8 Μαρ 2017

Logan (2017, ελληνιστί «Λόγκαν»)



Βαθμολογία 4,7 / 5

Πολύ απλά….ΕΠΟΣ!!!! Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λέξη να χαρακτηρίσει την τελευταία ταινία του αγαπημένου X-Man, Wolverine.  Η Marvel ξεπέρασε τα όριά της και έκλεισε μια εποχή, αυτή του πιο δημοφιλούς ήρωά της, ανοίγοντας μία άλλη για τις ταινίες υπερ-ηρώων.

Βρισκόμαστε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, το 2029 όταν και οι περισσότεροι μεταλλαγμένοι έχουν εξαφανιστεί. Ελάχιστοι έχουν απομείνει μεταξύ των οποίων ο παρακμάζων και γηρασμένος Wolverine που εργάζεται ως οδηγός λιμουζίνας για να συντηρεί τον 90χρονο Charles, ο οποίος πλέον δυσκολεύεται να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και παθαίνει κρίσεις που θέτουν σε κίνδυνο όποιον βρίσκεται στην ακτίνα δράσης τους. O Logan ουσιαστικά έχει παραδοθεί και απλά περιμένει τον θάνατο αλλά η εμφάνιση ενός μικρού κοριτσιού του δίνει νόημα ύπαρξης για μία ακόμα φορά. Μια εταιρεία που πραγματοποιεί οικτρά πειράματα σε ανήλικα παιδιά – δημιουργήματά της έχει φαινομενικά τη δύναμη να γίνει το κύκνειο άσμα του Logan που θα αναγκαστεί να σπαταλήσει όσες δυνάμεις του απομένουν για να τους αντιμετωπίσει με πολύ ακριβό όμως τίμημα. 


Δεν μιλάμε για μία ακόμα ταινία X-MEN. Μιλάμε για ένα έπος που αλλάζει επίπεδο στις ταινίες του είδους της. Εκτός από τη γνωστή δράση και το ελαφρύ αλλά εμφανές χιούμορ αποκτά και ένα τρίτο βαθύτερο επίπεδο δίνοντας έναν δραματικό τόνο σε όλη την ταινία. Η παρακμή σε όλο της το μεγαλείο, για ένα είδος που κάποτε ήταν πανίσχυρο. Οι αισιόδοξες νότες κυρίως στο τέλος δεν μετριάζουν την αίσθηση που δίνει όλη η ταινία…μιας ματαιότητας και μιας εγκατάλειψης που μόνο ο Charles δεν δείχνει να συμμερίζεται. Ο Hugh Jackman διακρίνεται στην πιο απαιτητική (από άποψη υποκριτικής) ταινία της σειράς που πρωταγωνίστησε ενώ από κοντά εξαιρετικός είναι και ο Patrick Stewart  Εκπληκτική είναι και η μικρή Dafne Keen ενώ οι υπόλοιποι συμπληρώνουν ικανοποιητικά το καστ. Σκηνοθετικά η ταινία διαδραματίζεται κυρίως σε τοποθεσίες που αποτυπώνουν το γενικότερο αίσθημα. Μέσα σε μια ετοιμόρροπη αποθήκη στη μέση του πουθενά ή σε τρίτης κατηγορίας μοτέλ και πάει λέγοντας. Στο τέλος μόνο το σκηνικό αποκτά λίγο χρώμα σε ένα δάσος δίνοντας έτσι έναν τόνο αισιοδοξίας που όμως επισκιάζεται από το επικό φινάλε.  Φυσικά από την ταινία δεν λείπουν οι σκηνές μάχης με πολλούς και γρήγορους σκοτωμούς. Τέλος, η ταινία περιλαμβάνει την πιο σοκαριστική κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα σκηνή της σειράς X-MEN με βασικό πρωταγωνιστή τον Charles που με λίγες λέξεις κάνει την αυτοκριτική του και…..(οκ, δε λέω άλλα για να αποφύγω τα spoilers). 


Η βουβαμάρα στην κινηματογραφική αίθουσα και τα παγωμένα χαμόγελα στο τέλος της ταινίας μάλλον επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η ταινία ήταν ιδιαίτερα επιδραστική. Για τους φανς των X-MEN δεν συζητάμε ότι είναι must….αλλά και οι υπόλοιποι αξίζει να τη δουν. Δεν κάνει μεγάλη σύνδεση με τις προηγούμενες ταινίες οπότε ακόμα και καμία να μην έχετε δει, αν απλά ξέρετε σε γενικές γραμμές το στόρυ και τους ήρωες, τότε μπορείτε να την παρακολουθήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24