6 Απρ 2017

Hacksaw Ridge (2016, ελληνιστί «Αντιρρησίας Συνείδησης»)



Βαθμολογία 4 / 5

Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί την επιστροφή του κακού παιδιού του Χόλιγουν, Mel Gibson στην κορυφή. 10 χρόνια μετά το επικό Apocalypto, καταπιάνεται με ένα συγκλονιστικό θέμα, την ιστορία του Desmond Doss, του πρώτου αντιρρησία συνείδησης που όχι μόνο πήγε στον πόλεμο αλλά τιμήθηκε και με το μετάλλιο ανδρείας αφού ως νοσοκόμος μάχης κατάφερε να σώσει 74 στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στη μάχη της Οκινάουα.


O Doss ήταν ένα αδύνατο, ντροπαλό και θρήσκο παιδί της αμερικανικής επαρχίας που πίστευε μεν στην αναγκαιότητα του συγκεκριμένου πολέμου αλλά η πίστη του δεν του επέτρεπε να αφαιρέσει ζωές. Παρακινούμενος από το γεγονός ότι όλοι οι συνομήλικοί του κατατάχθηκαν ώστε να υπηρετήσουν την πατρίδα, παρουσιάζεται και αυτός δηλώνοντας ότι επιθυμεί να υπηρετήσει ως στρατιωτικός νοσοκόμος. Αφού καταφέρνει να ξεπεράσει τα εμπόδια που του βάζουν στην εκπαίδευση (που φτάνουν μέχρι ένα στάδιο πριν το στρατοδικείο) ρίχνεται στη μάχη και με αυταπάρνηση αποτελεί τη σωτηρία για δεκάδες αμερικανούς στρατιώτες (ακόμα και κάποιους ιάπωνες) με αποτέλεσμα να θεωρείται ήρωας.


Η ταινία χωρίζεται ουσιαστικά σε 3 μέρη. Στο πρώτο εισαγωγικό κομμάτι βλέπουμε τη ζωή του πριν τον πόλεμο και φυσικά αναπτύσσεται το απαραίτητο love story. Ενώ παράλληλα εξελίσσεται και ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται ρεαλιστικά και χωρίς πολλές υπερβολές η δυσκολία του να ολοκληρώσει το βασικό στάδιο της εκπαίδευσής του από τη στιγμή που λόγω ιδεολογίας δεν μπορεί ούτε καν να κρατήσει στα χέρια του όπλο. Το τρίτο και πιο συγκλονιστικό μέρος φυσικά είναι η μάχη της Οκινάουα. Μία από τις πιο αιματηρές μάχες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με τεράστιες απώλειες και από τις 2 πλευρές. Εκπληκτική η σκηνοθεσία του Mel Gibson, με έμφαση στις ιδιαίτερα σκληρές αλλά ρεαλιστικές σκηνές. Εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο φτάνουν οι αμερικάνοι στο πεδίο μάχης, αφού πρέπει να σκαρφαλώσουν από έναν γκρεμό. Οι μάχες που ακολουθούν παρότι είναι χαοτικές, παρουσιάζονται σκηνοθετικά με μια ξεκάθαρη οπτική. Εξαιρετικός ο Andrew Garfield στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ τον συμπληρώνουν άριστα οι Sam Worthington και Vince Vaughn (παραδόξως αφού τον έχουμε συνηθίσει σε κιωμωδίες κυρίως) στους ρόλους των ανώτερων αξιωματικών που ενώ αρχικά τον είχαν αμφισβητήσει, στο τέλος θα παραδεχτούν το σφάλμα τους πανηγυρικά. 

Αυτές οι τύπου βιογραφικές ταινίες από ήρωες πολέμου ή γενικά οι ντοκιμαντερίστικης λογικής ταινίες είναι ένα από τα αγαπημένα μου είδη. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αρκετές τέτοιου είδους ταινίες αλλά είχαμε καιρό να δούμε μία τόσο καλά δομημένη ιστορία (ίσως από την ταινία «Η μάχη της ΊβοΤζίμα» του Κλιντ Ίστγουντ). Η μεγάλη επιστροφή του Mel Gibson είναι γεγονός και το μόνο που μένει να δούμε είναι αν θα γίνει πλήρως αποδεκτός από τους ομοίους του στο Χόλιγουντ και φυσικά ποιο θα είναι το επόμενο θέμα με το οποίο θα καταπιαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24