ την πεντάδα κλείνουν ο Shane Larkin και ο Νίκος Ζήσης. Επιθετική άμυνα....το ζητούμενο για όλους τους προπονητές που μεταφράζεται μεταξύ άλλων σε κλεψίματα. Ο Charles Jenkins του Ερυθρού Αστέρα κλέβει σχεδόν 2 μπάλες ανά αγώνα. Στην πεντάδα ο Καλάθης, Larkin, Wilbekin (Darussafaka) και Ohayon (Maccabi) με περίπου 1,5 κλέψιμο ανά αγώνα. Παπανικολάου και Singleton με 1,17 κλέψιμο ανά ματς βρίσκονται στη 12η θέση.  Ακόμα μία αμυντική αλλά πολύ εντυπωσιακή κατηγορία αυτή των μπλοκ. Udoh, Parakhouski (Unics), Tyus (Galatasaray), Birch και Pleiss (Galatasaray) κλείνουν την 5άδα με πάνω από 1,3 μπλοκ ανά ματς. Από κοντά και ο Singleton με 1,25 στην 7η θέση.
Όσον αφορά την ευστοχία εκεί συναντάμε τον Marko Banic της Unics Kazan με το εκπληκτικό 80,65% στα δίποντα (Gist με 66,67% και Lojeski με 64,71% από ελληνικής πλευράς), τον Nicolo Melli της Brose με 63,16% στα τρίποντα (Lojeski με 45,65% και Feldeine με 42,22% οι «έλληνες» αρκετά χαμηλά όμως) και Νίκος Ζήσης με το εκπληκτικό 96,77% στις βολές (άστοχες οι ελληνικές ομάδες με Σπανούλη με 77,08% και Singleton με 74% να είναι στους πρώτους 30). 

Και για να ακούσουμε και τις δικές σας προβλέψεις, σας προτρέπουμε να ψηφίσετε τις 4 ομάδες που πιστεύετε θα πάνε στο F4 φέτος στο παρακάτω γκάλοπ μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24