16 Σεπ 2017

"Βία (Bullying)" από τη Χριστοδούλα Παπαγεωργίου (5ος Διαγωνισμός Ελεύθερης Γραφής - Πεζογραφία)

Βία (bullying)



Πολύ συχνά ακούμε φίλους, γνωστούς μας οι οποίοι προσβάλλουν, κοροϊδεύουν άλλα άτομα ή ακόμα χειρότερα πως τα χτυπάνε. Το bulling δεν συμβαίνει μόνο στα σχολεία όπως όλοι γνωρίζουμε άλλα συμβαίνει και σε μεγάλο βαθμό έξω στον κόσμο μας, στην κοινωνία που ζούμε ακόμα και στο διαδίκτυο. Πολλοί δεν γνωρίζουν πως η βία πλέον έχει γίνει ‘’διάσημη’’. Δεν λογαριάζουν καν τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Την θεωρούν σαν μια ασήμαντη ασθένεια η οποία με τον καιρό θα περάσει. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Πιστεύουν ακόμα πως στην βια υπάρχει μόνο ένα είδος, για παράδειγμα, το να κτυπάς κάποιο άλλο άτομο. Δεν είναι έτσι όμως. Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος βίας άλλα πολλά είδη, όπως ο λεκτικός εκφοβισμός ,ο σωματικός, ο ψυχικός και διάφορα άλλα. Το bulling δυστυχώς πλέον το συναντάμε καθημερινά όπου και να πάμε. Πολλοί άνθρωποι κάνουν bulling χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες, το τι μπορούν να προκαλέσουν μόνο και μόνο από μια απλή βρισιά ή και από κάτι άλλο χειρότερο. Συνήθως τα άτομα που κάνουν bulling αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσωπική τους ζωή, στο σπίτι τους. Για παράδειγμα να αντιμετωπίζουν ένα είδος βίας από τους ίδιους τους γονείς του, να τους χτυπάνε ή να τους κάνουν να νιώθουν άχρηστοι, ασήμαντοι και πως δεν αξίζουν να ζουν. Έτσι το παιδί που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα για να μην νιώθει άσχημα επιλεγεί να κάνει σε άλλα άτομα ένας είδος βίας έτσι ώστε να νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του. Με το να κάνει bulling νιώθει πολύ καλύτερα και έτσι ευχαριστιέται με το ότι κάνει την ζωή χάλια κάποιου άλλου ατόμου και δεν νιώθει μόνος σε όλη αυτή την περιπέτεια που συνάντα στην ζωή του. Αυτό το άτομα με μια λέξη χαρακτηρίζεται ως θύτης.

 Όπως είπα πριν υπάρχουν πολλά είδη εκφοβισμού. Μπορώ να πω, πως η σωματική βία είναι πολύ σοβαρό είδος εκφοβισμού που συνήθως την χρησιμοποιούν πιο μεγάλα σε ηλικία άτομα, γύρω στα 15 με 16 ετών τα οποία είναι εύσωμα εξωτερικά ώστε να κάνουν τους ανθρώπους γύρω τους να τους φοβούνται. Έτσι είδους άτομα ξεσπούν σε άλλα άτομα τα οποία ονομάζονται θύματα. Αυτά τα άτομα τις περισσότερες φόρες είναι χαμηλού επίπεδου χαρακτήρες, φοβούνται να αντιδράσουν, είναι ανυπεράσπιστα και έτσι βρίσκουν την ευκαιρία τους οι θύτες να βγάλουν τον πόνο που νιώθουν μέσα τους πάνω σε αυτά τα άτομα. Με την σωματική βία χρησιμοποιούμαι και ταυτόχρονα και την λεκτική βία. Την λεκτική βία την χρησιμοποιεί ο καθένας ξεχωριστά σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, με απώτερο σκοπό να πληγώσουμε το άλλο χωρίς καν να καταλάβουμε πως ο άλλος προσβάλλεται. Η λεκτική βία με λίγα λόγια είναι να αρχίσεις να βρίζεις, να μιλάς άσχημα και προσβάλλεις κάποιο άτομό έτσι ώστε να τον ρίξεις ψυχολογικό και να τον κάνεις να νιώθει κατώτερος. Έτσι χωρίς να το καταλάβεις έχεις ήδη χρησιμοποιήσει την ψυχολογική βία. Όπως έχουμε ήδη καταλάβει μέσα σε λιγότερο από 2 λεπτά, με πολύ μικρές πράξεις χρησιμοποιήσαμε τόσα είδη βίας. Όλα τα είδη βίας στο τέλος συνδέονται και το ένα καταλήγει στο άλλο.

Τα αποτελέσματα του bulling τις περισσότερες φόρες είναι τραγικά, πολύ τραγικά όμως. Το πιο τραγικό αποτέλεσμα είναι η αυτοκτονία. Το θύμα διότι δεν αντέχει άλλο
την κατάσταση που επικρατεί στην καθημερινότητα του θεωρεί εύκολη και ‘’σωστή’’ λύση την αυτοκτονία. Σχεδόν κάθε χρόνο πεθαίνουν (αυτοκτονούν) περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, διότι είχαν υποστεί κάποιο είδος βίας. Μπορώ να πω ότι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του bulling. Αρχικά πρέπει να προσπαθήσεις να μην δίνεις σημασία σε αυτά που λένε. Αυτό θα το καταφέρεις μόνο αν έχεις αυτοεκτίμηση, αν ξέρεις ότι δεν είσαι αυτά που σε αποκαλούν, πως είσαι κάτι το καλύτερο και αξίζεις πολλά περισσότερα από σε κάνουν να νιώθεις, πως είσαι κάτι το ξεχωριστό που εκείνοι δεν μπορούν να καταλάβουν. Ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά είναι ένα διαμάντι που υπάρχει στην γη για κάποιο σκοπό. Ο καθένας από εμάς έχει της δίκες του ικανότητες που αν τις χρησιμοποιήσει σωστά θα φανεί ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος και μέσα από αυτό που κάνει θα αποδεικνύει καθημερινά πως αξίζει ,πως είναι ένα διαμάντι που έχει καταφέρει να πετύχει στην ζωή του επειδή πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνατότητες του. Αν σου κάνουν bulling και το θέμα συνεχιστεί ακόμα και όταν σταματήσεις να δίνεις σημασία τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις σε κάποιον που του έχεις απολυτή εμπιστοσύνη. Σε ένα πολύ καλό σου φίλο ή ακόμα και σε κάποιον μεγαλύτερο, ο οποίος θα σου δώσει συμβουλές και θα σε στηρίξει σε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Πρέπει να θυμάστε πάντα πως το να αυτοκτονήσεις δεν είναι λύση. Η αυτοκτονία είναι μια αυθόρμητη σκέψη που περνά από το μυαλό του κάθε ανθρώπου για να απαλλαχθεί από τα προβλήματα του. Υπάρχουν πολλά πιο σοβαρά προβλήματα τα οποία δυστυχώς δεν έχουν λύση, όπως μια σοβαρή ασθένεια Τα προβλήματα αυτά με το θέμα της βίας δεν λέω πως είναι κάτι το εύκολο άλλα είναι ένα πρόβλημα το οποίο με υπομονή μπορείς άνετα να το αντιμετωπίσεις και αυτό πρέπει να κάνεις, για τι μπορείς.
Αυτή είναι η βία, αυτός είναι ο κόσμος μας. Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις για κάτι καλύτερο. Αν είσαι θύτης, σταμάτα να κάνεις αυτά που κάνεις γιατί χωρίς να το καταλαβαίνεις μπορείς να γίνεις εσύ υπεύθυνος που θα χαθεί μια ζωή πολύ άδικα. Που θα χαθεί ένα πραγματικό διαμάντι και θα ευθύνεσαι εσύ για αυτό, και οι ανόητες σου πράξεις. Αν είσαι θύμα όλων αυτών των άσχημων καταστάσεων, πίστεψε στον εαυτοί σου και όλα μια μέρα θα γίνουν καλύτερα. Μια μέρα θα αποδείξεις σε όλους πως είσαι ένα πραγματικό διαμάντι που μέσα από όλη αυτήν την περιπέτεια θα έχεις γίνει ένας πιο ώριμος άνθρωπος που θα μπορεί να ανοίξει τα φτερά του μόνος, έξω στον κόσμο και να επιβιώσει. Πίστεψε στον εαυτό σου και θα τα καταφέρεις!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24