18 Φεβ 2017

U.S.S. Indianapolis: Men of Courage (2016, ελληνιστί «U.S.S. Indianapolis: Θαρραλέοι άνδρες»)



Βαθμολογία 3 / 5

Θα ήταν παράδοξο να κυκλοφορήσει ταινία σχετική με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να μην την παρακολουθήσω. Ακόμα και αν είχα τις επιφυλάξεις μου κυρίως με τη συμμετοχή του Nickolas  Cage που οι επιλογές του τα τελευταία χρόνια είναι μάλλον μέτριες έως αστείες. Επίσης το γεγονός ότι δεν ακούστηκε ιδιαίτερα η συγκεκριμένα ταινία μάλλον δείχνει ότι προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλό budget (άρα περικοπές σε ποιοτικά χαρακτηριστικά).

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του πλοίου USS Indianapolis, του πλοίου που μετέφερε προς την Ιαπωνία τις δύο ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και ουσιαστικά τέλειωσαν τον πόλεμο. Μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πράξη που στοίχισε τις ζωές χιλιάδων ιαπώνων πολιτών αλλά ίσως γλίτωσε τις ζωές χιλιάδων στρατιωτών. Το πλήρωμα και ο πλοίαρχος (Cage) είναι ιδιαίτερα ικανοί και έχουν πάρει μέρος σε μια σειρά μαχών με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αυτό τους φέρνει στην τιμητική αλλά και δυσάρεστη θέση να αναλάβουν μια άκρως μυστική αποστολή, αυτή της μεταφοράς ενός νέου υπερόπλου που θα κρίνει τον πόλεμο. Χωρίς συνοδεία, χωρίς επίσημες εντολές και ουσιαστικά κρυφά από όλο τον κόσμο θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αποστολή τους. Όμως κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ιαπωνικό υποβρύχιο που θα καταφέρει να βυθίσει το θρυλικό πλοίο. Το πλήρωμα θα έχει να αντιμετωπίσει τα παγωμένα νερά, την έλλειψη προμηθειών και το κυριότερο τους πεινασμένους για αίμα καρχαρίες του Ειρηνικού Ωκεανού.


Ακόμα μία ιστορία ανδρείας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τάσεις πατριωτισμού από την πλευρά των αμερικάνων, όπως συνήθως. Ο Nicolas Cage παραδόξως είναι αρκετά καλός στο ρόλο του πλοίαρχου, ενός ρόλου χωρίς πολλές απαιτήσεις βέβαια. Εξίσου συμπαθητικό και το υπόλοιπο καστ από άγνωστους κυρίως ηθοποιούς που όμως έτσι κι αλλιώς ήταν αναλώσιμοι με αποτέλεσμα να μην γίνει κάποια ιδιαίτερη ανάπτυξη χαρακτήρων με εξαίρεση την ιστορία δύο κολλητών φίλων που αγαπούσαν την ίδια κοπέλα πίσω στην πατρίδα. Μέτρια τα ειδικά εφέ που κάνουν μπαμ ειδικά σε κάποια μακρινά πλάνα του πλοίου στον ωκεανό. Το χαμηλό μπάτζετ που λέγαμε….! Η σκηνοθεσία χωρίς πολλές εκπλήξεις, επαρκώς ικανοποιητική και γενικά δεν κουράζει. Παρόλο που η ταινία είναι 2ωρη, δεν κάνει σημαντικές κοιλιές αφού ακόμα και πριν την έναρξη της αποστολής, που είναι το κυρίως θέμα, παρουσιάζεται μια ακόμα σύντομη μάχη ενώ και το ερωτικό τρίγωνο δεν απασχολεί πολύ από τον κινηματογραφικό χρόνο και ο ρόλος του είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την συναισθηματική συμμετοχή του θεατή και το δέσιμο με κάποιους από τους πρωταγωνιστές.

Γενικά μια συμπαθητική ταινία που πετυχαίνει το σκοπό της, δηλαδή να ψυχαγωγήσει τους λάτρεις του είδους και να μην σκοτώσει από πλήξη τους υπόλοιπους. Και επιτέλους μία κάπως πιο προσεγμένη επιλογή από τον Cage που μάλλον υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε χτυπούσε ότι κινούταν κινηματογραφικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24